Γρηγορίου: «Υπάρχουν χειρότερες ομάδες από τη δική μας»

31.03.2024 Αναγνώστηκε 2122 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Απογοητευμένος από την ισοπαλία με τον Παναιτωλικό και ρεαλιστής ότι χάθηκε σε μεγάλο βαθμό η υπόθεση της παραμονής εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Μιχάλης Γρηγορίου. Ο 50χρονος προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα ανέλαβε το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, όμως υπεραμύνθηκε των μεταγραφικών επιλογών του, ενώ σχολίασε ότι ο βαθμολογικός πίνακας δεν λέει την αλήθεια στην ουρά της βαθμολογίας καθώς ο ΠΑΣ άξιζε τουλάχιστον 6 βαθμούς παραπάνω. 

Γρηγορίου: «Υπάρχουν χειρότερες ομάδες από τη δική μας»

 Αναλυτικά οι δηλώσεις του από τη συνέντευξη τύπου:

«Για άλλη μια φορά κάναμε ένα παιχνίδι που ξεκίνησε καλά, προηγηθήκαμε στο πρώτο ημίχρονο, είχαμε πει να ρισκάρουμε απέναντι  στον σχηματισμό του Παναιτωλικού, χωρίς να αλλάξουμε τον δικό μας, γιατί θέλαμε μόνο τους 3 βαθμούς. Ένα πρώτο ημίχρονο που ήμασταν επιθετικοί, είχαμε καλές προϋποθέσεις, βάλαμε γκολ, δεν απειληθήκαμε ιδιαίτερα. Στο β’ ημίχρονο γίναμε στο ίδιο έργο θεατές. Άλλαξε ο αντίπαλος τον σχηματισμό του ο αντίπαλος προπονητής, τη στιγμή που διαμορφώναμε τον σχηματισμό μας, εισήλθε στον αγώνα ο Λομόνακο ως δεύτερος επιθετικός, όταν εμείς ήμασταν έτοιμοι πριν το γκολ να βάλουμε τον Σομποτσίνσκι και να παίξουμε 5-4-1. Ήταν η φάση που δεχτήκαμε το γκολ και χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω τίποτα. Παρόλα αυτά μπορούσαμε να κερδίσουμε το παιχνίδι και να το χάσουμε. Είχαμε την ευκαιρία με τον Τζίμα αλλά κινδυνέψαμε να χάσουμε στο τελευταίο λεπτό του ματς.

Δεν έχω να πω περισσότερα, θέλαμε να κερδίσουμε, δεν τα καταφέραμε, δεχτήκαμε ένα  γκολ που ήμασταν όλοι πίσω  και όχι σε ανισορροπία. Το ζητούμενο είναι ότι η ομάδα είναι σε πολύ δυσχερή θέση, απομακρύνθηκε ο Παναιτωλικός που είναι στο +5. Απομένουν πέντε ματς, για να είμαστε ρεαλιστές, είμαστε πλέον σε πολύ δύσκολη θέση. Εμείς τα φέραμε εδώ, είχαμε μία σειρά παιχνιδιών ανάλογα σαν το σημερινό, θα μπορούσαμε να έχουμε περισσότερους βαθμούς. Η απουσία του Νάγκι φάνηκε σε προηγούμενα ματς. Μη μείνω σε πρόσωπα και σε ατομικά στοιχεία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι να μας απαγορευτεί και θα δούμε στο τέλος. Δεν είναι ότι δεν προσπαθούμε ή δεν κάνουμε αξιόλογα ματς, αλλά κάποιες στιγμές οι αδυναμίες πληρώνονται και γι’ αυτό είπα ότι είμαστε στο ίδιο έργο θεατές».

