Πάκος: « Να καθιερωθεί η Ζωοδόχος στην Α΄ Ερασιτεχνική» (video)

22.07.2025 Αναγνώστηκε 447 φορές #Eρασιτεχνικό Ποδόσφαιρο

«Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση», λέει ο θυμόσοφος λαός και αυτό ταιριάζει γάντι πολλές φορές και στις ποδοσφαιρικές ομάδες. Πριν επτά χρόνια στο γήπεδο της Κόντσικας η ομάδα του χωριού του πανηγύρισε με εκείνο στον πάγκο την άνοδο στην Α’ Ερασιτεχνική, ενώ την περασμένη σεζόν ξανά με τον ίδιο προπονητή αναδείχτηκε πρωταθλήτρια της Β’ κατηγορίας με μόλις μία ήττα. Ο λόγος για τον προπονητή του Α.Ο. Ζωοδόχου Κώστα Πάκο που μίλησε στον «Πρωινό Λόγο» και τους Νίκο Γιωτίτσα και Αγγελική Σιώλου. Οι προκλήσεις της νεοφώτιστης Ζωοδόχου στην Α’ κατηγορία και ο στόχος της γρήγορης παραμονής, το «κεφάλαιο» Μπόρις Κλέιμαν και οι υπόλοιποι έμπειροι παίκτες, το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα και η ανάληψη της προεδρίας από την Παυλίνα Γραβάνη.

Πάκος: « Να καθιερωθεί η Ζωοδόχος στην Α΄ Ερασιτεχνική» (video)

Η πικρία του για το γεγονός ότι τα Γιάννενα δεν θα έχουν ομάδα στη Γ’ Εθνική, η αισιοδοξία πως ο ΠΑΣ θα βρει τον δρόμο του και η ποδοσφαιρική πορεία του Πάκου που σταμάτησε σε επίπεδο εθνικών κατηγοριών το 2004.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Κώστα Πάκου

Τι σε οδήγησε ώστε να μείνεις στην ομάδα της Ζωοδόχου και την νέα χρονιά; «Αυτό που με οδήγησε να μείνω στον πάγκο της ομάδας κι την νέα σεζόν, ήταν πρώτα από όλα το κλίμα που έχει δημιουργηθεί όλο αυτό το διάστημα. Τα παιδιά πριν ακόμη τελειώσει το πρωτάθλημα μου είχαν κάνει ήδη πρόταση για να αναλάβω, χωρίς δεύτερη σκέψη εγώ αποδέχθηκα την πρόταση κι έτσι αρχίσαμε κατευθείαν το πλάνο για την νέα σεζόν».

Ποιους στόχους έχεις θέσει για την νέα χρονιά και ποιες κινήσεις θα γίνουν να ενισχυθεί; «Προς το παρόν είχαμε πει να μείνουν όλα τα παιδιά που ήταν πέρυσι και έβαλαν πλάτη και η ομάδα βγήκε πρωταθλήτρια, ήδη έχουν γίνει δύο κινήσεις έχουν έρθει δύο παιδιά ο Τσίτσος μαζί με τον Ζώτο, είμαστε σε συζητήσεις με άλλους παίκτες, θεωρώ όμως πως είναι ακόμη νωρίς για να κλείσει το ρόστερ, έχουμε ακόμη πολύ καιρό μπροστά μας.

