Γκούρας: «Η Θύελλα να διεκδικεί μέχρι τέλους ό,τι υπάρχει» (video)

11.06.2024 Αναγνώστηκε 1932 φορές #Eρασιτεχνικό Ποδόσφαιρο

Αναμφίβολα τα τελευταία 3,5 χρόνια έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις του γιαννιώτικου ποδοσφαίρου.  Στη μέχρι τώρα θητεία του στον πάγκο της Θύελλας, η ομάδα έχει κατακτήσει δυο πρωταθλήματα, δυο Κύπελλα Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Ηπείρου, ένα νταμπλ, έχει πάρει μέρος στο Κύπελλο Ελλάδος και έχει καταγράψει δυο συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, γνωρίζοντας τον υποβιβασμό στις λεπτομέρειες και στις δυο περιπτώσεις.

Γκούρας: «Η Θύελλα να διεκδικεί μέχρι τέλους ό,τι υπάρχει» (video)

Ο λόγος για τον προπονητή της Θύελλας Κατσικάς Νίκο Γκούρα που μίλησε στον «Π.Λ» και στους Νίκο Γιωτίτσα και Αγγελική Σιώλου. Η αποτίμηση της σεζόν στη Γ’ Εθνική για τη Θύελλα που αφήνει πικρία για τον υποβιβασμό αλλά ικανοποίηση για την προσπάθεια, η δεύτερη σερί κατάκτηση του Κυπελλου και η πρόθεσή του να παραμείνει στον πάγκο της Θύελλας. Οι προτάσεις του να γίνει ανταγωνιστικό συνολικά το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και η αναφορά του ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν αναδεικνύει Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές.

- Πώς βίωσες την εμπειρία της Γ’ ΄Εθνικής; 

«Για να φτάσουμε σε αυτή τη δύσκολη χρονιά της Γ’ Εθνικής, υπήρχε μια καταπληκτική χρονιά στην Α’ ερασιτεχνική που πήραμε πρωτάθλημα και Κύπελλο. Γνωρίζαμε πως θα είναι μια δύσκολη χρονιά με ομάδες που αντιπροσωπεύουν πόλεις και νομούς.

Προσπαθήσαμε με μεράκι, κόπο και δουλειά να χτίσουμε μια ανταγωνιστική ομάδα για να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες αυτού του πρωταθλήματος.Ήταν μια χρονιά με πολλούς τραυματισμούς, απώλειες παικτών από κάρτες, παιδιά που έφυγαν ή ήρθαν στην πορεία, έπρεπε να ταιριάξουμε αυτά τα κομμάτια. Στο τέλος δεν τα καταφέραμε, έχουμε όμως το αίσθημα της ικανοποίησης ότι προσπαθήσαμε όλοι, ο κάθενας από το πόστο του ότι δώσαμε ένα τεράστιο αγώνα για να σώσουμε την ομάδα. 

Ίσως  να έπρεπε να πάρουμε κάποιες άλλες αποφάσεις και να βλέπαμε διαφορετικά κάποια παιχνίδια αλλά είναι ο παράγοντας πίεση, άγχος που να μη μας άφησαν να πάρουμε τότε τις κατάλληλες αποφάσεις».

- Ποια ήταν τα «κομβικά» παιχνίδια που έκριναν τον υποβιβασμό;

 «Η ομάδα έδειξε διαφορετικό πρόσωπο στον β’ γύρο, ήμασταν μια νέα ομάδα που χτίστηκε σχεδόν απ’ την αρχή. Έπρεπε να ταιριάξουμε αυτή τη φιλοσοφία στα παιδιά να διεκδικούμε κάθε αγώνα. Κάποια παιχνίδια κομβικά δεν κερδήθηκαν στην έδρα μας και μας οδήγησε να κυνηγάμε περισσότερους βαθμούς στον β’ γύρο, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα με άλλη συγκομιδή στον α’ γύρο. Κομβικό ήταν με το Κιλελέρ που ήμασταν καλύτεροι, με τα Τρίκαλα, με την Καστοριά, σε αυτά αξίζαμε εννιά βαθμούς και πήραμε τρεις. Αν τους είχαμε θα μας ήταν απαρατήρητο το παιχνίδι με τη Ζάκυνθο, το οποίο όντως όπως εξελίχθηκε να ήταν από τα πιο κομβικά και κατά πολύ κρίθηκε η παραμονή μας»

- Ποια παιχνίδια ξεχώρισες; 

«Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποιο γιατί τα παιδιά έκαναν τεράστια προσπάθεια σε όλα, υπήρχαν παιχνίδια που είχαμε πολύ καλή απόδοση με σημαντικούς αντιπάλους που όλοι τους θεωρούν ότι αδικούμαστε από τη βαθμολογική μας θέση. 