Για τις μεταγραφές του Ιανουαρίου που δεν πρόσφεραν: «Το γνωρίζει και ο πρόεδρος κι εσείς, οι ομάδες χτίζονται από το καλοκαίρι, είναι ηλίου φαεινότερον αυτό. Τα λέγαμε τον Ιανουάριο τα είπαμε ότι δεν έρχονταν προτάσεις. Το ότι έγιναν αργά οι μεταγραφές δεν είναι το ζητούμενο. Μη έχοντας αξιόλογες προτάσεις να κάνουν την προσπάθειά μας καλύτερη, δεν ήταν εύκολα τα πράγματα. Παρ’ όλα αυτά ακόμα και το να πετύχεις έστω το 50% των μεταγραφών Ιανουαρίου είναι δύσκολο. Ο Τούτου είναι ένα παιδί που έχει ποιότητα, οι Ροζάλες και Σομποτσίνσκι ήρθαν προς το τέλος των μεταγραφών,  ήταν πίσω σε φυσική κατάσταση. Την περίοδο του Ιανουαρίου ποτέ δεν μπορείς να κάνεις πέντε μεταγραφές και να ανεβάσουν κι οι πέντε επίπεδο μια ομάδα. Το να πάρουμε μεταγραφές Ιανουάριο, ενώ ήμασταν τελευταίοι, δεν είναι εύκολο. Αν με πάτε σε θέματα μπάτζετ, αυτό  προϋπέθετε να έρχονται και οι παίκτες. Τι να έκανα; Να έφευγα και να τα παρατούσα; Ή να του έλεγα στον εκάστοτε πρόεδρο πάρε ένα παίκτη με 500.00 γατί αυτός δέχεται να έρθει».

Για το τι φταίει ότι ο ΠΑΣ προηγείται και ισοφαρίζεται: «Μόνο αυτό συζητάμε με τους παίκτες κάθε μέρα και προσπαθούμε να βρούμε τη λύση. Πρέπει να κάνουμε την ανάλυση του παιχνιδιού μετά. Ως αποτέλεσμα φαίνεται ότι κάτι γίνεται, αλλά υπάρχει ψυχολογικό βάρος, υπήρχε από την πρώτη μέρα που ήρθα. Δεν είναι εύκολο να αντιπαρέλθεις μία κατάσταση που εκείνη τη στιγμή βαραίνει τα πόδια των παικτών. Θα μπορούμε να πούμε περισσότερα όταν κάνω ανάλυση του σημερινού παιχνιδιού. Στα παιχνίδια με Ατρόμητο και ΟΦΗ στο πρώτο σουτ που κάνει ο ΟΦΗ στο 69’  η μπάλα βρίσκει κόντρα και πάει γκολ. Δεν θυμάμαι άλλες φάσεις σ’ αυτά τα ματς. Ίσως είναι αδράνεια της στιγμής, κάποια στιγμή δεν είναι μεγάλη η συγκέντρωση να πάρουμε το πολυπόθητο αποτέλεσμα. Με τον Ατρόμητο θυμάστε να είχε άλλη ευκαιρία πέρα από το γκολ; Και πόσες φάσεις είχαμε εμείς. Και ο παράγοντας τύχη είναι σημαντικός. Όταν παρακολουθείτε την ομάδα απ’ έξω με εξαίρεση το σημερινό που δεν το είδα, ποια ομάδα ήταν καλύτερη; Δηλαδή μια ομάδα να μη παίξει καλά, όπως να ‘ναι, απλά να κερδίσει. Νομίζετε ότι το θέλετε περισσότερο από εμάς ή τα παιδιά που αγωνίζονται;».

Για τις μεταγραφές που είχε πει ότι δεν θα γίνουν απλά για να γίνουν και για το μεγαλύτερο μπάτζετ της 8ετίας που ανέφερε στη συνέντευξή του ο κ. Χριστοβασίλης και αν αναλαμβάνει την ευθύνη για τις μεταγραφές: «Στο μέγεθος που μου αναλογεί. Οι μεταγραφές σχεδιάστηκαν με τις ανάγκες που υπήρχαν με τον ερχομό μου. Να πάρω ευθύνη που δεν ήρθαν αξιόλογες προτάσεις για παίκτες; Αν δεν είχαμε κάνει καθόλου τι θα λέγατε; Πριν τον Ροζάλες ήθελα άλλον παίκτη, αλλά υπέγραψε σε άλλη ομάδα. Πήραμε Ροζάλες και Σομποτσίνσκι τις τελευταίες μέρες. Αυτούς ή δεν θα τους παίρναμε ή θα τους παίρναμε με γνώμονα να παίξουν μετά από μερικές εβδομάδες. Πρέπει να παίξει κάποιος σώνει και καλά επειδή είναι μεταγραφή; Προσπαθώ σε όλη μου την καριέρα, ούτε μανατζερικό γραφείο έχω, ούτε υπάρχει  κάποιος που μπορεί να μου πει να παίζουν αυτοί κι αυτοί. Προσπαθώ να είμαι δίκαιος με τους παίκτες, με γνώμονα την προπόνηση και αυτό που κρίνω. Δεν είναι απαραίτητο ένα παιδί που ήρθε μεταγραφή να είναι καλύτερος από κάποιον που ήταν εδώ».

