Ήττα-αποκλεισμός για τον ΠΑΣ, 2-0 από την ΑΕΚ

21.10.2022 Αναγνώστηκε 351 φορές #Κύπελλο Ελλάδας #ΠΑΣ Γιάννινα

Τον αποκλεισμό του από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδος γνώρισε χτες ο ΠΑΣ Γιάννινα, καθώς ηττήθηκε με σκορ 2-0 από την ΑΕΚ στην ΟPAP Arena στη Νέα Φιλαδέλφεια για την 5η φάση του θεσμού, σε μια αναμέτρηση που οι Γιαννιώτες στάθηκαν καλά αμυντικά, ωστόσο ήταν εντελώς ακίνδυνοι επιθετικά και δεν μπόρεσαν να απειλήσουν με εξαίρεση το σουτ του Παμλίδη στο ξεκίνημα του αγώνα.

Ήττα-αποκλεισμός για τον ΠΑΣ, 2-0 από την ΑΕΚ
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

 Η ΑΕΚ προηγήθηκε με τον Κοσίδη (6’) που πήρε το «ριμπάουντ» από ασθενή απόκρουση του Πριόρ μετά από σουτ του Αραούχο. Το δεύτερο γκολ ήρθε με πέναλτι που έδωσε ο Διαμαντόπουλος στον Καραχάλιο και εκτέλεσε εύστοχα ο Μάνταλος (68’). Πριν την ανατροπή του Καραχάλιου πάντως υπάρχει επιθετικό φάουλ του Ελίασον πάνω στον παίκτη του ΠΑΣ.

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ

Με πέντε αλλαγές σε σχέση με το παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ, παρέταξε τον ΠΑΣ ο προπονητής Θανάσης Στάικος, θέλοντας να ξεκουράσει αρκετούς βασικούς ενόψει του αγώνα με τον Ιωνικό. Ο προπονητής του ΠΑΣ έδωσε φανέλα βασικού για πρώτη φορά στους Πήλιο και Φοφανά, προτιμώντας τη διάταξη 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Πριόρ, δεξί μπακ ο Σόρια, αριστερό ο Πήλιος και στο κέντρο της άμυνας έπαιξαν οι Παντελάκης και Μπαγκαλιάνης. Αμυντικό χαφ ήταν ο Καραχάλιος, έχοντας μπροστά του ως εσωτερικούς μέσους τους Ριένστρα και Λιάσο. Δεξιά στην επίθεση αγωνίστηκε ο Φοφανά, αριστερά ο Μορέιρα και στην κορυφή ο Παμλίδης.

Ευκαιρία ο Παμλίδης, σκόραρε ο Κοσίδης

Με το ξεκίνημα του αγώνα ο ΠΑΣ Γιάννινα κόντεψε να «παγώσει» το νεότευκτο γήπεδο της ΑΕΚ, απειλώντας μόλις στο 2’. Ο Μορέιρα έκλεψε τη μπάλα από λάθος του Στάνκοβιτς, πάσαρε στον Παμλίδη, εκείνος σούταρε από πλεονεκτική θέση αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Ωστόσο, η γιαννιώτικη άμυνα δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στην πρώτη ευκαιρία της ΑΕΚ και δέχτηκε το γκολ καθώς ο Πριόρ δεν έκανε καθόλου καλή επέμβαση και έστρωσε ουσιαστικά στον Κοσίδη. Συγκεκριμένα στο 6’ σε επίθεση από τον άξονα για την ΑΕΚ, ο Ελίασον με πλάτη στην άμυνα του ΠΑΣ έστρωσε στον Αραούχο που έπιασε το δυνατό σουτ, ο Πριόρ απέκρουσε ασθενώς και ο νεαρός Κοσίδης που καιροφυλακτούσε από κοντά έκανε το 1-0 βάζοντας από νωρίς μπροστά στο σκορ την ΑΕΚ. Η Ένωση συνέχισε να διατηρεί τον έλεγχο του  αγώνα, με τους φιλοξενούμενους να μη μπορούν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια τους.

Αναγκαστική αλλαγή γκολκίπερ, επεμβάσεις Αθανασίου

 Η γκίνια με τους τραυματισμούς χτύπησε και στο χτεσινό ματς τον ΠΑΣ, καθώς ο Πριόρ αισθάνθηκε ενοχλήσεις στον προσαγωγό του δεξιού ποδιού και στο 19’ αντικαταστάθηκε από τον Αθανασίου. Ο εκ νέου τραυματισμός του Πριόρ ήρθε σε ένα σημείο όπου ο ΠΑΣ έμεινε μόνο με τον Αθανασίου στη θέση του γκολκίπερ ενόψει Ιωνικού, μιας και ο τραυματίας Σούλης έμεινε στα Γιάννινα. Στην επόμενη καλή στιγμή της ΑΕΚ χρειάστηκε να επέμβει ο Αθανασίου. Στο 22’ ο Χατζησαφί σέντραρε από αριστερά, ο Μάνταλος πήρε την κεφαλιά αλλά απέκρουσε σωτήρια ο Αθανασίου. Ο προπονητής του ΠΑΣ μετά το εικοσάλεπτο προχώρησε σε εσωτερική αλλαγή, βάζοντας αριστερό εξτρέμ τον Φοφανά και δεξί τον Μορέιρα.