Θα σταθώ στα λόγια του Βαγγέλη Μόρα που πήρε το πρωτάθλημα με τον Εθνικό Ν.Κεραμιδίου ότι και στα δυο παιχνίδια έμεινε έκπληκτος από την απόδοση της ομάδας και τη βαθμολογική μας θέση. Και στο Δημήτρη Μαγκαφίνη της Νέας Αρτάκης που θεωρεί ότι εμείς τους στερήσαμε το πρωτάθλημα με τις δυο ισοπαλίες που κάναμε, ήμασταν η μοναδική «μικρομεσαία» ομάδα που πήρε βαθμό μέσα στη Νέα Αρτάκη, μια εκπληκτική ομάδα».

- Ποιες ομάδες σου έκαναν εντύπωση; 

«Η θετική έκπληξη ήταν ο Σβορώνος. Ένα χωριό, μια ομάδα που έκανε τεράστια προσπάθεια, από τα μέσα Οκτωβρίου έως τον Μάρτιο. Δυσάρεστη έκπληξη ήταν για μένα ο Πιερικός, ένα brand name που περιμέναμε περισσότερα. Καλύτερες ομάδες ήταν η Νέα Αρτάκη και ο Εθν. Νέου Κεραμιδίου, ελάχιστες διαφορές, σωστά δομημένες ομάδες, με καλά στοιχεία, εμπειρία, με προπονητές που έχουν δουλέψει σε παραπάνω επίπεδο, έχουν κόσμο και δικαιωματικά διεκδίκησαν ως το τέλος το πρωτάθλημα».

- Ποιο πράγμα θα ήταν αυτό που θα άλλαζες; 

«Θα ήταν στη στελέχωση του ρόστερ. Θα ήθελα περισσότερα παιδιά να είχαν τη διάθεση να μπορούν να προπονούνται 4-5 φορές την εβδομάδα, να δοθούν στην ομάδα. Ίσως να κάναμε καλύτερες επιλογές αναφορικά με τους μικρούς και κάποιους παίκτες σε καίριες θέσεις που θα χρειαζόμασταν».

- Για την κατάκτηση του Κυπέλλου ΕΠΣ; 

«Είναι ένα τρόπαιο που μένει στην ομάδα, στην ιστορία της, έτσι μεγαλώνουν οι ομάδες. Εφόσον είχαμε τη δικαιοδοσία να παίξουμε στο θεσμό του Κυπέλλου της ΕΠΣ, αυτό πολλές ομάδες δεν το δέχονται αλλά δεν είναι δική μας απόφαση. Υπάρχει μια διαφορά δυναμικότητας στις ομάδες σε έμψυχο υλικό όταν τις χωρίζει μια κατηγορία. Θέλαμε να φτάσουμε στον τελικό και να το κατακτήσουμε, έχουμε το υλικό που μπορούμε να φτάσουμε εκεί.

 Το τρόπαιο είναι ανταμοιβή κόπων σε μια δύσκολη χρονιά, βγαίναμε από δύσκολους αγώνες για να παίξουμε στο Κύπελλο αλλά είμαστε ικανοποιημένοι που τα καταφέραμε».

- Υπάρχει πρόθεση να παραμείνεις στην ομάδα; 

«Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τα παιδιά της διοίκησης, μιλάμε καθημερινά. Προτεραιότητα της ομάδας ήταν το Τουρνουά που διοργάνωσε και ήταν η προσοχή τους ήταν εκεί. Θέλουν να κάνουν τις εκλογές και κάποια στιγμή θα συζητήσουμε. Πιθανό να συνεχίσουμε μαζί, θέλουμε να θέσουμε θέματα προς συζήτηση, να δούμε τους στόχους και να αποφασίσουμε το καλύτερο για την ομάδα. Προφανώς πρόθεσή μου είναι να παραμείνω στην ομάδα, έχω τέσσερα χρόνια, νιώθω την ασφάλεια ενός ανθρώπου που είναι σε μια δουλειά, οι εργοδότες μου είναι καλοί και υπάρχει χημεία».

