- ΠΑΣ Γιάννινα
- Super League
- Super League 2
- Γ Εθνική
- Ερασιτεχνικό
- Άλλα Σπορ
- Γενικά
- Βαθμολογίες
- Στήλες
- Ποιοι Είμαστε
- Διαφήμιση
- Όροι Χρήσης
- Επικοινωνία
Για τη φετινή μεγάλη επιτυχία του ΠΑΣ Γιάννινα, τη συνέχεια στα play off και τα μελλοντικά του σχέδια μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του TV1 και τον Παναγιώτη Μπούρχα ο Γιάννης Χριστόπουλος σε μια συνέντευξη εφ'όλης της ύλης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του προπονητή του ΠΑΣ στο TV1:
«Ο κόσμος έχει ανάγκη να χαρεί λίγο και πιστεύω οτι ο ΠΑΣ έδωσε αυτή την δυνατότητα σε όλους να χαρούν και να ξεφύγουν λίγο από τα προβλήματα τους».
Αν αποδέχεται τον ρόλο του «αρχιτέκτονα» στην ομάδα: «Οχι. Η επιτυχία είναι συνολική. Ξεκινάει από τον πρόεδρο, τη διοίκηση και συνεχίζεται με το προπονητικό τιμ. Είναι οι παίκτες, είναι οι άνθρωποι που μας βοηθάνε για να λειτουργήσουμε. Είναι ο κόσμος του ΠΑΣ. Όλοι μαζί φτιάξαμε μια εκρηκτική χημεία και καταφέραμε να κάνουμε αυτή την επιτυχία».
Για το αν υπήρχε η αναμενόμενη στήριξη από τον κόσμο: «Πρέπει κάθε εποχή να προσαρμόζεται στις καταστάσεις. Στην Ελλάδα εδώ και κάποια χρόνια ζούμε σε περίεργες καταστάσεις. Παρατηρούμε την μείωση προσέλευσης του κόσμου στα γήπεδα ακόμη και σε παραδοσιακά μεγάλες ομάδες όπως ο Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ που βλέπουμε τα γήπεδα να είναι μισογεμάτα. Όπότε είναι φυσιολογικό και εδώ στην πόλη μας να υπάρχουν κάποια θέματα. Σίγουρα έχω δει σε βίντεο και σε φωτογραφίες σε κάποιες άλλες εποχές που το "Ζωσιμάδες" ήταν γεμάτο και πραγματικά ζηλεύω και εγώ που δεν μπορέσαμε φέτος να ζήσουμε τέτοιες στιγμές. Εγώ είμαι τα δυο τελευταία χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα και πιστεύω οτι από πλευράς του προέδρου έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια όσο αφορά την τιμή του εισιτηρίου. Το εισιτήριο στα πιο πολλά παιχνίδια ήταν στα 10 ευρώ. Εγώ στην Καλαμάτα που κατάγομαι πήγα να δω την ομάδα μου που παίζει στην Γ' Εθνική κατηγορία και το εισιτήριο είχε 10 ευρώ. Από την πλευρά της ομάδας νομίζω το αγωνιστικό τμήμα κάναμε οτι καλύτερο μπορούσαμε και αποδώσαμε ελκυστικό ποδόσφαιρο σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια και πιστεύω οτι δεν ήταν θέμα της ομάδας που ο κόσμος έμεινε μακριά από το γήπεδο».
Πως αισθάνεται για τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του ΠΑΣ: «Εγώ τον γνώρισα τον ΠΑΣ πριν είκοσι χρόνια όταν έπαιζε κόντρα με την Καλαμάτα. Θυμάμαι την μεγάλη ομάδα με τον Μουφ, τον Τζούμπα, τον Μιλόγεβιτς, τον Μπελά και από τότε είχα αναμνήσεις. Τα έφερε έτσι η ζωή που βρέθηκα στα Γιάννενα τα δυο τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως ένας προπονητής το πρώτο που πρέπει να κάνει όταν πηγαίνει σε μια ομάδα είναι να αποκωδικοποιεί καταστάσεις όσο αφορά την φιλοσοφία της κοινωνίας, να προσπαθεί να προσαρμόσει την δική του φιλοσοφία πάνω στην ομάδα παίρνοντας όμως όλα αυτά τα ερεθίσματα. Προσπάθησα να το κάνω τα δυο τελευταία χρόνια. Με βοήθησε πολύ φέτος οτι βρισκόμουν άλλο ένα χρόνο πριν στην πόλη. Έχω προσαρμοστεί, μου αρέσει η πόλη, λαμβάνω την αγάπη του κόσμου και αυτό μου δίνει δύναμη σε μένα και στους παίκτες μου. Νιώθω πολύ ομόρφα στα Γιάννενα».
