Πέθανε ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης

14.05.2023 Αναγνώστηκε 9328 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 68 ετών μετά από άνιση μάχη που έδινε για χρόνια ο επί 15 χρόνια πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργος Χριστοβασίλης, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια της ομάδας της Ηπείρου και το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Πέθανε ο πρόεδρος Γιώργος Χριστοβασίλης

Στο πένθος βυθίστηκε σήμερα η οικογένεια του ΠΑΣ Γιάννινα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Γιώργου Χριστοβασίλη. Ο μακροβιότερος πρόεδρος που πέρασε από τον ΠΑΣ δυστυχώς δεν κατάφερε να κερδίσει την σκληρή και όπως αποδείχθηκε άνιση μάχη με τον καρκίνο και κατέληξε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα.

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης είχε λέμφωμα του Hodgkins, μια μορφή καρκίνου του λεμφικού συστήματος και παρά τη μάχη, τα χειρουργεία και τις αλλεπάλληλες θεραπείες που έκανε δεν κατάφερε να βγει νικητής. Άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 68 ετών. 

Ποιος ήταν ο Γιώργος Χριστοβασίλης

Ο Γιώργος Χριστοβασίλης γεννήθηκε το 1955 στα Άγναντα του Νομού Άρτας, ήταν παντρεμένος με τη Χαρίκλεια Χριστοβασίλη και είχε δύο παιδιά τον Γιάννη και τον Παναγιώτη. Σπούδασε στο Πολυτεχνικό Ινστιτούτο της Νέας Υόρκης στις ΗΠΑ, λαμβάνοντας πτυχίο Master. Το διάστημα 1980 με 1986, ως πολιτικός μηχανικός ήταν υπεύθυνος του Δήμου Νέας Υόρκης για την κατασκευή Σχολικών Κτηρίων.

Το 1986 απέκτησε δική του κατασκευαστική εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη, κατασκευάζοντας έργα στην ευρύτερη περιοχή. Το 1993 επέστρεψε στην Ελλάδα και ίδρυσε την εταιρεία Β.M. Mediterranean ΑΒΕΕ, που δραστηριοποιήθηκε στην παραγωγή-διανομή των αμερικανικών οικοδομικών χρωμάτων Benjamin Moore. Τα τελευταία χρόνια είχε φτιάξει τη δική του εταιρεία χρωμάτων, την Colorstyle. 

Πρόεδρος στον ΠΑΣ στις 3 Ιουλίου 2008

Η διαδικασία ανάμεσα σε Αλέξη Κούγια και Γιώργο Χριστοβασίλη υπήρξε χρονοβόρα, η διαπραγμάτευση σκληρή αλλά στις 3 Ιουλίου με ανακοινώσεις και από τις δυο πλευρές, βγήκε λευκός καπνός και υπεγράφη η σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών από τον γνωστό ποινικολόγο στον επιχειρηματία από τα Άγναντα Άρτας. «Σήμερα 3 Ιουλίου υπεγράφη μεταξύ εμού και του επιχειρηματία Γιώργου Χριστοβασίλη σύμβαση πωλήσεως του 87,12% των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από εμέ προς αυτόν. Εύχομαι στον νέο ιδιοκτήτη της ιστορικής ΠΑΕ να μετουσιώσει σε πράξη όλα τα όνειρα και τις προσδοκίες όλης της οικογένειας του ΠΑΣ Γιάννινα σε όλο τον κόσμο» ανέφερε η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια. «Σήμερα πραγματοποιήθηκε η αγοραπωλησία της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 από τον κ. Κούγια προς το πρόσωπό μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κούγια για το αίσιο τέλος που είχε αυτή και θα προσπαθήσω να συνεχίσω το έργο που αυτός ξεκίνησε και να επαναφέρουμε τον ΠΑΣ Γιάννινα εκεί που όλοι πιστεύουμε ότι αξίζει», τόνιζε η ανακοίνωση του Γιώργου Χριστοβασίλη.