- Για τους στόχους της νέας σεζόν; 

«Προσωπικά θεωρώ ότι η ομάδα είναι σε ένα mood καλό, η διοίκηση είναι καθαρή σε χρέη, παίκτες, έχει μια ομαλή λειτουργία. Ο καθένας κάνει τη δουλειά του, δεν ασχολούνται με το δικό μου κομμάτι, υπάρχει καλή συνεργασία για τις μεταγραφές, ανανεώσεις. Εφόσον όλα αυτά λειτουργούν καλά, μια ομάδα πρέπει να διεκδικεί, προφανώς και όλοι θέλουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό, να πάρουμε πρωτάθλημα, Κύπελλο. Πιστεύω θα είμαστε μια ομάδα που θα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους ό,τι υπάρχει».

- Για το εάν πάρει μέρος στο Κύπελλο Ελλάδος;

 «Είναι ένας θεσμός που προκύπτει εφόσον πήραμε το Κύπελλο, θα είναι μια καλή ευκαιρία για την ομάδα να αγωνιστεί όσο μπορεί. Θα είμαστε ομάδα Α’ Ερασιτεχνικής, το μπάτζετ και το ρόστερ θα είναι πιο μικρά σε σχέση με τα περσινά αλλά θα είναι μια καλή ευκαιρία να διεκδικήσουμε ότι μπορούμε, να αγωνιστούμε με κάποιο μεγαλύτερο συλλογο».

- Θα αποχωρήσουν κάποιοι παίκτες για να παίξουν Γ’ Εθνική; 

«Πολλά από τα παιδιά έπαιζαν Γ’ Εθνική, έχουν ταλέντο, ικανότητα, θα είναι χαρά μας να παίξουν σε παραπάνω κατηγορία. Πολύ πιθανό κάποια παιδιά ανάλογα με τις δουλειές τους και ό,τι έχουν να επιλέξουν να μείνουν στην ομάδα, θα ήταν ευχής έργο. Σε περίπτωση που κάποια παιδιά φύγουν θα αναπληρώσουμε το κενό. Δεν έχουμε τις απαιτησεις να μείνουν όλοι».

- Για τις εξελίξεις με τη Θύελλα Ελεούσας;

«Ήταν κάτι που στεναχώρησε πρώτα τους ανθρώπους της ομάδας γιατί έκαναν έναν τεράστιο αγώνα, καθ΄όλη την διάρκεια της χρονιάς, και το έχουμε περάσει κι εμείς και μπορώ να καταλάβω ακριβώς το τι έχουν περάσει. Έκαναν τεράστιο αγώνα και μέσα σε μια χρονιά κατάφεραν όχι μόνο να πάρουν το πρωτάθλημα στα μπαράζ σαν πρώτοι, αλλά και αήττητοι και ήρθε αυτό το γεγονός στον τελευταίο αγώνα, που πραγματικά τους υγιείς φιλάθλους και ανθρώπους που αγαπάνε το ποδόσφαιρο, πρέπει να στεναχωριούνται.

Είναι μείον για το ποδόσφαιρο της πόλης το να μην εκπροσωπείται από μία ομάδα τουλάχιστον, ευχής έργον θα ήταν να ήμασταν και οι δύο, στην παραπάνω κατηγορία, αλλά τουλάχιστον να εκπροσωπείται από έναν αντίπαλο, γιατί έτσι μπορούμε να αναδείξουμε και παιδιά, προπονητές, ομάδες  και πολλά πράγματα.

Δεν ξέρω ποιον βαραίνει η ευθύνη του ελέγχου των καρτών, όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα δικάσω, ελπίζω να συνεχίσουν με τον ίδιο ζήλο και να μην αφήσουν την ομάδα».

- Πιστεύεις θα είναι ανταγωνιστικό το ερασιτεχνικό τη νέα σεζόν; 

 «Το ότι Κατσικά που δεν ήταν πέρυσι στο Πρωτάθλημα και η Ελεούσα που τελικά δεν βγήκε, θα είναι πάλι στην Α΄ κατηγορία που είναι δύο brand names και διεκδικούν επί ίσοις όροις το Πρωτάθλημα, συν την Καστρίτσα, την Ανατολή, το Κουτσελιό και την Κόνιτσα, νομίζω πως από μόνο του αυτό κάνει το Πρωτάθλημα ήδη ανταγωνιστικό. 