Για το αν χάλασαν μεταγραφές για το οικονομικό: «Δεν το ξέρω, δεν είναι δική μου αρμοδιότητα. Κάναμε το σκάουτινγκ με τους συνεργάτες μου και του αναλυτή μου αυτών που θα έρχονταν, αλλά δεν κάνω τις διαπραγματεύσεις ούτε θα μιλήσω με τους μάνατζερ».

Για το εάν είναι ευχαριστημένος από τη διαχείριση του παιχνιδιού και για την παραδοχή λαθών: «Δεν κρύφτηκα ποτέ, ό,τι μερίδιο μου αναλογεί, αλλά όχι όλης της χρονιάς. Η αλλαγή του Κιάκου ήταν αναγκαστική. Θέλαμε να βάλουμε τον Λέο να κρατάμε την μπάλα μπροστά, ήθελα να βάλω τον Λιάσο δίπλα στον Καραχάλιο να έχουμε φρεσκάδα και στον άξονα. Όταν ο αντίπαλος προπονητής ο Γιάννης πήγε σε 4-3-3 δεν χρειαζόταν να βάλουμε τρίτο στόπερ. Απλά θέλαμε να κάνουμε κινήσεις φρεσκάδας, χωρίς αλλάξουμε το δικό μας σχηματισμό 4-2-3-1. Τη στιγμή που ήταν έτοιμος να μπει ο Λεό, περίμενα να δω αν θα αλλάξει κάτι τακτικά ο κ. Πετράκης που ετοίμαζε κι αυτός δύο αλλαγές για να βάλω παίκτη, να κρατήσω μια διακοπή γιατί είχαμε υπέρ μας το σκορ.

Μπήκε ο Λομόνακο εκείνη τη στιγμή, έβαλε δύο φορ. Φώναξα τον Σομποτσίνσκι με το σκεπτικό να παίξουμε 5-4-1 και δεχτήκαμε το γκολ πριν τις αλλαγές αυτές. Όταν δεχόμαστε γκολ λογικό μετά να αναθεωρήσω πάλι τις απόψεις και να παίξουμε 4-4-2 να διεκδικήσουμε το ματς όπως έγινε. Ήταν η διαδρομή της ημέρας.

Είμαι ειλικρινής στη ζωή μου και τη δουλειά μου, είπα όταν ήρθα στην ομάδα ότι αναλαμβάνω δύσκολο έργο, όταν το 90% του κόσμου έλεγε ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε πέσει. Πίστευα γιατί το είχα ξανακάνει, ότι με τη βοήθεια κόσμου και βλέποντας το πρόγραμμα, ότι θα μπορούσαμε να  το παλέψουμε. Στις λεπτομέρειες μπορούσαμε να έχουμε 5-6 βαθμούς παραπάνω κι αυτό το παραδέχονται όλοι σε αθλητικές εκπομπές πανελληνίως. Αλλάξαμε άρδην τον τελευταίο καιρό την εικόνα μας. Καμία φορά τα πράγματα δεν είναι όπως τα σχεδιάζεις.

Δεν έχω μετανιώσει που ήρθα στον ΠΑΣ, που ήταν στη πιο δύσκολη φάση όταν τον ανέλαβα. Αν ήμουν από το καλοκαίρι θα ήταν όλο το μερίδιο ευθύνης δικό μου, αν υπήρχαν άλλες καταστάσεις, αναλαμβάνω κι ευθύνες άλλων για να νιώσουν καλά. Στη παρούσα στιγμή που μιλάμε και είμαστε ακόμα σε δυσχερή θέση, πώς να μην έχω ευθύνη κι εγώ, αλλά αυτή που μου αναλογεί».