Στην επόμενη επίσκεψη του ΠΑΣ στην αντίπαλη περιοχή, σε σέντρα χαμηλά του Σόρια, ο Παμλίδης ανάμεσα από τα δυο αντίπαλα στόπερ , δεν μπόρεσε να απλώσει το πόδι του και να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα. Ο γκολκίπερ του ΠΑΣ στο 30’ έκανε διπλή επέμβαση, αρχικά απομακρύνοντας τη μπάλα σε εκτέλεση φάουλ από τον Μάνταλο και στη συνέχεια έδιωξε με τα γόνατα στο σουτ του Αραούχο που πήρε το ριμπάουντ. Στο 32’ άστοχο ήταν το διαγώνιο σουτ του Αραούχο. Αυτή ήταν και η τελευταία αξιόλογη στιγμή ενός ημιχρόνου που η ΑΕΚ είχε τα ηνία απέναντι σε έναν παθητικό ΠΑΣ που ήταν πίσω από τη σέντρα και προσπαθούσε είτε με τις αποκρούσεις του Αθανασίου είτε με τους αμυντικούς να διώξει τις επικίνδυνες καταστάσεις που δημιούργησε η ΑΕΚ.

Γκολ με εκτέλεση πέναλτι ο Μάνταλος

Στις πρώτες επιθετικές προσπάθειες των γηπεδούχων στην επανάληψη, ο ΠΑΣ λειτούργησε καλά ανασταλτικά, ενώ ο Θανάσης Στάικος προχώρησε σε διπλή αλλαγή στο 56’ , προκειμένου να ξεκουράσει τους Μορέιρα και Παμλίδη ενόψει της κρίσιμης κυριακάτικης αναμέτρησης. Οι είσοδοι στο ματς των Ροσέρο και Λώλη έφεραν και εσωτερικές αλλαγές. Ο Λώλης έπαιξε δεξιά στην επίθεση, αριστερά ο Φοφανά και στην κορυφή ο Ροσέρο. Με τη συμπλήρωση μίας ώρας αγώνα, ο ΠΑΣ ισορρόπησε το ματς και ανέβηκε μέτρα στο γήπεδο, κλείνοντας και καλά τους διαδρόμους. Απόρροια της πίεσης ψηλά ήταν ο ΠΑΣ να κάνει δυο αξιόλογες τελικές προσπάθειες. Στο 64’ σε σουτ του Ριένστρα πίσω από το ημικύκλιο, η μπάλα έφυγε άουτ και στο επόμενο λεπτό ο Ροσέρο έκανε το σουτ αλλά  στην κλειστή γωνία ο Στάνκοβιτς μπλόκαρε ακριβώς δίπλα στο δοκάρι του.

Σε ένα σημείο όπου το μομέντουμ ήταν υπέρ του ΠΑΣ, η ΑΕΚ κέρδισε πέναλτι στο 66’, καθώς ο διαιτητής Διαμαντόπουλος είδε ανατροπή του Καραχάλιου στον Ελίασον και όχι επιθετικό φάουλ πάνω στον χαφ του ΠΑΣ Γιάννινα και δεν υπήρχε VAR ώστε να ξεκαθαρίσει αν ήταν πέναλτι ή όχι. Ο Μάνταλος στο 68’ το ανέλαβε και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αθανασίου για το 2-0, πετυχαίνοντας το πρώτο του γκολ με την επιστροφή της ομάδας του στο «Αγιά- Σοφιά».

Σπουδαίες επεμβάσεις Αθανασίου

Στα θετικά της παρουσίας του ΠΑΣ στο ματς Κυπέλλου στη Νέα Φιλαδέλφεια ήταν η σπουδαία εμφάνιση του Αθανασίου. Ο νεαρός γκολκίπερ μπλόκαρε σε σουτ του Γαλανόπουλου στο 74’ και στο 79’ ο Γκατσίνοβιτς πάσαρε στον Αραούχο και αυτός έπιασε φαλτσαριστό σουτ με το αριστερό, με τον Αθανασίου να κάνει μία σούπερ εκτίναξη και να διώχνει σε κόρνερ. O Αιγιώτης τερματοφύλακας είχε απάντηση και σε επιθετική προσπάθεια των γηπεδούχων, καθώς μπλόκαρε σε σουτ του Λιβάι Γκαρσία στο 82’. Ο τερματοφύλακας Βασίλης Αθανασίου στην τελευταία επιθετική προσπάθεια των γηπεδούχων στο ματς πραγματοποίησε σπουδαία επέμβαση, διατηρώντας το σκορ στα επίπεδα του 2-0. Ο Λιβάι Γκαρσία από αριστερά μπήκε στην περιοχή, έκανε την παράλληλη ασίστ στον Γκατσίνοβιτς που σούταρε αλλά ο Αθανάσίου έσωσε με τα πόδια τον ΠΑΣ.

Διαιτησία: Διαμαντόπουλος (Μεϊντάνας- Ψαρρής)

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Σιντιμπέ, Μήτογλου, Τζαβέλας, Χατζησαφί (80’ Ραντόνια), Γιόνσον, Γαλανόπουλος (75’ Φράνσον), Ελίασον (72’ Γκατσίνοβιτς), Αραούχο, Μάνταλος, Κοσίδης (72’ Λιβάι Γκαρσία).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Πριόρ (19’ λ.τρ. Αθανασίου),Σόρια, Πήλιος, Μπαγκαλιάνης, Παντελάκης, Καραχάλιος, Λιάσος, Μορέιρα (56’ Ροσέρο), Φοφανά (76’ Μπάλαν), Ριένστρα (76’ Κιάκος), Παμλίδης (56’ Λώλης).

Σχολιασμος