Αποκλεισμός-σοκ από Λάρισα και...Παπαπέτρου

26.10.2021 Αναγνώστηκε 450 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Την αναγκαιότητα ύπαρξης του VAR στο ελληνικό ποδόσφαιρο ένιωσε στο πετσί του ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς αδικήθηκε κατάφορα από τη διαιτησία Παπαπέτρου και αποκλείστηκε από τη Λάρισα στα πέναλτι με 3-1 (1-1 κανονική διάρκεια και παράταση), μένοντας πολύ νωρίς εκτός του Κυπέλλου Ελλάδας, θεσμό στον οποίο πέρυσι είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά.

 

Αποκλεισμός-σοκ από Λάρισα και...Παπαπέτρου
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

Ο διαιτητής Παπαπέτρου έκανε ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος και αγώνα ανακαλύπτοντας «μαϊμού» πέναλτι για δήθεν χέρι του Γκαρντάφσκι και μάλιστα τον απέβαλε με απευθείας κόκκινη. Μπορεί ο ΠΑΣ να απάντησε στο γκολ-πέναλτι του Μαυριά (52’) με τον ίδιο τρόπο με τον Κάργα (62’), ωστόσο δεν κατάφερε να βρει το γκολ της πρόκρισης ούτε στην κανονική διάρκεια ούτε στην παράταση, εκεί όπου ο Θεοδωρόπουλος έσωσε την ΑΕΛ. Στη διαδικασία των πέναλτι οι Γιαννιώτες δεν ήταν ψύχραιμοι και χάνοντας τρία πέναλτι με τους Σάλιακα, Κάργα και Παντελάκη αποκλείστηκαν από την ΑΕΛ.

Πώς έπαιξε ο ΠΑΣ

Με αρκετά νέα πρόσωπα, αλλά σταθερό σύστημα το 4-4-2 παρέταξε ο προπονητής Ηρακλής Μεταξάς τον ΠΑΣ Γιάννινα κόντρα στην ΑΕΛ στο Αλκαζάρ. Άφησε εκτός ενδεκάδας τους Πίρσμαν, Σνάιντερ  Ντομίνγκεθ και Εραμούσπε και έδωσε φανέλα βασικού στους Παντελάκη, Ρίζο, Σιόντη και Μίνα θέλοντας να δώσει φρεσκάδα στην ομάδα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Λοντίγκιν, δεξί μπακ ο Σάλιακας και αριστερό ο Ρίζος, ενώ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Παντελάκης και Κάργας. Στα αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Καραχάλιος και Σιόντης, δεξί χαφ ο Περέα, αριστερό ο Γκαρντάφσκι και στην κορυφή της επίθεσης το δίδυμο αποτελούσαν οι Μίνα και Μιλιντσεάνου.

Κάκιστο πρώτο μέρος

Πριν την έναρξη του αγώνα οι παίκτες των δύο ομάδων άφησαν λουλούδια στη μνήμη του Χαράλαμπου Μπλιώνα καθώς χτες συμπληρώθηκαν 35 χρόνια από τότε που ο οπαδός της  ΑΕΛ σκοτώθηκε από φωτοβολίδα στο ματς με τον ΠΑΟΚ στο Αλκαζάρ. Επίσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 13χρονου φίλου της ΑΕΛ που έφυγε πρόωρα από τη ζωή από ανακοπή καρδιάς.

Στο αγωνιστικό κομμάτι το πρώτο μέρος ήταν πολύ κακό, χωρίς ρυθμό και φάσεις. Η ΑΕΛ είχε ένα σουτ του με τον Νικολιά στο 3’ που ήταν αδύναμο και ο Λοντίγκιν μπλόκαρε.  Οι «βυσσινοί» έχασαν καλή στιγμή στο 12’ όταν ο Ογκμπόε έκανε τη σέντρα από δεξιά και ο Νικολιάς πήρε την σκαστή κεφαλιά, ο Λοντίγκιν μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια. Στην πρώτη του τελική προσπάθεια του ΠΑΣ στο 24΄ σε σουτ του Σάλιακα από δεξιά, ο Θεοδωρόπουλος μπλόκαρε την μπάλα. Αυτές ήταν οι λιγοστές φάσεις ενός ανιαρού και κακού πρώτου μέρους.

«Μαϊμού» πέναλτι και αποβολή

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, ο Μεταξάς έβγαλε τους Μίνα και Μιλιντσεάνου και έριξε στο ματς τους Σνάιντερ και Τριάδη. Στο 47’ ο διαιτητής Παπαπέτρου έδωσε ανύπαρκτο πέναλτι υπέρ της ΑΕΛ, απόρροια της μη χρήσης VAR στο Κύπελλο Ελλάδας. Ο Μαυριάς εκτέλεσε κόρνερ, ο Μπέρτος πήρε την πρώτη κεφαλιά, ο Ογκμπόε έκανε το δυνατό σουτ, η μπάλα βρήκε στο πρόσωπο τον Γκαρντάφσκι και ο διαιτητής Παπαπέτρου καταλόγισε πέναλτι μετά από συμβουλή του βοηθού Σπυρόπουλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, απέβαλε με κόκκινη κάρτα τον Γκαρντάφσκι κάνοντας ξεκάθαρη αλλοίωση της εικόνας του αγώνα. Ο Μαυριάς στο 52’ εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι «φάντασμα» και νίκησε τον Λοντίγκιν για το 1-0.

