Δυνατό προβλέπεται το νέο πρωτάθλημα της Super League 2

20.05.2024 Αναγνώστηκε 7299 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Στα… κακοτράχαλα μονοπάτια της Super League 2 θα βαδίσει ο ΠΑΣ Γιάννινα την ερχόμενη σεζόν μετά τον φετινό υποβιβασμό και στις τάξεις των φιλάθλων επικρατεί προβληματισμός για την επόμενη ημέρα της γιαννιώτικης ομάδας.

 

Δυνατό προβλέπεται το νέο πρωτάθλημα της Super League 2

Η αλήθεια είναι ότι η δεύτερη κατηγορία και ιδίως την επόμενη σεζόν είναι ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. Από τις είκοσι ομάδες που θα συμμετάσχουν στο νέο πρωτάθλημα, είναι ομάδες με ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο με κόσμο και ιστορία. Η ομάδα της Ηπείρου στο νέο πρωτάθλημα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ομάδες όπως η Λάρισα, ο Ηρακλής, ο Πανιώνιος, η Παναχαϊκή, ενώ και οι Ιωνικός, Καλαμάτα, Καβάλα, Αιγάλεω και Νίκη Βόλου έχουν την δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ένας όμιλος με 20 ομάδες

Η τρέχουσα σεζόν δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα για την Super League 2 καθώς βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη τα Play Off και τα Play Out της κατηγορίας και η αυλαία θα πέσει το προσεχές Σαββατοκύριακο 25-26 Μαΐου. Όμως τα πάντα έχουν κριθεί και στους δύο ομίλους καθώς έχει οριστικοποιηθεί η άνοδος του Λεβαδειακού από τον Α’ όμιλο και της Athens Kαλλιθέας από τον Β’ όμιλο.

Στον αντίποδα έχουν ήδη υποβιβαστεί οι Ολυμπιακός Β, Παναθηναϊκός Β και Γιούχτας, ενώ από τον άλλο όμιλο έχουν υποβιβαστεί Αιολικός και Κοζάνη, ενώ μάχη μέχρι τέλους θα δώσουν Αναγέννηση Καρδίτσας και Καμπανιακός. 

Το επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη σεζόν είναι να γίνει ένας όμιλος με 20 ομάδες και θα ανεβούν δύο εξ αυτών στην Super League. Ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως αν θα είναι οριστικά κατηγορία ενός ομίλου η Super League 2, όμως η προκήρυξη αυτό προβλέπει και μάλλον δεν θα αλλάξει. Το μόνο που ίσως θα άλλαζε τα δεδομένα θα ήταν να μην δηλώσουν συμμετοχή κάποιες ομάδες είτε από οικονομικές είτε από διοικητικές αδυναμίες. 

Ο «χάρτης» της Super League 2

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα γνωρίζουμε τις 19 από τις 20 ομάδες που θα αποτελέσουν την επόμενη Super League 2 καθώς εκκρεμεί ακόμα αν θα υποβιβασθεί η Αναγέννηση Καρδίτσας ή ο Καμπανιακός. 

Η σεζόν 2023/24 της Super League 2 φτάνει προς το τέλος της, με την Athens Kallithea και τον Λεβαδειακό να έχουν πάρει την άνοδο στη Stoiximan Super League. Σχεδόν έχει συμπληρωθεί ο "χάρτης" της επόμενης σεζόν, όπου το σύστημα των ομίλων καταργείται και δίνει τη θέση του σε ενιαίο πρωτάθλημα των 20 ομάδων βάσει προκήρυξης, κάτι που βέβαια δεν αποκλείεται να αλλάξει (δύο όμιλοι των δέκα ομάδων).

Από την Stoiximan Super League έπεσαν οι Κηφισιά και ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ από τη Γ' Εθνική ανέβηκαν οι Πανιώνιος, Παναργειακός, Καβάλα και Εθνικός Νέου Κεραμιδίου. Στον Α' όμιλο έχουν υποβιβαστεί μαθηματικά οι Αιολικός και Κοζάνη, ενώ έχουν σωθεί ΠΑΟΚ Β' και Ηρακλής. Έτσι, ο Καμπανιακός με 26 βαθμούς και η Αναγέννηση Καρδίτσας με 25 πόντους θα παλέψουν να αποφύγουν τη θέση που οδηγεί στη Γ' Εθνική.

Μεθαύριο, ο Καμπανιακός φιλοξενείται από τον Ηρακλή και με τρίποντο εξασφαλίζει την παραμονή του. Την ίδια ώρα, η Αναγέννηση Καρδίτσας υποδέχεται τον ΠΑΟΚ Β' και θέλει νίκη, περιμένοντας ήττα ή ισοπαλία του Καμπανιακού. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, ο Καμπανιακός έχει το προβάδισμα.

Στον Β' όμιλο, έχουν υποβιβαστεί οριστικά Ολυμπιακός Β', Παναθηναϊκός Β' και Γιούχτας, με τον Διαγόρα, την Παναχαϊκή και το Αιγάλεω να αγωνίζονται στη δεύτερη κατηγορία και την επόμενη χρονιά.

Οι ομάδες της Super League 2 είναι οι εξής: Κηφισιά, ΠΑΣ Γιάννινα, ΑΕΛ, Νίκη Βόλου, Μακεδονικός, ΑΕΚ Β', Χανιά, Ιωνικός, Ηλιούπολη, Καλαμάτα, ΠΑΟΚ Β', Ηρακλής, Διαγόρας, Παναχαϊκή, Αιγάλεω, Πανιώνιος, Παναργειακός, Καβάλα, Εθνικός Νέου Κεραμιδίου, Καμπανιακός ή Αναγέννηση Καρδίτσας.