Στόχος της ομάδας είναι να καθιερωθεί στο πρωτάθλημα της Α΄, η ομάδα είναι μια Α΄ μια Β΄, πρέπει να σταματήσει αυτό, η λέξη ασανσέρ και να καθιερωθεί στην Α΄, έχει όλες τις δυνατότητες και πιστεύω ότι θα είμαστε στους στόχους μας».

a4aecd45-0ed0-4f9c-b88a-35c07a838e8e

Για το ότι η ομάδα της ΑΟΖ είναι καταδικασμένη να βγάζει «αέρα» την Β΄ κατηγορία: «Όταν η ομάδα αποφασίζει ότι θέλει να βγει, τα τελευταία 5-6 χρόνια, όχι απλά βγαίνει, παίρνει πρωτάθλημα. Τώρα μπήκαν και νέα παιδιά στην διοίκηση, κάνουν προσπάθειες να αλλάξει και επίπεδο και φιλοσοφία η ομάδα, και πιστεύω ότι σιγά σιγά και αυτό γίνεται χρόνο τον χρόνο, δεν γίνεται από τη μία στιγμή στην άλλη να κάνεις τέτοια βήματα. Πιστεύω πως θα το δούμε και φέτος και ελπίζω και εύχομαι ότι θα καθιερωθούμε στο πρωτάθλημα».

P8540365

Ο περσινός απολογισμός βρήκε την ομάδα να γνωρίζει μόνο μία ήττα, αυτό σας έδωσε το κίνητρο για να συνεχίσετε την προσπάθεια; «Ξεκίνησε η ομάδα με τον κ. Καραφέρη, ο οποίος έχει μερίδιο στην επιτυχία της ομάδας, στην πορεία με κάλεσαν τα παιδιά, μιλήσαμε και εγώ τους είπα κατευθείαν ότι πάμε για πρωτάθλημα δεν μας ενδιαφέρει απλά η άνοδος, όταν έχεις τέτοιους παίκτες μέσα στην ομάδα, τέτοιες προσωπικότητες.

Όντως κάναμε μία ήττα που μας πείραξε πιο πολύ γιατί θέλαμε να πάρουμε το πρωτάθλημα αήττητο, όχι ότι μας πείραξε η ήττα (στο Χαροκόπι). Στο τέλος πήραμε αυτό που μας άξιζε, με την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος. Φέτος είναι τελείως διαφορετικό, δεν είναι τεράστιες οι διαφορές ανάμεσα στην Α΄ και την Β΄, απλά θέλει να είσαι πιο προσηλωμένος στις προπονήσεις, είναι υψηλές ταχύτητες, άλλο το επίπεδο.

Έχω πει όμως πως υπάρχουν παιδιά στην ομάδα που δεν ανήκουν στην Β΄, αλλά στην Α’».

Θεωρείς πως δίκαια ανέβηκαν οι Κρανούλα και Κληματιά; «Εμείς, η Κρανούλα και η Κληματιά ήταν τρεις ομάδες που είχαν διάρκεια στο πρωτάθλημα και δίκαια ανέβηκαν, να τις συγχαρώ για την άνοδο».

Πώς είναι να έχεις παίκτη στην ομάδα όπως ο Κλέιμαν; «Ο Μπόρις, επειδή κάνουμε παρέα, στην αρχή μας είχε πει ότι θέλει να έρθει, επειδή σας έχω πει τόσο στις προπονήσεις, όσο και στους αγώνες, έχουμε ένα εξαιρετικό κλίμα, δεν το λέω απλά για να το πω, το ζω, έχω πάει σε πολλές ομάδες και ποδοσφαιρικά όταν ήμουν επαγγελματίας και στο ερασιτεχνικό, δύσκολα βρίσκεις αυτό το κλίμα, να μπαίνεις μέσα και να σε υποδέχονται τα παιδιά, να μην υπάρχει η λεγόμενη κλίκα και στον Μπόρις άρεσε όλο αυτό. Ήταν και σε μια δύσκολη περίοδο, με τα πάνω και τα κάτω του, με τις ομάδες που είχε περάσει, και το ευχαριστιόταν.

Του ήρθε η πρόταση από την Καστρίτσα, φυσικά και του είπαμε πήγαινε γιατί είναι για το καλό σου και αφού πήγε εκεί δεν ξέρω τι ακριβώς έγινε στην Καστρίτσα, τι βρήκε και γιατί δεν προσαρμόστηκε, κατευθείαν μετά μας είπε θέλω να έρθω στην ομάδα.