Ισοφάριση με Κάργα

Παρά το αριθμητικό μειονέκτημα, ο ΠΑΣ έδειξε αποφασισμένος να γυρίσει το ματς. Προειδοποίησε στο 58’ με σουτ του Σάλιακα και στο 60’ οι Γιαννιώτες κέρδισαν πέναλτι  για μαρκάρισμα του Ηλιάδη πάνω στον Περέα. Στο 62’ο Κάργας ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε παρά την προσπάθεια του Θεοδωρόπουλου ισοφαρίζοντας σε 1-1. Στο 66’ ο Παπαγεωργίου σούταρε  από τον άξονα, η μπάλα κόντραρε σε σώμα αμυντικού του ΠΑΣ και έφυγε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Λοντίγκιν.  Οι γηπεδούχοι έχασαν καλή στιγμή για να προηγηθούν ξανά στο σκορ στο 87’. Ο Γιάκος έσκαψε ωραία την μπάλα προς τον Ομάρ, όμως το τελείωμα του δεν ήταν καλό και ο Λοντίγκιν βρήκε ευκαιρία να μπλοκάρει.

Γλίτωσε ο Θεοδωρόπουλος την ΑΕΛ

Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση και η πρώτη φάση ανήκε στους «βυσσινί», όταν στο 95’ με σουτ του Γλυνού. Η απάντηση του ΠΑΣ ήρθε στο 99’ όταν ο Πίρσμαν σέντραρε από αριστερά, ο Σάλιακας πήρε την κεφαλιά αλλά ο Θεοδωρόπουλος έδιωξε εντυπωσιακά με το ένα χέρι σε κόρνερ, στερώντας το γκολ από τη γιαννιώτικη ομάδα. Στο 107’ ο Τριάδης εκτέλεσε το κόρνερ, η μπάλα πέρασε από τον Κάργα και πήγε στον Παντελάκη, ωστόσο αυτός αιφνιδιάστηκε και ο Θεοδωρόπουλος μπλόκαρε την μπάλα.  Oι Γιαννιώτες έχασαν μοναδική φάση στο 121’. Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Τριάδη και πρώτη κεφαλιά του Περέα, η μπάλα πήγε και πάλι στον Τριάδη που έκανε την παράλληλη συρτή πάσα, στην πορεία ο Σνάιντερ έκανε το πλασέ στην κλειστή γωνία και ο Θεοδωρόπουλος με εκπληκτική απόκρουση έσωσε τη Λάρισα.

Άστοχος ο ΠΑΣ στα πέναλτι

Η διαδικασία των πέναλτι εξελίχτηκε τραγικά για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Σάλιακας, Κάργας και Παντελάκης αστόχησαν. Ο πρώτος την έστειλε στο δοκάρι και οι δύο αμυντικοί ψηλά άουτ. Μοναδικός παίκτης του ΠΑΣ που ευστόχησε ο Πίρσμαν, ενώ για την ΑΕΛ βρήκαν δίχτυα οι Ακούνια, Ηλιάδης και Κολομπίνο και αστόχησε μόνο ο Μπέρτος.

Πρόωρος αποκλεισμός για τον ΠΑΣ Γιάννινα που δέχτηκε για μια ακόμα φορά «γερό χαστούκι» από την ΑΕΛ στις συναντήσεις τους στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Είχαν προηγηθεί ο αποκλεισμός το 2007 από την ΑΕΛ με δυο ήττες στα ημιτελικά και ο αποκλεισμός το 2018 στην παράταση στα προημιτελικά.

Διαιτησία: Παπαπέτρου(Σπυρόπουλος Τρ- Σπυρόπουλος Π.)

Λάρισα (Ηλίας Φυντάνης): Θεοδωρόπουλος, Μπέρτος, Αμπούντ Ομάρ, Ηλιάδης, Μαξιμένκο, Παπαγεωργίου, Κολομπίνο, Νικολιάς (66’ Ακούνια), Ογκμπόε (66’ Γιάκος), Μαυριάς (91’ Γλυνός), Μπαντιμπανγκά (105’  λ.τρ Συμελίδης).

ΠΑΣ Γιάννινα (Ηρακλής Μεταξάς): Λοντίγκιν, Σάλιακας, Ρίζος (67 Πίρσμαν), Παντελάκης, Κάργας, Σιόντης (84’ Μορέιρα), Καραχάλιος (91’ Λιάσος), Γκαρντάφσκι, Μίνα (46’ Τριάδης),Περέα, Μιλιντσεάνου(46’ Σνάιντερ).

 

Σχολιασμος