Σύντομα θα ξεκαθαρίσει…

Στην τρέχουσα αγωνιστική σεζόν που ολοκληρώνεται την Τετάρτη, η Super League 2 έγινε με δύο ομίλους των 13 ομάδων ο βόρειος και των 12 ομάδων ο νότιος. Είχε συμφωνηθεί από πέρυσι να μειωθούν οι ομάδες των ομίλων, προκειμένου το νέο πρωτάθλημα περιόδου 2024-25 να γίνει με έναν όμιλο των 20 ομάδων.

Mε βάση τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της Σούπερ Λιγκ 2 Πέτρος Μαρτσούκος, ακόμα δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τη νέα σεζόν και αν θα γίνει με έναν ή δύο ομίλους το πρωτάθλημα. Όμως αυτή η εκκρεμότητα δεν πρέπει να μείνει για πολύ, καθώς από το πως θα γίνει το νέο πρωτάθλημα θα καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα προετοιμασίας των ομάδων. 

Εφόσον επιβεβαιωθεί το σενάριο να γίνει το πρωτάθλημα σε ένα όμιλο, θα γίνουν 38 αγωνιστικές συν τις υποχρεώσεις μιας ομάδας στο Κύπελλο Ελλάδος, οπότε οι ομάδες θα πρέπει να εμπλουτίσουν τα ρόστερ τους για να είναι ανταγωνιστικές. Παράλληλα, ο ΠΑΣ θα ταξιδέψει σε νησιωτικές περιοχές, όπως στη Ρόδο για να αναμετρηθεί με τον Διαγόρα αλλά και στα Χανιά. Πάντως στο πρωτάθλημα που ολοκληρώνεται, στον βόρειο όμιλο αναδείχθηκε πρωταθλητής ο Λεβαδειακός που επιστρέφει στη Σούπερ Λιγκ. Υποβιβάστηκαν Απόλλων Πόντου (Καλαμαριάς), Αιολικός Μιτυλήνης, Κοζάνη και απομένει ποια θα πέσει και ποια θα μείνει μεταξύ Καμπανιακού Χαλάστρας και Αναγέννησης Καρδίτσας. Παρέμειναν στην κατηγορία Λάρισα, Νίκη Βόλου, ΑΕΚ Β’, Μακεδονικός, ΠΑΟΚ Β’, Ηρακλής.

Στον νότιο όμιλο ήταν εξαρχής 12 ομάδες. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Καλλιθέα που επιστρέφει μετά από πολλά χρόνια στη Σούπερ Λιγκ. Υποβιβάστηκαν Τηλυκράτης Λευκάδας, Γιούχτας Χανίων, Ολυμπιακός Β’, Παναθηναϊκός Β’. Παρέμειναν στη Β’ Εθνική οι ομάδες Χανιά, Ιωνικός, Ηλιούπολη, Καλαμάτα, Παναχαϊκή, Διαγόρας, Αιγάλεω.

Στις παραπάνω ομάδες, τη νέα σεζόν έρχονται να προστεθούν ο ΠΑΣ Γιάννινα και η Κηφισιά που υποβιβάστηκαν από τη Σούπερ Λιγκ και οι πρωταθλήτριες ομάδες των τεσσάρων ομίλων της Γ’ Εθνικής, ήτοι Καβάλα, Εθνικός Νέου Κεραμιδίου Πιερίας, Πανιώνιος, Παναργειακός.

Η «γεωγραφία» της κατηγορίας…

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο νέο πρωτάθλημα 2024-25 θα εκπροσωπηθούν οι περισσότερες περιοχές της χώρας. Εκπρόσωπος της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα είναι η Καβάλα. Από τη Θεσσαλονίκη στο νέο πρωτάθλημα θα μετέχουν οι ΠΑΟΚ Β’, Ηρακλής, Μακεδονικός Νεάπολης και ο Καμπανιακός Χαλάστρας αν παραμείνει. Από την υπόλοιπη Κεντρική Μακεδονία είναι ο Εθνικός Νέου Κεραμιδίου Πιερίας, ένα χωριό 500 κατοίκων έξω από την Κατερίνη, ο οποίος αναδείχτηκε πρωταθλητής στον όμιλο που συμμετείχε η Κατσικά στη Γ΄ Εθνική. Χωρίς εκπρόσωπο θα είναι η Δυτική Μακεδονία μετά τον υποβιβασμό της Κοζάνης. Η Θεσσαλία θα έχει Λάρισα, Νίκη Βόλου και πιθανόν την Αναγέννηση Καρδίτσας αν παραμείνει. 

Η Ήπειρος και γενικότερα η βορειοδυτική Ελλάδα θα εκπροσωπείται μόνο από τον ΠΑΣ Γιάννινα. 

Το λεκανοπέδιο της Αττικής θα εκπροσωπείται από ΑΕΚ Β’, Κηφισιά, Ιωνικό, Ηλιούπολη, Πανιώνιο, Αιγάλεω. Από την Πελοπόννησο θα είναι η Παναχαϊκή του Γιαννιώτη προπονητή Γιάννη Τάτση, η Καλαμάτα, ο Παναργειακός, από την Κρήτη τα Χανιά και από τα Δωδεκάνησα ο Διαγόρας Ρόδου.

Σχολιασμος