Λέμε «όχι» στον ρατσισμό και στην υποκρισία

30.11.2021 Αναγνώστηκε 1036 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Το βίντεο που ανέβασε ο Χρήστος Καλύβας με το περιστατικό που έγινε με τον Ρότα μετά το τέλος του αγώνα του ΠΑΣ Γιάννινα με την ΑΕΚ αναπαράχθηκε και προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις κυρίως λόγω των όσων άκουσε ο νεαρός ποδοσφαιριστής. Επειδή οι εποχές είναι περίεργες και πονηρές πρέπει να ξεκαθαρίσω ως επικεφαλής ποια είναι η θέση του PASsports.gr.

Λέμε «όχι» στον ρατσισμό και στην υποκρισία
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

Το ποδόσφαιρο είναι το μεγαλύτερο και λαϊκότερο κοινωνικό φαινόμενο που παίζεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Από τους Εσμικώους στην Αλάσκα και την Ανταρκτική μέχρι την Αμερική και την Ασία. Κανένα μα κανένα άλλο άθλημα δεν αφορά τόσες χώρες, τόσα δισεκατομμύρια κόσμου.

Η μαγεία του ποδοσφαίρου λοιπόν είναι ότι αφορά πλατιές μάζες ανθρώπων, πλούσιους και φτωχούς, όλων των φυλών και όλων θρησκευμάτων. Το ίδιο το ποδόσφαιρο δεν ανήκει σε κάποια ελίτ, δεν αφορά μόνο συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, αλλά όλα τα κοινωνικά στρώματα. Το ίδιο το ποδόσφαιρο είναι αντιρατσιστικό στη βάση του και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Από την αρχαία Κίνα και τη μεσαιωνική Αγγλία μέχρι τις φαβέλες και τις φτωχογειτονιές της Λατινικής Αμερικής, εκεί όπου βγήκαν οι σημαντικότεροι παίκτες από καταβολής του αθλήματος. 

Πέρα όμως από το ποδόσφαιρο, δεν είναι απλά λάθος, αποτελεί έγκλημα να κρίνεται ένας άνθρωπος από την καταγωγή του ή το χρώμα του δέρματος του σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής. Πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα, δεν είναι και χρειάζεται καθημερινή μάχη για να εξαλειφθούν ρατσιστικές συμπεριφορές. Όλοι έχουμε δικαίωμα στην ισότητα είτε είμαστε από την Αλβανία, είτε από το Μαρόκο, από το Πακιστάν ή οπουδήποτε αλλού. Ρατσισμός είναι να μισείς κάτι που τυχαία δεν είσαι...

Το περιστατικό που έγινε με τον Ρότα το Σάββατο κόντρα στην ΑΕΚ δεν εκφράζει τους φίλους του ΠΑΣ που βρέθηκαν στη θύρα 6 και φυσικά δεν αποτυπώθηκε σωστά από το δικό μας ρεπορτάζ. Γιατί καταγράφηκαν μόνο οι αντιδράσεις του ποδοσφαιριστή, χωρίς να ακούσουμε τον φυσικό ήχο και τις ρατσιστικές ύβρεις που δέχτηκε ο ποδοσφαιριστής.

Αλήθεια δεν είναι υποκρισία να βρίζουν κάποιοι τον Ρότα για την καταγωγή του, αλλά ταυτόχρονα ο Χριστοβασίλης να βλέπει το ματς με τον Λίλα; Δεν είναι υποκρισία όσοι αρπάχτηκαν με τον Ρότα στη φυσούνα των αποδυτηρίων να ζητούν συγγνώμη επειδή βγήκε το βίντεο; Αν δεν έβγαινε το δικό μας βίντεο, θα του ζητούσαν συγγνώμη;;; Όχι είναι η απάντηση. 

Δυστυχώς άθελά μας συμμετείχαμε στη δημιουργία ανά το πανελλήνιο εσφαλμένης εντύπωσης για την ποιότητα των Γιαννιωτών φιλάθλων και φέρουμε μεγάλη ευθύνη για την αβλεψία αυτή. Η δύναμη της απομονωμένης εικόνας δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις και ζητούμε συγγνώμη για αυτό.

Κλείνω με κάτι προσωπικό. 14 χρόνια που ασχολούμαι με αυτό το πράγμα πάλεψα και παλεύω για μην πάμε στη μιντιακή λογική του «υπάρχει μόνο ότι φαίνεται». Σαν στάση ζωής, σαν Θανάσης δεν γούσταρα ποτέ την υποκρισία. Γιαυτό και οι μάχες για την εξάλειψη του ρατσισμού πρέπει να είναι καθημερινές στην κοινωνία μας κι όχι ανάλογα με το τι έδειξε ένα τηλεοπτικό κανάλι ή ένα site.

Σχολιασμος