Θα  υπάρχει μεταγραφολογία το καλοκαίρι να δούμε πως θα ενισχυθούν οι ομάδες, πως θα δουλέψουνε, τι προβλήματα θα έχουν καθόλη την διάρκεια της χρονιάς. 

Για να πάρει μια ομάδα το Πρωτάθλημα είναι τεράστια διαδικασία, δεν το παίρνει κανένας ούτε γιατί πήρε πέντε παίκτες, ούτε γιατί κέρδισε τέσσερα φιλικά, θα έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, πρέπει να υπάρχει το προσωπικό σθένος, η δύναμη, το πάθος, η προπόνηση, η φιλοσοφία που έχει η κάθε ομάδα, η ικανότητα, όλα αυτά τα στοιχεία να γίνουν ένα για να φτάσει μια ομάδα να πάρει ένα Πρωτάθλημα.

Δεν θέλουμε να βλέπουμε σκορ 9-0 ή 7-0, δεν θέλουμε να βλέπουμε ομάδες να κατεβαίνουν με δέκα ή εννέα ποδοσφαιριστές, θέλουμε να βλέπουμε ομάδες με πάγκο, με αλλαγές, με ανταγωνισμό, με σασπένς και να κρίνονται οι αγώνες όσο δυνατόν στο γήπεδο».

- Για την Β΄ Ερασιτεχνική και τις προτάσεις του για το τοπικό:

«Έχω κάνει μια μελέτη για το τοπικό, έχω κάνει κατηγορίες ομάδων σε Α΄, Β΄ και Γ΄ με ένα σύστημα διεξαγωγής αγώνων λιγότερων ομάδων και στην πρώτη και στην δεύτερη κατηγορία, αλλά θα είχαμε περισσότερες ομάδες στην τρίτη κατηγορία, με δύο ομίλους, έτσι ώστε να γινόταν πιο ανταγωνιστικά όλα τα Πρωταθλήματα. 

Η ΕΠΣ προσπαθεί, είχε κάνει τους δύο ομίλους, έχει κάνει έναν, μείωσε λίγο τις ομάδες τώρα, έκανε έναν όμιλο τώρα στην Β΄, κάνει κάποιες κινήσεις, όμως δεν είναι αυτές που φτιάχνουν καλύτερο το ποδόσφαιρο. 

Για μένα οι 20 ομάδες στη Β΄ κατηγορία είναι απαγορευτικό, καθώς μιλάμε για παιδιά κυρίως που αγωνίζονται στις ομάδες σε μεγαλύτερη ηλικία, που έχουν παίξει ποδόσφαιρο και θέλουν τώρα να εγκαταλείψουν, να μην έχουν πολλές υποχρεώσεις, πολλές προπονήσεις, παιδιά που δουλεύουν και δεν προλαβαίνουν, δεν γίνεται αυτά τα παιδιά να τα βάζουμε Ιούνιο να παίζουν αγώνες. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον.

Όμως αν είχαμε μια Β΄ με 12 ή 14 ομάδες και πιο νωρίς θα τελείωνε το Πρωτάθλημα και πιο ανταγωνιστικό θα ήταν. Γιατί αν φτιάξουμε έναν όμιλο στην Α΄ με 12 και άλλες 14 ομάδες σύνολο 26 ομάδες δυνατές, νομίζω πως αυτές υπάρχουν στην πόλη μαζί με τα χωριά. Θα ήταν δύο πολύ ανταγωνιστικά Πρωταθλήματα, αντιλαμβάνεστε πως κάποιες από αυτές θα έφευγαν και στην Γ΄ και τότε θα γινόταν πιο ανταγωνιστικό και το Πρωτάθλημα της Γ΄ κατηγορίας. 

Νομίζω πως αυτό πρέπει να γίνει αλλά ο καθένας την αντίληψη πως θέλει να δει το ποδόσφαιρο, εγώ θέλω να το βλέπω ανταγωνιστικά. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην Α΄ κατηγορία, δεν γίνεται να βγαίνει μια ομάδα και να ξεκινάει μια προετοιμασία ή μεταγραφές ή οτιδήποτε και μετά να τελειώνει το Πρωτάθλημα με 9 ή 12 βαθμούς. Γνωρίζοντας μια ομάδα πως θα ανέβει κατηγορία, το καλοκαίρι θα ετοιμαστεί καλύτερα και μεταγραφικά και προπονητικά, γιατί θα γίνονται επιλογές, θα γίνονται πιο προσεκτικές κινήσεις. Οι  παράγοντες των ομάδων που ψηφίζουν στην ΕΠΣ μπορούν να πάει ο καθένας με τα θέματά του.