Μας βοήθησε πιο πολύ σαν προσωπικότητα, υπάρχουν και άλλα παιδιά μέσα στην ομάδα που όπως λέω κι εγώ, όταν έχεις προσωπικότητες στην ομάδα στα δύσκολα βγαίνουν μπροστά, όπως και ο Μπόρις, ο Χάρης (Κωστάκης), ο Τσολάκος, ο Τσακανίκας είναι μεγάλη ευλογία μπορώ να πω, βγαίνουν μπροστά στα δύσκολα, δεν χρειάζεται να είναι ο προπονητής σε κάποια ματς. Και θα συνεχίσει και φέτος στην ομάδα».

Για την αλλαγή της «φυσικής» του θέσης: «Ένας τερματοφύλακας, επειδή βλέπει όλο το γήπεδο, ειδικά για τον σέντερ φορ, ξέρει πως κινείται, πως υποδέχεται την μπάλα πως κινείται μέσα στο κουτί και τι φάσεις κάνει. Πιστεύω ότι ο τερματοφύλακας «ακτινογραφεί» τον κάθε επιθετικό και στις μεγάλες ομάδες όταν σου κάνουν ανάλυση μαρκάρεις πχ. τον Ελ Καμπί, κοίτα πως κινείται, κάθεται ο τερματοφύλακας όπως μας έλεγε ο Μπόρις και έβλεπε όλες τις κινήσεις και το πιο σημαντικό ο Μπόρις έχει και τα δύο πόδια, μπορεί να παίξει και με το δεξί και με το αριστερό το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Φέτος βέβαια θα τον πιέσουμε να επιστρέψει στην θέση του, θα το δούμε.

486508801-643855751731471-9043577185097644009-n

Όλα τα παιδιά το ζουν, όπως κι εκείνος, υπάρχει η πίεση όταν κάνεις πρωταθλητισμό και τον Γενάρη τους το είχα πει, θέλετε να κάνετε πρωταθλητισμό ή να είμαστε χαλαρά, γιατί ο πρωταθλητισμός έχει πίεση σε όποια κατηγορία κι αν είσαι και μας βγήκε».

Ποιο είναι το μυστικό για την διατήρηση του καλού κλίματος; «Το κλειδί κάθε προπονητή και αυτά που ζούσα εγώ από τις εμπειρίες που είχα με τους προπονητές συνεργάστηκα, μου έλεγαν να έχουμε στην ομάδα καλούς χαρακτήρες.

Τώρα στους ποδοσφαιριστές είναι στο χέρι κάθε προπονητή, να τους εξελίξει ή να τους κρατάει πειθαρχημένους. Αν είναι ο άλλος καλός χαρακτήρας, στρώνουν όλα, εννοείται πως θα υπάρχουν και γκρίνιες, θα υπάρχουν και τσακωμοί όπως συμβαίνει και σε κάθε οικογένεια.

Αλλά στο χέρι του καθενός και στον χαρακτήρα να το διαχειριστεί. Εγώ δεν είχα καμία παρέμβαση στο έργο μου, μου άφησαν εν λευκώ την ομάδα και τα παιδιά πάντα με ακολουθούσαν και σε ότι έλεγα ήταν εκεί.

Όταν είναι συγκεντρωμένοι, έρχονται από τις δουλειές, οικογένεια και από τα προβλήματα που έχει ο καθένας, και ηρεμούν μέσα στην προπόνηση, γιατί πρώτα από όλα εμείς είχαμε συμμετοχή και στις προπονήσεις, κι έπειτα εμείς μετά τις προπονήσεις μαζευόμασταν σε κάποιο μαγαζί και συζητούσαμε, πάντα μετά από κάθε προπόνηση και πηγαίναμε όλοι».