Αν μετανιώνει για κάτι που δεν έκανε: «Όχι, από την πρώτη μέρα ήμασταν πάνω από κάθε παίκτη. Αν η προπόνηση γίνεται όπως πρέπει κι αν τα δίνουν όλα οι παίκτες, αυτό το ξέρουν και τρεις από εσάς που έρχονται κάθε μέρα και το βλέπουν. Έχει γίνει προσπάθεια, αλλά σίγουρα δεν ικανοποιεί κανέναν που η προσπάθεια δεν έχει καρποφορήσει με τους βαθμούς που θέλαμε».

Για το αν αναλαμβάνει μερίδιο του υποβιβασμού της ομάδας: «Να αναλάβω τον υποβιβασμό άκουσα; Δεν έχει σχέση αυτό που ρωτάτε. Ακούω δεξιά και αριστερά για τις τρεις τελευταίες επιλογές μου σε ομάδες  που ήταν στο χείλος του γκρεμού. Να πω κάτι μεταφορικά, γιατί είναι λάθος ότι είμαι άνθρωπος ειδικών αποστολών. Όταν πονάει κάποιος λέει να πάω στον γιατρό που είναι απέναντι για να δει τι είναι, αν συνεχίσει να πονάει θα πάει στο νοσοκομείο και αν του πουν ότι είναι σε δύσκολη κατάσταση θα ψάξει από όλη τη χώρα και το εξωτερικό ποιος μπορεί κι αν μπορεί να τον σώσει.

Άρα λοιπόν, επειδή θυμόμαστε τα τελευταία χρόνια, ενώ πιο πριν έχω 8 ευρωπαϊκά ματς και ομάδες από το καλοκαίρι και σωνόμασταν από Ιανουάριο και ιστορικές ομάδες όπως ΑΕΛ, Πανιώνιο, το ότι οι τρεις επιλογές μου ήταν τέτοιες αποστολές σωτηρίας δεν σημαίνει κάτι. Για τον ΠΑΣ είμαι περήφανος που τον ανέλαβα, περήφανος για την επιλογή αυτή. Υπό άλλες συνθήκες αν πηγαίναμε και πιο καλά, θα ήμουν ακόμα πιο χαρούμενος. Δεν διαφέρει η δική μου στεναχώρια από τη δική σας και του κόσμου, ας είμαι τρεις μήνες. Αλλά το άνθρωπος ειδικών αποστολών να το αναθεωρήσουμε. Οι τρεις ομάδες όταν φτάνουν στο χείλος του γκρεμού, ενώ όλα πριν έχουν γίνει λάθος, ψάχνουν τον καλύτερο. Αν ήμουν ο καλύτερος για όλους αυτούς τους προέδρους σε αυτή την απόπειρα, αυτό με τιμά».

Για το αν θα παραμείνει ως το τέλος στον πάγκο: «Αυτό είναι το ζητούμενο; Γιατί θέλετε κάτι άλλο;».

Για το αν λέει την αλήθεια ο βαθμολογικός πίνακας: «Συνήθως η βαθμολογία δεν λέει ψέματα σε όλα τα πρωταθλήματα του κόσμου, αλλά εγώ επιμένω ότι θα μπορούσαμε να έχουμε άλλους 6 βαθμούς. Δεν λέει την αλήθεια για το διάστημα που είμαι εγώ εδώ και μπορώ να ξέρω πως εξελίχθηκαν τα ματς. Υπάρχουν χειρότερες ομάδες από τη δική μας. Στα τελευταία ματς παίζουμε πολύ καλύτερα ματς από άλλους. Το λένε και ουδέτεροι αυτό».

Για το αν τηρήθηκαν όσο είχε συμφωνήσει με τον πρόεδρο για το μπάτζετ: «Δεν έχω παράπονο από τον πρόεδρο. Δεν είχαμε μπει σε διαδικασία να δώσει 500 χιλιάρικα ή 1 εκατομμύριο για μεταγραφές και τέτοια. Ήρθα 20 Δεκεμβρίου και όσο και να γνώριζα το ρόστερ ήθελα να κάνω μία αξιολόγηση και εν συνεχεία να αλλάξω το τέμπο παιχνιδιού. Και θα παίρναμε και κάποιους παίκτες να διαμορφώσουμε το νέο ρόστερ».

Για το αν ήταν πέναλτι του Τζίμα: «Όχι, δεν υπήρχε πέναλτι».

Σχολιασμος