Πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα...

24.08.2022 Αναγνώστηκε 1120 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Βαγγέλης Κύρκος βρέθηκε στο Καραϊσκάκη για λογαριασμό του PASsports και γράφει για την εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα στο Φάληρο, το πόσο νωρίς είναι για ασφαλή συμπεράσματα, ενώ σχολιάζει και τις δηλώσεις του Στάικου, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης στην άμυνα. 

Πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα...
Κύρκος
Βαγγέλης Κύρκος

Εάν βγήκε ένα συμπέρασμα από το παιχνίδι του ΠΑΣ Γιάννινα στο Καραϊσκάκη κόντρα στον Ολυμπιακό, αυτό αφορά το ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα -ασφαλή συμπεράσματα. Το είπε και ο Θανάσης Στάικος και έχει δίκιο σε αυτό. «Όσο περνούσε ο χρόνος, φαινόταν ότι ο Ολυμπιακός έχει παιχνίδια στα πόδια του μιας και εμείς έχουμε μόνο τα φιλικά παιχνίδια από την προετοιμασία», ήταν τα λόγια του 42χρονου τεχνικού από την Αργολίδα. Και δεν απέχουν από την πραγματικότητα.

Σε συζητήσεις με ρεπόρτερ του Ολυμπιακού μετά το τέλος της αναμέτρησης, σχεδόν όλοι τους μου είπαν ότι είδαν έναν από τον χειρότερο ΠΑΣ των τελευταίων ετών. Ωστόσο, αυτό το έκριναν βάσει δύο παραμέτρων που θα έπρεπε να λάβουν υπόψη και τους τις επισήμανα. Ότι η ομάδα της οποίας «τρέχουν» το ρεπορτάζ έχει αρκετά λεπτά στα πόδια της με επίσημα παιχνίδια και δεύτερον ότι ο ΠΑΣ έχει τεράστιες αλλαγές σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί χρόνος για να δείξει το σύνολο του Στάικου μέχρι πού πραγματικά μπορεί να φτάσει. Άλλωστε, δεν μπορεί να υπάρχει χειρότερο παιχνίδι για να αρχίσει η σεζόν, όταν αυτό είναι κόντρα στην περσινή πρωταθλήτρια ομάδα, η οποία μάλιστα είναι και η μόνη ελληνική που συνεχίζει στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

«Η περσινή μας πορεία ήταν εξαιρετική, εγώ ήμουν παρών γιατί ήμουν συνεργάτης του κ. Μεταξά. Καταλαβαίνετε για μια ομάδα όπως είναι ο ΠΑΣ Γιάννινα, δεν είναι εύκολο κάθε χρόνο να κάνεις τέτοιες πορείες. Αν σε αυτό προσθέσουμε ότι αποχώρησαν πάρα πολλοί ποδοσφαιριστές, 9 στους 11 που είχαν τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής», είπε ακόμη ο 41χρονος προπονητής. Και για μένα, έτσι όπως είδα την ομάδα και στο φαληρικό γήπεδο, αλλά και στα φιλικά της, σε επίπεδο μεταγραφών, νομίζω ότι είναι σε καλό επίπεδο. Μου άρεσαν και ο Σόρια ως αντί-Σάλιακας και ο Κιάκος ως αντι-Πίρσμαν, αλλά και ο Πριόρ είναι ένας πορτιέρε που μπορεί να αντικαταστήσει επάξια τον Λοντίγκιν, όμως θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί στην ομάδα και να επικοινωνεί καλύτερα με την άμυνά του. Επίσης, ο Μπιλμπάο δεν βλέπω να υστερεί σε σχέση με τον Ντομίνγκεθ. Για μένα, πάντα προσωπική άποψη, είναι ότι χρειάζεται ένας αριστερός στόπερ, που θα βοηθήσει καλύτερα τη λειτουργία της ομάδας. Δυστυχώς, Κάργα δεν βρίσκεις κάθε μέρα και η περίπτωση του Σταυρόπουλου χάθηκε (θα ήταν ιδανική περίπτωση), οπότε θα πρέπει να ζήσει με αυτό η ομάδα, ή να κάνει μια προσθήκη.