Για την έναρξη της προετοιμασίας και αν είναι έτοιμο το γήπεδο: «Έχει γίνει επανασπορά στο γήπεδο από τον Μάρτιο, γιατί είχε κάποια κενά ο τάπητας, ο Δήμος έκανε τις απαραίτητες κινήσεις, να ευχαριστήσουμε τον αντιδήμαρχο τον κ. Δημητρίου, το γήπεδο είναι έτοιμο, υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται με το γήπεδο, όπως είναι ο Θανάσης Τασόπουλος, οπότε θα ξεκινήσουμε στις 20 Αυγούστου, έχω έρθει και σε συμφωνία με κάποιον γυμναστή, για να είμαστε έτοιμοι, θα υπάρξουν και ανακοινώσεις».

Ποιες είναι οι δυσκολίες του να είσαι προπονητής σε μια ερασιτεχνική ομάδα; «Ο ερασιτέχνης προπονητής αυτή τη στιγμή σε αυτές τις κατηγορίες είναι γενικός αρχηγός, πρόεδρος, ταμίας, κάνει τα πάντα. Αν είσαι σε μια ομάδα καλά οργανωμένη όπως έχω εγώ την τύχη αυτή την στιγμή, έχει ο καθένας τον ρόλο του, γενικά όμως ένας προπονητής, επειδή τα έχω ζήσει και έχω δει πως είναι, κάνει τα πάντα, πρέπει να είναι ο ψυχολόγος, ο πατέρας, ο φίλος, να είναι τα πάντα, μετά να είναι ο κακός, πρέπει να έχει γερό στομάχι».

2

Οι δικοί σου στόχοι πάνω στην προπονητική; «Κάθε χρόνο θέλω να εξελίσσομαι, τελείωσα πέρυσι την σχολή το UEFA C, του χρόνου να είμαστε καλά αν γίνει εδώ στα Γιάννενα το UEFA Β θα πάω, θα το δούμε, κάθε χρόνο να πηγαίνω κι ένα σκαλοπάτι παραπάνω».

Για το 2018 και την άνοδο τότε, ποιο είναι το συναίσθημα να ζεις ξανά αυτή την επιτυχία; «Είναι το ίδιο συναίσθημα, αλλά κάθε πρωτάθλημα είναι ξεχωριστό, δηλαδή είναι σημαντικό για κάθε προπονητή. Τότε με μια ήττα σε ολόκληρο το πρωτάθλημα και βγήκαμε την τελευταία αγωνιστική».

Για τη νέα πρόεδρο την Παυλίνα Γραβάνη: «Έχει δυο χρόνια στο χωριό (έχει το καφενείο), είναι κοντά στην ομάδα αυτά τα χρόνια, της αρέσει όλο αυτό το κλίμα και είπε να βοηθήσει με τον τρόπο της σε αυτό το εγχείρημα της ομάδας και μπήκε Πρόεδρος. Όταν μια γυναίκα μπαίνει μπροστά, όλα βαίνουν καλώς. Οι γυναίκες είναι ανοιχτόμυαλες, βλέπουν αλλιώς τα πράγματα, εμείς τα βλέπουμε μονόπλευρα πολλές φορές. Είναι και η κα Παπαϊωάννου στη διοίκηση».

Για τη «φυγή» προπονητών σε ομάδες άλλων ΕΠΣ και για το ό,τι δεν έχουν τα Γιάννενα ομάδα στη Γ’Εθνική: «Έχουμε αξιόλογους προπονητές στα Γιάννενα. Έχουν δείξει όλα αυτά τα χρόνια το επίπεδο τους αρχικά ως άνθρωποι και αυτό σιγά-σιγά φαίνεται προς τα έξω. Ο Νίκος Γκούρας πήγε Φιλιππιάδα, ο Τόλης Τόλης στο Κανάλι, ο Μιχάλης Μπόλος στο Καναλάκι και ο Βασίλης Σιαφάκας στην Παραμυθιά. Το μόνο κακό εδώ στα Γιάννενα είναι ότι δεν έχουμε μια ομάδα στη Γ, η Θεσπρωτία με ένα πρωτάθλημα λίγων ομάδων έχει τρεις στη Γ’, πρέπει να το δούμε όσοι ασχολούμαστε με το ερασιτεχνικό.

