01/07/2004: Γκολ και φύγαμε για τελικό

02.07.2021 Αναγνώστηκε 329 φορές

1η Ιουλίου 2021 σήμερα. Καλό μήνα σε όλους. Πριν 16 χρόνια τέτοια μέρα, ο μήνας έμπαινε με έναν άκρως μαγευτικό τρόπο. Ένα καλοκαίρι ελληνικό με το έπος της Πορτογαλίας και την κατάκτηση του Euro 2004 από την Εθνική ομάδα αλλά και τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων, στη χώρα που τους γέννησε.

01/07/2004: Γκολ και φύγαμε για τελικό
Γιωτίτσας
Νίκος Γιωτίτσας

Η Ελλάδα μας χάρισε μοναδικές στιγμές από 12 Ιουνίου όταν κέρδισε την οικοδέσποινα Πορτογαλία στο εναρκτήριο παιχνίδι, μέχρι τον τελικό στις 4 Ιουλίου.

Το συγκρότημα του Ότο Ρεχάγκελ βγήκε δεύτερη στον όμιλο με Πορτογαλία, Ισπανία και Ρωσία. Πέταξε εκτός διοργάνωσης την πρωταθλήτρια Γαλλία με το γκολ του Χαριστέα και ετοιμαζόταν να μας.. τρελάνει κι άλλο την Πέμπτη 1 Ιουλίου.

Τότε που κόντρα στην Τσεχία του Μπρούκνερ έψαχνε να γράψει μία ακόμη σελίδα στο έπος και να περάσει στον τελικό.

Ο ημιτελικός με τους Τσέχους στο Στάδιο Ντραγκάο ήταν συναρπαστικός και τα είχε όλα.

Τραυματισμός του Πάβελ Νέντβεντ, απίθανες αλλά κομβικές αποκρούσεις από τον Αντώνη Νικοπολίδη και ένα 0-0 στην κανονική διάρκεια, όπου οι ομάδες έψαχναν να πετύχουν το αργυρό γκολ από το πρώτο ημίχρονο της παράτασης.

Η Εθνική προειδοποίησε με τη φάση του Δέλλα από την εκτέλεση φάουλ του Τσιάρτα και την επέμβαση του Τσεχ, πιο πριν με τον Γιαννακόπουλο αλλά κατέγραψε την ιστορική της στιγμή στο 106’

Ο Βασίλης Τσιάρτας εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά, ο Τραϊανός Δέλλας πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι κι έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στα δίχτυα του Τσεχ. 

Η Ελλάδα πέτυχε το πολυπόθητο «ασημένιο» γκολ και προκρίθηκε στον τελικό της 4ης Ιουλίου. Το τι ακολούθησε το θυμόμαστε όλοι.

Ξέφρενο γλέντι από τους πρωταγωνιστές και όσους βρέθηκαν στην Πορτογαλία , σε όλη τη χώρα αλλά και σε όλο τον κόσμου όπου υπάρχουν Έλληνες.

Σχολιασμος