Πιστεύω  ότι πρέπει να επανέλθει η τιμωρία της κίτρινης κάρτας, δεν μπορούμε να αφήνουμε έναν ποδοσφαιριστή να παίρνει 20 κίτρινες κάρτες, είτε για διαμαρτυρία, είτε για μαρκάρισμα και να μην τιμωρείται».

- Για τον ΠΑΣ Γιάννινα και για τον υποβιβασμό του από την Super League και το αν οπισθοχωρεί το ποδόσφαιρο των Ιωαννίνων:

«Ακόμη ένα στενάχωρο γεγονός, έπεσε η ομάδα μου, δεν βγήκε η Ελεούσα, έπεσε και ο ΠΑΣ. Δεν θα πω ότι γυρνάει το ποδόσφαιρο πίσω της πόλης μας, γιατί ο ΠΑΣ δεν δούλευε με Γιαννιώτες ποδοσφαιριστές, δεν τους ανέδειξε έτσι ώστε αυτά τα παιδιά να χάνουν αυτές τις ευκαιρίες. 

Ίσως τώρα να είναι η αρχή να χτιστεί μια καινούρια ομάδα, μια ομάδα με στόχους, με μέλλον που θα μπορεί να κάνει μια πορεία, ο κόσμος είναι πάντα απαιτητικός, ο κόσμος θέλει η ομάδα να είναι στην πρώτη κατηγορία, όσο τον δυνατόν πιο ψηλά.

Νομίζω αυτές οι εποχές πέρασαν για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ίσως μπαίνει σε μία άλλη φάση τώρα, της πορείας του σαν σύλλογος, να δει τα πράγματα λίγο αλλιώς, να κοιτάξει λίγο περισσότερο τις Υποδομές, μικρότερο μπάτζετ, αντιλαμβάνεστε λιγότερα έσοδα, μικρότερο μπατζετ όλα αυτά είναι αλληλένδετα, άρα ίσως να δώσει μεγαλύτερο χώρο σε κάποια παιδιά και να αγωνιστούν περισσότερο. 

Οι ομάδες δεν σταματάνε ποτέ, αν εμείς δεν ασχοληθούμε με αυτές μόνο τότε θα σταματήσουν, αλλά όσο θα υπάρχουν άνθρωποι που θα ασχολούνται γύρω από αυτή την ομάδα».

- Οι ευχές για τη νέα σεζόν:

  «Καταρχήν να ευχαριστήσω και τους δύο προσωπικά για την κάλυψη των αγώνων της φετινής χρονιάς.

Να ευχηθώ σε όλους τους ποδοσφαιριστές καλό καλοκαίρι, να ξεκουραστούν, είναι μια περίοδος πολύ σημαντική για όλους τους αθλητές, η μεταβατική περίοδος όπως λέμε οι προπονητές, πρέπει να ξεκουράσουν το σώμα τους , το πνεύμα τους, για να μπορέσουν όταν θα κληθούν μετά από λίγο καιρό να μπουν ξανά στην προετοιμασία να έχουν την μέγιστη δυνατή απόδοση. 

Εύχομαι σε όλες τις ομάδες, όσες ανέβηκαν κατηγορία και όσες υποβιβάστηκαν όλες να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να φτιάξουν τις ομάδες τους όπως ακριβώς θέλουν για την επόμενη χρονιά. Να σταθεί και η διαιτησία στο ύψος των περιστάσεων, γιατί ανεβαίνοντας το επίπεδο, ανεβαίνουν και οι απαιτήσεις των ομάδων προς τους διαιτητές. Να είναι και αυτοί προετοιμασμένοι, προπονημένοι για να μπορούν να βρίσκονται κοντά στις φάσεις και στην ώρα τους στους αγώνες. Επίσης, σε μικρότερα τμήματα υποδομών οι αγώνες θα μπορούσαν να γίνονται Παρασκευή και Δευτέρα στα προπονητικά τους κέντρα, έτσι ώστε να μπορούν και οι διαιτητές να αποφορτίζονται από τα πολλά ματς τους Σαββατοκύριακου, με τους πολλούς αγώνες και μετακινήσεις, ώστε να είναι έτοιμοι και ξεκούραστοι για τα πιο απαιτητικά παιχνίδια των παραπάνω κατηγοριών».

Σχολιασμος