Όπως είπε ο κόουτς Στάικος, «ο κόσμος του ΠΑΣ Γιάννινα έχει μια άλλη κουλτούρα από αυτή που συνηθίζουμε στις ομάδες και δεν το λέω αυτό για να εκθειάσω τη δική μας ομάδα. Ο κόσμος του ΠΑΣ ξέρει να αναγνωρίζει και να αγαπά αυτούς που δίνουν και την ψυχή τους για την ομάδα. Δεν μετράει τόσο πολύ η βαθμολογική θέση και οι νίκες, ναι έχουν σημασία, αλλά να ξέρετε, έχουμε στήριξη από όλους και βήμα-βήμα, βδομάδα-βδομάδα θα παρουσιάσουμε αυτό που πρέπει». Τότε, αυτόματα τον ρώτησα στη συνέντευξη Τύπου για το εάν η στήριξη αυτή θα μπορούσε να μετουσιωθεί σε μια ακόμη μεταγραφή (κατά την άποψή μου στο κέντρο της άμυνας). Δεν το απέκλεισε και περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Άλλωστε, η μεταγραφική περίοδος διαρκεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Ποντάρουμε πολύ στο ομαδικό πνεύμα και στη συνεργασία όλης της ομάδας», είπε ο 42χρονος προπονητής του ΠΑΣ και αυτό είναι το σωστό. Παρόλα αυτά, όποια ποιοτική προσθήκη γίνεται, πάντα αυτό είναι για καλό. Το θετικό είναι ότι ο Στάικος μου έδειξε ότι έχει εμπιστοσύνη στο υπάρχον ρόστερ και αυτό είναι κομβικό. Εάν κάποιος ξέρει καλύτερα από όλους, είναι αυτός. Και προσωπικά, περιμένω με μεγάλη αδημονία και θετικό feeling το πώς θα πάει ο νέος προπονητής της ομάδας. Δεδομένου ότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει το ποδόσφαιρο με πάθος. Και έχει τον σεβασμό σχεδόν όλων.

Και μια επισήμανση: σύσσωμος ο τοπικός Τύπος (ή καλύτερα τα ΜΜΕ των Ιωαννίνων) έχει «αγκαλιάσει» τη νέα προσπάθεια του ΠΑΣ με τον Στάικο στον πάγκο. Πολλές φορές μπορεί να υπάρχουν παράπονα ότι οι δημοσιογράφοι που ασχολούνται με την ομάδα, είναι λίγο παραπάνω επικριτικοί σε σχέση με άλλες επαρχιακές ομάδες (καλά, φυσικά υπάρχουν και αυτοί που λένε ότι δεν γίνεται αρκετή κριτική, αλλά άβυσσος η ψυχή του κάθε ανθρώπου), ωστόσο στην περίπτωση αυτή υπάρχει «οικουμενική» αποδοχή. Δείγμα ότι στηρίζεται η συγκεκριμένη επιλογή της διοίκησης, κι ας έχει ρίσκο. Άλλωστε, τα ρίσκα είναι για τους ισχυρούς. Και ο ΠΑΣ πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισχυρός. Γιατί καλώς ή κακώς (φυσικά καλώς) είναι μεγαλύτερο μέγεθος σε σχέση με άλλες ομάδες εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οπότε πρέπει να υπάρχουν και οι ανάλογες απαιτήσεις.

Και μια και έγινε αναφορά στις απαιτήσεις, να αναφέρουμε ότι ΚΑΙ η νέα εμφάνιση/φανέλα είναι στα επίπεδα του ΠΑΣ. Ουσιαστικά, δίνεται μια συνέχεια στις όμορφες εμφανίσεις της ομάδας από τότε που επέστρεψε στη Super League (με εξαίρεση την τρίτη, τη ροζ, της προηγούμενης σεζόν, αλλά αυτό είναι προσωπική άποψη), παρά το γεγονός ότι υπήρξε και αλλαγή στην εταιρεία ένδυσης. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε και τις υπόλοιπες, οι οποίες θα παρουσιαστούν την Τετάρτη (24/8) και ώρα 20:30, στους «Ζωσιμάδες», από τους ίδιους τους παίκτες της ομάδας.

Αυτά τα λίγα και περισσότερα θα πούμε/γράψουμε μετά το παιχνίδι με την ΑΕΚ, στη Ριζούπολη, όπου θα έχει μεσολαβήσει και μεγαλύτερο διάστημα για μερικά ακόμη συμπεράσματα.

Σχολιασμος