Κάποτε είχαμε τέσσερις ομάδες στη Δ’ Εθνική. Όταν ο ΠΑΣ Γιάννινα περνάει αυτά που περνάει, επηρεάζει και το εραστιτεχνικό. Δεν γίνεται ολόκληρα Γιάννενα με ταλέντο, με κόσμο, να μην μπορούν να κρατήσουν ομάδα στη Γ’ Εθνική.

Δε δίνουν οι διοικήσεις στις ομάδες που διεκδικούν το πρωτάθλημα την κατάλληλη βάση ώστε να υπάρχει συνέχεια. Κάθε χρόνο ίδιες ομάδες διεκδικούν την άνοδο. Όποια έχει διάρκεια και το θέλει πιο πολύ θα το πάρει και θα πάει απευθείας στη Γ’ Εθνική. Και πέρυσι λόγω του Ανέστη Ζώη έβλεπα πολλά ματς στην Α΄, δεν είδα τεράστια διαφορά της Θύελλας Ελεούσας με τις άλλες ομάδες».

Είναι κίνητρο η κατάκτηση του Κυπέλλου; «Αυτό είναι καλό με το Κύπελλο Ερασιτεχνών, δίνει στους παίκτες ένα κίνητρο. Πριν κάποια χρόνια η Ζωοδόχος είχε περάσει στα προημιτελικά του Κυπέλλου ΕΠΣ, είναι ο θεσμός των εκπλήξεων».

Για το εάν υπάρχει ταλέντο στα Γιάννενα: «Ταλέντο υπάρχει αλλά δεν υπάρχει σωστή νοοτροπία για τα παιδιά. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πως θα πάρουν ένα ποσό για να πάνε σε μια ομάδα, αυτό προήλθε πρώτα από τους ίδιους τους γονείς, νομίζουν όλοι έχουν στο σπίτι έναν παικταρά, δεν κοιτάνε να πάρουν εμπειρίες. Εάν δεν παίξεις στο ερασιτεχνικό, να πάρεις παιχνίδια, εάν πας 16 ετών πρέπει να παίζεις ερασιτεχνικό.

Στα 17 και 18 πρέπει να πάει σε ομάδες. Τότε εμείς είχαμε παιδιά σε όλες τις περιοχές που έκαναν τη διαφορά, παίζαμε όχι επειδή ήμασταν μικροί αλλά το αξίζαμε, μας έβαζαν οι προπονητές μας. Τώρα επειδή τους μικρούς τους έχεις ανάγκη, βγαίνουν κι από πάνω».

Για την ποδοσφαιρική σου πορεία, τι κρατάς και για τους προπονητές που είχες: «Είχα ξεκινήσει από την Προοδευτική Περάματος, μετά πήγα στη Γ΄Εθνική στον Κιλκισιακό, πήγα στη Ρόδο, έπαιξα στην Ανατολή στη Δ’ Εθνική, στον ΠΑΣ Αβέρωφ, στο Ροδοτόπι, ήμουν μέλος των Εθνικών Ομάδων στους Παίδες, Νέους και Ολυμπιακή ομάδα 2004. Το 2004 όμως έκανα δυο χιαστούς σε πέντε μήνες, από τότε ήταν δύσκολο να το διαχειριστώ, άλλες εποχές τότε, δεν υπήρχαν εξειδικευμένοι φυσικοθεραπευτές στα Γιάννενα και σταμάτησα.