Για την απόφαση του για το μέλλον του στην ομάδα: «Πρωτα από όλα είμαι επαγγελματίας προπονητής 14 χρόνια τώρα και πρέπει την δουλειά μου πρώτα να την στηρίζω στην λογική, στον επαγγελματισμό και στη συνέχεια στο συναίσθημα. Πέρασα και περνάω πολύ όμορφες στιγμές εδώ, σίγουρα θέλω να συνεχίσω στην ομάδα αλλά αυτό είναι μια συζήτηση που θα κάνουμε στις επόμενες μέρες με τον πρόεδρο γιατί θα πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα όσο αφορά την πλευρά της διοίκησης και της τοπικής κοινωνίας. Να δούμε σε τι βάσεις μπορούμε να συνεχίσουμε, ώστε μετά να πάρουμε και τις τελικές μας αποφάσεις. Έχω την τύχη να συνεργάζομαι με τον κ. Χριστοβασίλη ο οποίος και την προηγούμενη σεζόν και ιδιαίτερα το καλοκαίρι με εμπιστεύτηκε ολοκληρωτικά και εγώ προσπάθησα να κάνω την δουλειά μου όσο πιο σκληρά και όσο πιο τίμια μπορούσα».
Για το ρίσκο που πήρε ο κ. Χριστοβασίλης με την επιλογή του ως προπονητή: «Πιστεύω οτι όσο και αν φανεί υπερβολικό για τον περισσότερο κόσμο που δεν ξέρει, ο πρόεδρος δεν πήρε ρίσκο μαζί μου. Εγώ ήμουν ήδη 13 χρόνια προπονητής, δούλευα σε υψηλό επίπεδο. Σίγουρα δεν είχα την εμπειρία της Σούπερ Λιγκ αλλά είχα δουλέψει σε μεγάλες ομάδες. Είχα όλες τις απαραίτητες σπουδές και είχα πολύ μικρότερο ρίσκο για τον πρόεδρο από το να έπαιρνε κάποιον προπονητή ο οποίος μπορεί να είχε παίξει μπάλα σε υψηλό επίπεδο αλλά να μην είχε κάποια προπονητική εμπειρία και γνώσεις».
Για το αν η προπονητική είναι επιστήμη: «Πρώτα είναι επιστήμη και το πρώτο που μας μαθαίνουν στις σχολές είναι οτι ο προπονητής πρέπει να είναι ο χαρακτήρας του. Να ξέρει να κάνει μια διαχείριση, να ξέρει να κάνει την προπόνηση, να ξέρει να πάρει αποφάσεις που μπορεί αν είναι δύσκολες και να μπορεί να διαχειριτσεί καταστάσεις σε διάφορα θέματα».
Για το πόσο σημαντικό ήταν οτι υπήρχαν "κλειστά" αποδυτήρια: «Όταν μίλησα με τον κ. Σεγκούρα που τον θεωρώ μεγάλο δάσκαλο και οταν τον ρώτησα πια είναι τα πρώτα κριτήρια όταν πάει να πάρει ένα νεαρό σε ηλικία παίκτη μου είπε η ποδοσφαιρική του ευφυία και ο χαρακτήρας. Εγώ αυτό προσπάθησα να το κάνω το καλοκαίρι στις επιλογές των παικτών, στο μέτρο του δυνατού και είναι από τα πρώτα στοιχεία που πρέπει να μπαίνουν σε μια ομάδα».
Για το αν έχει σκεφτεί σε περίπτωση που μείνει στον ΠΑΣ τι θα κάνει τη νέα χρονιά: «Σκέψεις πάντα γίνονται και πάντα υπάρχουν. Ακόμη και πέρυσι που δεν ήμουν πρώτος προπονητής στον ΠΑΣ είχα σκέψεις. Πιστευώ όμως το πιο σημαντικό για να μπορέσει η ομάδα μας να αλλάξει επίπεδο είναι να γίνει ελκυστική. Αυτή τη στιγμή η ομάδα έχει γίνει ελκυστική όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι. Δηλαδή πολλοί ποδοσφαιριστές θα ήθελαν να έρθουν στον ΠΑΣ Γιάννινα. Πρέπει όμως να γίνει ελκυστική όσον αφορά το λειτουργικό, οργανωτικό και τις υποδομές ώστε να μπορέσουμε να αλλάξουμε επίπεδο».
Για το γηπεδικό: «Είχαμε φέτος πάρα πολλά θέματα να λύσουμε στην ομάδα και τα οποία τα αντιμετωπίσαμε όλο το χρόνο και το γηπεδικό είναι το πιο σπουδαίο. Είναι τρομακτικό να θέλεις να δουλέψεις, να θέλεις να εξελίξεις κάποιους παίκτες, να θέλεις να προετοιμάσεις την ομάδα σου για τον αγώνα της Κυριακής και να μην υπάρχει χώρος να δουλέψεις. Ήταν πραγματικά φοβερή εμπειρία αυτό που ζήσαμε φέτος».
