Τετάρτη, 23 Φεβρουάριος 2011 00:40
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(6 ψήφοι)

Fair play όπως μας αρέσει!

Η έννοια του τίμιου παιχνιδιού είναι τεράστια για ν’ αναλυθεί σε μερικές γραμμές. Ωστόσο, λέξεις όπως ίση μεταχείριση, σεβασμός προς τον αντίπαλο, διαφάνεια, χρηστή διοίκηση, εκδημοκρατισμός, ανιδιοτέλεια και αλτρουισμός, μπορούν να αποδώσουν σε μεγάλο βαθμό το στίγμα της έννοιας του fair play ή αν ανατρέξουμε στην αρχαιοελληνική έννοια, του "ευ αγωνίζεσθαι".

Το σύγχρονο fair play και ειδικά όταν μιλάμε για ποδόσφαιρο, δεν περιλαμβάνει μόνο τις ενέργειες των ποδοσφαιριστών μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Όταν η έννοια του δίκαιου παιχνιδιού εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό, ο αντίπαλος δεν είναι ο θανάσιμος εχθρός που προσπαθείς να τον εξοντώσεις με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, υπάρχει πολιτισμός στις κερκίδες, οι προπονητές έχουν διδάξει στους παίκτες ότι ο "σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα", ενώ οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές επιβραβεύουν κάθε καλή ενέργεια του αντιπάλου τους.

Αλήθεια, έχετε δει εσείς ποτέ να εφαρμόζονται όλα τα παραπάνω σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα; Έχετε δει, έστω μερικά από αυτά, να αποτελούν συστατικά στοιχεία μιας οποιασδήποτε ποδοσφαιρικής αναμέτρησης;

Η απάντηση είναι προφανής και δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως. Για ποιό fair play μιλάμε και ζητάμε επιτακτικά να εφαρμόζεται; Και βέβαια έκανε λάθος ο Φουρτάδο στη φάση που ισοφαρίζει για λογαριασμό του ΠΑΣ. Αυτό όμως σε καμία περίπτωση δε νομιμοποιεί αντιδράσεις όπως αυτές των ποδοσφαιριστών του Παναιτωλικού που έπεσαν πάνω στον Πορτογάλο επιδεικνύοντας τις πυγμαχικές τους ικανότητες.

Δε δικαιολογεί επίσης σε καμία περίπτωση και την καθολική συγγνώμη σύσσωμης της οικογένειας του ΠΑΣ προς τη διοίκηση του Παναιτωλικού σαν να έχει διαπραχθεί το ειδεχθέστερο των εγκλημάτων. Είπαμε να πορευόμαστε με γνώμονα την ηθική και την τιμιότητα, ορισμένα πράγματα όμως ξεπερνούν τα όρια της υπερβολής.

Καμία λογική δεν έχει επίσης το σημείο της ανακοίνωσης της ΠΑΕ που ευχαριστεί τη διοίκηση του Παναιτωλικού για την άψογη φιλοξενία. Όταν αυτή η φιλοξενία περιλαμβάνει πέτρες, μπουκάλια, καπνογόνα και αρκετές απόπειρες επιθέσεων προς τους φιλάθλους της ομάδας και τη διοίκηση αλλά και στιγμές έντασης στην αίθουσα Τύπου, η άψογη φιλοξενία πάει περίπατο. Εκτός κι αν σύμφωνα με τους εμπνευστές της ανακοίνωσης, αυτή περιορίζεται μόνο στη φιλοξενία των ανθρώπων της ΠΑΕ των Ιωαννίνων.

Αδυνατούμε επίσης να κατανοήσουμε την πρακτική των χαμηλών τόνων και της απολογητικής στάσης που έχει υιοθετήσει η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα μετά τα όσα συνέβησαν στο Αγρίνιο. Όσο κι αν υποβάλαμε το μυαλό μας σε διαδικασία επίμονης σκέψης και διαρκούς αναζήτησης, δεν μπορέσαμε να ανακαλύψουμε τυχόν μακροπρόθεσμα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από μια τέτοια στάση.

Κοντολογίς, πρόκειται για μια ανακοίνωση που αφήνει "έκθετο" τον κόσμο της ομάδας, ενώ σε συνδυασμό με τη δημόσια τοποθέτηση του κ. Χριστοβασίλη για τηλεφωνήματα στον πάγκο, "έκθετοι" μένουν και όσοι βρίσκονταν σε αυτόν.

Έχουμε την αίσθηση ότι πρόκειται για σοβαρό επικοινωνιακό λάθος από πλευράς ΠΑΕ, που καλείται να βγει μπροστά και με παρρησία να παραδεχθεί το λάθος του ποδοσφαιριστή της, από την άλλη όμως οφείλει να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για τις απείρου κάλλους δηλώσεις του Τζενάμο και να στηλιτεύσει τις ακραίες συμπεριφορές των οπαδών της γηπεδούχου ομάδας.

Τα ευχολόγια βέβαια δεν αρκούν στο να επιτευχθεί ο στόχος. Χρειάζεται όραμα, πλάνο, σωστές διαδικασίες και κανονιστικό πλαίσιο από τους αρμόδιους φορείς. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, για να μπορέσει η διοίκηση μιας ΠΑΕ να μεταδώσει αποτελεσματικά τα μηνύματα προς το φίλαθλο κοινό, δεν αρκούν οι φραστικές διακηρύξεις. Τα λόγια πρέπει να συνοδεύονται με έργα. Αν απαιτούμε από τον κόσμο να συμβάλει από την πλευρά του στο τίμιο παιχνίδι, θα πρέπει όλοι οι ποδοσφαιρικοί παράγοντες να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση.

Ενόσω το φίλαθλο κοινό παραμένει δύσπιστο και με μια δικαιολογημένη προκατάληψη για τα ποδοσφαιρικά δρώμενα στον τόπο μας, η συμβολή του στην εφαρμογή του fair play δε θα είναι η επιθυμητή. Το φίλαθλο κοινό θα αγκαλιάσει το fair play όταν τα ποδοσφαιρικά κέντρα εξουσίας και οι φορείς δείξουν έμπρακτα ότι είναι fair. Εξάλλου, η ανάπτυξη του τίµιου παιχνιδιού είναι σηµαντική ανεξάρτητα από το είδος του αθλήµατος και ανεξάρτητα από το ποιες συγκεκριµένες αξίες επιλέγει κάποιος να αναπτύξει.

Υ.Γ.: Σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Χριστοβασίλης, στη χθεσινή ραδιοφωνική του παρέμβαση στον Sentra, ατυχώς δήλωσε ότι "...δυστυχώς αυτά γίνονται" αναφερόμενος στον τραυματισμό του νεαρού φιλάθλου του ΠΑΣ. Όταν όλοι όσοι έχουν την ευθύνη γι' αυτό που λέγεται ελληνικό ποδόσφαιρο κατανοήσουν ότι όλα αυτά ΚΑΚΩΣ γίνονται, τότε θα έχει γίνει το πρώτο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Νίκος Σκούμπος- Θανάσης Μυριούνης

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Φεβρουάριος 2011 18:21

Σχετικά άρθρα (ανά ετικέτα)

επιστροφή στην κορυφή