Έπαιξα Β’ τοπικό στη Ζωοδόχο και μετά σταμάτησα. Ασχολήθηκα μετά διοικητικά με τη Ζωοδόχο σαν Γενικός Αρχηγός και τώρα είμαι προπονητής εκεί. Από προπονητές, είχα ένα Τσέχο τον Ταμπόρσκι στον Κιλκισιακό ήταν εξαιρετικός δάσκαλος και ο κ. Παπαεμμανουήλ που είχα στις Εθνικές, τον κ. Γκλασμάνη, τον Λάζαρο Γιώτη, τον Θανάση Χαρίση που είχα στον Αβέρωφ, ήταν άνθρωποι που απ’ όλους κερδίζεις κάτι, είτε καλό είτε κακό, για να σε αδικήσει κανείς κάτι δεν κάνεις σωστά, δεν μου κάνεις τη δουλειά δεν θα παίξεις. Ο κάθε προπονητής θέλει το καλό της ομάδας».

Έχεις υιοθετήσει στοιχεία από προπονητές που προανέφερες; «Επειδή έχω συνεργαστεί ως γενικός αρχηγός με εξαιρετικά παιδιά στη Ζωοδόχο και με τον Χρήστο Βαζάτη, με τον Βασίλη Σιαφάκα, τον Μανώλη Σκούφαλη, τον Μιχάλη Τικμανίδη, τον Λάζαρο Γιώτη, απ’ όλους έχω πάρει κάτι. Για τον Μανώλη Σκούφαλη να πω... για την εργατικότητά του, όποιος τον ζήσει δεν μπορεί να φανταστεί για τι άνθρωπο μιλάμε ή τον Βασίλη Σιαφάκα που είναι τόσο ήρεμος. Για τον Τάκη Βαζάτη του εύχομαι τα καλύτερα στην Κατσικά».

Για τον ΠΑΣ: «Τον ΠΑΣ Γιάννινα τον άφησαν να πάει έτσι. Με το που αρρώστησε ο κ. Γιώργος Χριστοβασίλης, τα παιδιά του δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν. Έπρεπε τότε όλοι οι φορείς εδώ στα Γιάννενα να ασχοληθούν, φτάσαμε στο παραπέντε για να γίνουν όλες οι κινήσεις.

Θα βρει τον δρόμο της, είναι μεγάλη ομάδα, ο κ. Σιόντης έκανε όλες τις ενέργειες, βγαίνουν μπροστά και ερασιτεχνικές ομάδες για τα διαρκείας. Ο ΠΑΣ είναι η κεφαλή του Νομού. Τα παιδιά που έπαιξαν τελευταία από τα Γιάννενα ήταν ο Αλέξης Μιχαήλ, ο Γιώργος Ντάσιος, ο Ευρυπίδης Γιάκος.

Μετά τα παιδιά δεν έχουν στόχο να γίνουν ποδοσφαιριστές, δεν τους νοιάζει αυτό. Εμείς με το ποδόσφαιρο ήμασταν άρρωστοι. Τώρα έχουν εγκαταστάσεις για προπονήσεις, με προβολείς. Κάτι πρέπει να γίνει από τις ομάδες που έχουν ακαδημίες. Να μη τους νοιάζει μόνο πως θα πάρουν τη συνδρομή αλλά να μαθαίνουν πρώτα τους ίδιους τους γονείς».

Τι εύχεσαι για τη νέα σεζόν; «Να είμαστε υγιείς πρώτα απ’ όλα και τα άλλα έρχονται. Στο ποδόσφαιρο να περνάμε ωραία, είναι διέξοδος στα προβλήματα μας ειδικά όταν είμαστε ερασιτέχνες. Για τη Ζωοδόχο όσο πιο νωρίς να διασφαλιστεί η σωτηρία μας και μετά να το ευχαριστιόμαστε. Συγχαρητήρια και σε εσάς για όσα κάνετε για το ερασιτεχνικό».

 Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 21 Ιουλίου"

Σχολιασμος