Για το αν αντέχει την κριτική: «Πιο μικρός εξαγριωνόμουν πιο εύκολα με την κριτική. Τώρα πλέον κάποια πράγματα δεν με συγκινούν όσο αφορά την κριτική. Μου αρέσει να δέχομαι κριτική από συνδέλφους μου ή από κάποιους ανθρωπούς που γνωρίζουν και αντιλαμβάνονται τα πράγματα. Όταν υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν είναι γνώστες του αντικειμένου, δεν μπορούν να αντιληφθούν αυτό που βλέπουν και κάνουν κριτική στους παίκτες και στην ομάδα αυτό με ενοχλεί, αλλά το έχω ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό».
Για την άποψή του για του εκπροσώπους του Τύπου: «Όπως σε όλα τα επαγγέλματα έτσι και στο επάγγελμα του δημοσιογράφου υπάρχουν διάφορα επίπεδα. Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά αγαπούν την ομάδα και στέκονται δίπλα στις δύσκολες στιγμές. Να ξέρετε οτι την στήριξη η ομάδα ή ο ποδοσφαιριστή την θέλουν στα δύσκολα. Όταν δώσει το 100% στον αγωνιστικό χώρο ακόμη και αν βρεθεί σε δύσκολη μέρα, αν δεχθεί αυστηρή κριτική τότε δεν νομίζω οτι είναι ωραίο. Εδώ πέρα αντιμετωπίσαμε και άλλα πράγματα φέτος οχι μόνο σε επίπεδο δημοσιογράφων. Δεχθήκαμε "πόλεμο" ακόμη και σε πολύ κρίσιμα σημεία του πρωταθλήματος, ακόμη και όταν η ομάδα ήταν ένα βήμα πριν κάνει αυτό το θαύμα, γιατί για μένα πρόκειται για ένα θαύμα αυτό που έχει γίνει φέτος. Βγαίναν προς τα έξω κάποιες πληροφορίες ψευδείς οτι ο πρόεδρος θα πουλήσει την ομάδα, λέγανε οτι ήδη είχε συμφωνήσει και σε ποσά, οτι η ομάδα δεν θα πάρει αδειοδότηση τη στιγμή που η ομάδα είναι σε καλό σημείο για να πάρει την αδειοδότηση και εγώ πιστεύω οτι όλα θα πάνε καλά. Ακόμη είπανε και άλλα για μένα και για τους παίκτες πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να γίνουν αυτή τη στιγμή, κυρίως από ανθρώπους που υποστηρίζουν οτι αγαπούν την ομάδα».
Αν τον αγχώνει η κριτική του κόσμου: «Αυτό που έχω ζήσει στα Γιάννενα ιδιαίτερα έξω απο το γήπεδο, αυτή η αγάπη του κόσμου, είναι πραγματικά συγκινητική. Ακόμη και στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που στήριζαν πραγματικά εμένα και την ομάδα και αυτό μας έδινε δύναμη και ένα μέρος της επιτυχίας μεγάλο ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους».
Για τον στόχο που είχαν βάλει στην αρχή της χρονιάς: «Όταν πηγαίνεις σε μια καινούργια δουλειά υπάρχει ένας στόχος στον οποίο πρέπει να υπάρχει η υλοποίηση του στο μέτρο του δυνατού. Πάντα όμως στην πίσω πλευρά του μυαλού του ανθρώπου υπάρχει και ένα όνειρο. Όταν ήρθαμε με τον πρόεδρο είπαμε οτι θα ήταν πολύ σημαντικό φέτος να κάνουμε τρία πράγματα, το πρώτο η παραμονή στην Σούπερ Λιγκ, το δεύτερο η οικονομική εξυγίανση και το τρίτο να κάνουμε αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, δηλαδή να δουλέψουμε και να ανδείξουμε νέους παίκτες. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου το όνειρο ήταν δυο πράγματα, το ένα ήταν τα paly off και το άλλο το κύπελλο, τελικά καταφέραμε πέρα από τους στόχους που πραγματοποιήσαμε στο έπακρο να πετύχουμε και ένα όνειρο».
Ποιός είναι ο στόχος για τη συνέχεια: «Αυτή τη στιγμή πρέπει να γίνονται όλα τα βήματα με την σειρά και στο χρόνο τους. Πρώτα πρέπει να μαζέψουμε το μυαλό μας από τους πανηγυρισμούς γιατί έχουμε παιχνίδι την Κυριακή με τον ΠΑΟΚ. Στη συνέχεια να μιλήσουμε με τα παιδιά και να βάλουμε κάποιο στόχο για τα play off να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε. Eίναι πραγματικά μια δύσκολη κατάσταση εκεί και αυτή τη στιγμή νιώθω οτι έχω "στίψει" τους παίκτες μου σωματικά, πνευματικά και ψυχικά. Να δούμε που μπορούμε να φτάσουμε εκεί και βέβαια να δούμε τι εξελίξεις θα υπάρξουν σε ζητήματα που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τη διοίκηση ώστε στη συνέχεια να κάνουμε τον προγραμματισμό για τη νέα περίοδο».
PASsports - Το διαβατήριο στα σπορ, Copyright © 2026, All rights reserved.