Εκπληρώθηκε το ευρωπαϊκό όνειρο

Στα δεκαπέντε αυτά χρόνια που βρέθηκε στο τιμόνι της γιαννιώτικης ΠΑΕ ο Γ. Χριστοβασίλης, έχουν σημειωθεί γεγονότα που «απογείωσαν», έκαναν υπερήφανους αλλά και πίκραναν τους απανταχού φιλάθλους του ΠΑΣ. Επί θητείας του, καταγράφηκε η σπουδαιότερη στιγμή στην 55χρονη πορεία της ομάδας. Το ευρωπαικό όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2016 από το συγκρότημα του Γιάννη Πετράκη και τα παιχνίδια με την Όντ και την Άλκμααρ θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στις μνήμες όλων. Ο ΠΑΣ στην πρώτη χρονιά του Χριστοβασίλη πανηγύρισε την έπανοδό του στη Super League με προπονητή τον Όγιος. Το 2010 οι συνταγές μεταγραφών αεροδρομίου δεν έπιασαν στην ομάδα και υποβιβάστηκε για να επανέλθει επί Ντεμόλ στην Super League και να εδραιωθεί σε αυτήν. Ποιος να ξεχάσει το υγιές σύνολο του Άγγελου Αναστασιάδη το 2012 αλλά και την ομάδα που έφτασε στα πλέι οφ του πρωταθλήματος με τον Γιάννη Χριστόπουλο στον πάγκο την επόμενη χρονιά, με άπαντες να μένουν με την… χαρά, μιας και η ευρωπαϊκή έξοδος δεν ήρθε λόγω μη αδειοδότησης. Από τον Ιανουάριο του 2014 έως το 2019, η ομάδα πορεύτηκε με τον Γιάννη Πετράκη και οι διακρίσεις ήταν ουκ ολίγες πέρα από την επιτυχία του 2016.

Μια ανάσα πριν τον τελικό

Τη σεζόν 2018-19 ο «Άγιαξ της Ηπείρου» υποβιβάστηκε, πέφτοντας θύμα της περιβόητης αναδιάρθρωσης, το κεφάλαιο Γιάννης Πετράκης έκλεισε αλλά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ έδωσε τα κλειδιά στον Αργύρη Γιαννίκη του οποίου το έργο κατά την διετή του παρουσία στον πάγκο του ΠΑΣ κρίθηκε ως πετυχημένο. Η ομάδα αποδείχτηκε περαστική από την Super League 2 , παρέμεινε εύκολα στην Super League την σεζόν 2020-21 αλλά την μεγάλη πορεία την περίεργη περασμένη χρονιά λόγω της πανδημίας, ο ΠΑΣ την έκανε στο Κύπελλο Ελλάδος. Απέκλεισε τον Ατρόμητο, τον Παναθηναϊκό με δυο νίκες σε Αγρίνιο και Λεωφόρο και κοίταξε στα μάτια τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά του θεσμού. Βέβαια αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο ΠΑΣ έφτασε στα ημιτελικά επί προεδρίας Χριστοβασίλη. Είχε προηγηθεί η σεζόν 2009-10.

Πετυχημένο ήταν και το πέρασμα του προπονητή Ηρακλή Μεταξά από τον πάγκο των Γιαννιωτών την περασμένη σεζόν, καθώς ο ΠΑΣ Γιάννινα κατάφερε να μπει στα play off του πρωταθλήματος της Super League 1, ενώ κατέγραψε νίκες όπως αυτή με 0-5 επί του Άρη στο Χαριλάου που θα μείνουν αξέχαστες.

Ποιοτικοί παίκτες-πωλήσεις

Επί προεδρίας του Γ. Χριστοβασίλη πραγματοποιήθηκε η ακριβότερη πώληση όλων των εποχών, με τη μεταγραφή του Ντίνου Μαυροπάνου στην Άρσεναλ. Όλα αυτά τα χρόνια, υπήρξαν κι άλλες μετακινήσεις παικτών σε συλλόγους εντός και εκτός συνόρων που προκάλεσαν αίσθηση. Αυτές των Μάριου Οικονόμου στην Κάλιαρι, Τόμας Ντε Βινσέντι και Λεονάρντο Κούτρη στον Ολυμπιακό, Κόντε σε ομάδα Σουηδικής Αραβίας και άλλων.

Η συντακτική ομάδα του PASsports.gr εκφράζει τα ειλικρινή και θερμά της συλλυπητήρια προς την οικογένεια, τους συγγενείς και τους οικείους του Γιώργου Χριστοβασίλη. 

 

 

Σχολιασμος