Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2011 17:29
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)

Επένδυση ο Ντεμόλ

Παρότι Γιώργος Χριστοβασίλης και Στεφάν Ντεμόλ βασάνισαν και συνεχίζουν να βασανίζουν αρκετά τον τελευταίο καιρό τη μεταξύ τους συνεργασία, η συνέχιση της παρουσίας του Βέλγου στους «κυανόλευκους» μόνο θετικά μπορεί να προσφέρει. Μόνο να προσθέσει, δηλαδή.

Σε περίπτωση αντικατάστασής του π.χ., ο όποιος επόμενος θα έπρεπε να ανευρεθεί, να έρθει, να γνωρίσει πρόσωπα και καταστάσεις, ιδιαιτερότητες και περιβάλλοντα, να εγκλιματιστεί, να περάσει τη δική του φιλοσοφία, να, να, να! Φτου κι από την αρχή, όπως έγινε πέρσι. Τώρα, όμως, ο (κάθε) Ντεμόλ συνεχίζει από κει που σταμάτησε (αν σταματάει οτιδήποτε επειδή μια σεζόν ολοκληρώθηκε και μια άλλη αρχίζει με τον ίδιο επικεφαλής), πατάει στις όποιες σταθερές δημιουργήθηκαν, έχει γνώση, ξέρει απείρως περισσότερα απ' όσα (ουσιαστικά τίποτα) το περασμένο καλοκαίρι όταν ήρθε στο -γι' αυτόν- άγνωστο.

Κι όταν ο προπονητής ξέρει, οι πιθανότητες να ευτυχήσει η ομάδα πολλαπλασιάζονται. Ακόμα κι αν δεν υλοποιηθούν όλες οι μεταγραφικές του εισηγήσεις. Ακόμα κι αν συμβούν στραβές στη δουλειά. Καθένας ικανός που έχει εξοικειωθεί με το εργασιακό του περιβάλλον έχει παράλληλα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στους χειρισμούς του κι αυτό συνιστά μέγιστο πλεονέκτημα.

Ήτοι, ο Ντεμόλ δεν θα νιώθει τη -φυσιολογική- ανασφάλεια κάθε καινούργιου (που ακριβώς επειδή είναι νεοφερμένος δίνει εξετάσεις καθημερινά με την έννοια ότι κάθε του κίνηση τραβάει πολύ περισσότερο την προσοχή απ' ό,τι κάποιου που ήδη τον έχουν γνωρίσει καλά)! Οι Γιαννιώτες αντίστοιχα δεν θα είναι επιφυλακτικοί μαζί του, κοντολογίς, το κλίμα θα είναι σαν έτοιμο από καιρό αντί να πρέπει ντε και καλά να φτιαχτεί για να νιώθουν άπαντες άνετα.

Τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται ασήμαντα και λεπτομέρειες ήσσονος σημασίας, αλλά δεν είναι. Το αντίθετο κιόλας. Σαν να κολυμπάς σε μια παραλία γνώριμη, σαν να περπατάς σε δρόμους όπου ξέρεις τι υπάρχει πίσω από τη γωνιά, ακόμα κι αν ο φωτισμός δεν είναι άπλετος.

Συμπέρασμα: Οι προϋποθέσεις ευνοούν ώστε και όποιες (αναγκαστικές) αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό να απορροφηθούν ομαλά. Να μην αλλοιωθεί η ταυτότητα (καλή ή λιγότερο καλή, δεν το εξετάζουμε τώρα) που για σχεδόν ένα χρόνο φιλοτεχνούσε ο Βέλγος στην ομάδα του. Να είναι πιο έτοιμη από άλλες φορές στον κρίσιμο Αύγουστο που θα ξεκινήσει το νέο πρωτάθλημα της Super League! Και κυρίως, να δείξει ο ΠΑΣ ότι σιγά σιγά αρχίζει όντως να αναπτύσσεται στη λογική του προγραμματισμού και της συνέχειας!

Επί της ουσίας, η ανανέωση της συνεργασίας των «κυανόλευκων» με τον Ντεμόλ μοιάζει, από την απλή ανάγνωση των πρόσφατων δεδομένων, αρκετά πιθανή τούτες τις ώρες. Ωστόσο, όσο κι αν ορισμένοι θεωρούν ότι απλώς συνεχίζεται το «μπρα ντε φερ» εξουσίας στο δούναι και λαβείν (όροι και προϋποθέσεις του νέου συμβολαίου), μάλλον δεν έχουμε τέτοια επίδειξη δύναμης, αλλά διάθεση να υποχωρήσει ο ένας εκ των δύο παικτών από το τραπέζι.

Κι αν τελικά εκεί οδηγηθούν τα πράγματα, σε συμφωνία, η χρονοτριβή των τελευταίων ημερών θα ξεχαστεί αμέσως. Σε αντίθετη περίπτωση, μόνο ως θετικό βήμα δεν θα μπορεί να καταγραφεί. Ούτε και να πειστεί ο κόσμος ότι κάθε φορά (αφού αυτοί φεύγουν) φταίνε οι εκάστοτε προπονητές κι είναι αναγκαίες οι απομακρύνσεις τους. 

Ζόρικη η κατάσταση για τον Χριστοβασίλη, ο οποίος είναι άριστος δέκτης και τις τελευταίες ημέρες να είστε σίγουροι ότι έχει λάβει αρκετά μηνύματα και προσπαθεί να τα αξιολογήσει

Ο Στεφάν Ντεμόλ εξάλλου αποτελεί για τον ΠΑΣ μία από τις σοβαρότερες κινήσεις (μαζί με αυτήν του Όγιος) των τελευταίων χρόνων όσον αφορά το θέμα του προπονητή. Δεν θα ψάξει δικαιολογίες στο... μπάτζετ σε περίπτωση ήττας, δεν θα ρίξει το φταίξιμο στους παίκτες, δεν θα λαϊκίσει μιλώντας για διαιτησία και πανηγυρίζοντας γυρνώντας προς την εξέδρα και πετώντας τα σακάκια του. Δεν έχει ανάγκη να το κάνει. Ξέρει ότι αν σήμερα φύγει από την Ελλάδα, στην πατρίδα του υπάρχουν αρκετές πόρτες ανοιχτές να τον περιμένουν. 

Σε αντίθεση με προπονητές-τυχοδιώκτες που πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια και αποθεώθηκαν κατά παραγγελία από την εξέδρα και τώρα βολοδέρνουν σε μικρομεσαίες ομάδες μικρών πρωταθλημάτων.

Δίκαια έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων των φίλων του ΠΑΣ και σωστά ο Χριστοβασίλης θα του ανανεώσει το συμβόλαιο. Ξέρει και ο ίδιος ότι ο Βέλγος μπορεί και να κάνει την ομάδα ακόμα καλύτερη, αλλά και ο ίδιος να γίνει ακόμα καλύτερος μέσω της παρουσίας του στον πάγκο του ΠΑΣ Γιάννινα.

Νίκος Σκούμπος (αναδημοσίευση από Αθλητική Γνώμη)
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μάρτιος 2011 17:41

Σχετικά άρθρα (ανά ετικέτα)

επιστροφή στην κορυφή