Στάικος : «Χρειαζόμαστε παίκτες με εμπειρία»

23.11.2022 Αναγνώστηκε 674 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ και την εκπομπή «Επί παντός επιστητού» φιλοξενήθηκε σήμερα ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα Θανάσης Στάικος. Ο 42χροπος κόουτς μίλησε για την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας, εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον, αναφέρθηκε στην αγωνιστική κατάσταση του Σωτήρη Νίνη, αλλά και γενικότερα τις επικείμενες μεταγραφές των Γιαννιωτών, ενώ σχολίασε και την προτίμηση του σε ομάδα στο Μουντιάλ, αλλά και τους μέχρι τώρα αγώνες.

Στάικος : «Χρειαζόμαστε παίκτες με εμπειρία»

Αναλυτικά η ραδιοφωνική συνέντευξη του Θανάση Στάικου:

«Σε μια σεζόν που υπήρξαν πολλές αλλαγές, με νέο ρόστερ και μάλιστα το πιο νεανικό ηλικιακά στην Super League και σε αριθμό συμμετοχών, είχαμε έναν πρώτο γύρο με καλή παρουσία κατά διαστήματα. Ωστόσο αυτό δεν συνδυάστηκε με καλά αποτελέσματα, κάτι που μας κρατάει χαμηλά στη βαθμολογία. Επίσης, είχαμε κάποιες ήττες με μεγάλα σκορ και η άμυνα μας είναι η αχίλλειος πτέρνα μας αυτή τη στιγμή. Μας έχει προβληματίσει η άμυνα και το επόμενο διάστημα θα δουλέψουμε πάνω σε αυτή την κατεύθυνση».

Για την ανανέωση του ρόστερ και τις δυσκολίες που συνάντησε: «Έγιναν όντως αρκετές αλλαγές. Το ρόστερ μας πλέον είναι αρκετά νεανικό, με παίκτες που κάποιοι δεν είχαν ξανά συμμετοχή στην Super League. Υπάρχει ταλέντο όμως στην ομάδα και για αυτό έχουμε μεταπτώσεις στην απόδοση μας. Υπάρχουν κάποια διαστήματα που η ομάδα είναι καλή και εντυπωσιακή λόγω του ενθουσιασμού των νέων παιδιών, όμως υπάρχουν και διαστήματα «νεκρά», τα οποία δυστυχώς για εμάς τα έχουμε πληρώσει ακριβά μέχρι στιγμής. Κι εγώ είμαι πρώτη φορά στην Super League, νομίζω όμως ότι έχουμε πολύ καλό κλίμα. Τόσο οι ποδοσφαιριστές, οι προπονητές, όσο και οι υπάλληλοι έχουμε πίστη στην ομάδα. Δουλεύουμε καθημερινά και πιστεύω ότι στο τέλος θα είμαστε κερδισμένοι και θα αποδώσουμε αυτό που πρέπει στη βαθμολογία, αλλά και σαν εικόνα».

Για το από που πηγάζει η αισιοδοξία του: «Στους αγώνες η εικόνα μας δεν συμβαδίζει με τα αποτελέσματα, αλλά αν κάποιος απομονώσει την εικόνα και βρει και τα προβλήματα, αλλά και κάποια θετικά στοιχεία. Εκεί, σε αυτά τα θετικά στοιχεία πηγάζει η αισιοδοξία μας. Φυσικά χρειάζεται πολλή δουλειά, αρκετή προσοχή και ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα».

Για την αγωνιστική κατάσταση του Σωτήρη Νίνη: «Ο Νίνης θα μας δώσει ποιότητα και εμπειρία. Αυτή τη στιγμή προέρχεται από μεγάλη αποχή, επομένως πρέπει σταδιακά και προσεκτικά. Αυτή τη στιγμή έχουμε τον χρόνο. Ο Νίνης όπως και κάθε μεταγραφή θα μπει από 1η Ιανουαρίου. Αυτό μας δίνει την πολυτέλεια χρόνου να δουλέψουμε μαζί του προκειμένου να έρθει στην επιθυμητή κατάσταση».

Για τον Τσιντώτα και τον Τζίνο: «Ακόμα δεν είναι κάτι επίσημο. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες. Είναι όντως δύο περιπτώσεις που μας έχουν απασχολήσει και έχουμε επικεντρωθεί εκεί. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι επίσημα».

Για την μεταγραφική ενίσχυση γενικά: «Χρειάζόμαστε ποδοσφαιριστές που να έχουν την απαιτούμενη ποιότητα, αλλά και εμπειρία, ώστε να μπορούν να βοηθήσουν τους νεαρούς ποδοσφαιριστές μας και μαζί με κάποια άλλα παιδιά έμπειρα που έχουμε. Στόχος είναι να μην κινδυνεύσει η ομάδα και να σταθεί στην κατηγορία με αξιώσεις. Φυσικά η μεταγραφική περίοδος του Ιανουαρίου είναι δύσκολη, ωστόσο οι δύο κινήσεις που ετοιμάζουμε, αλλά και 1-2 που ετοιμάζουμε ακόμα είναι προς την κατεύθυνση αυτή. Να προστεθεί εμπειρία στην ομάδα».

Για το αν θα γίνουν άμεσα οι κινήσεις: «Eίναι πολύ σημαντικό να τους έχουμε όσο πιο νωρίς γίνεται για να δουλέψουμε ώστε να μπουν άμεσα την 1η Ιανουαρίου. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο πρώτες αγωνιστικές του δευτέρου γύρου γίνονται Δεκέμβριο και επομένως δεν έχουν δικαίωμα να αγωνιστούν. Τους θέλουμε όσο πιο νωρίς γίνεται μαζί μας για να μπουν με την έναρξη του νέου ημερολογιακού έτους».

Για τη διαδρομή του στην προπονητική από την Ερμιονίδα μέχρι τον ΠΑΣ Γιάννινα: «Έγινα προπονητής μέσα σε ένα βράδυ. Ήμουν ποδοσφαιριστής στην Ερμιονίδα και έγινα προπονητής εν μέσω προετοιμασίας. Τα 5 χρόνια στην Γ' Εθνική μου έδωσαν εμπειρία στους πάγκους σε αρχικό επίπεδο. Το θεώρησα πρόκληση όταν ήρθε αυτή η κλήση από τον ΠΑΣ Γιάννινα ότι μπορώ να βελτιωθώ προπονητικά. Πέρυσι όλη τη σεζόν ήμουν δίπλα από τον κ. Μεταξά και είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία. Πραγματικά αποκόμισα πολλά από έναν προπονητή που προέρχονταν από μια χώρα τόσο προηγμένη ποδοσφαιρικά, όσο και από το επίπεδο της πρώτης κατηγορίας. Φέτος ανέλαβα πρώτος προπονητής. Ο κ. Χριστοβασίλης είναι άνθρωπος που δίνει ευκαιρίες στους νέους. Με γνώριζε πολλά χρόνια καθώς με είχε ποδοσφαιριστή στον Ηλυσιακό. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ένα περιβάλλον που δίνει ευκαιρίες και βρίσκει κάποιος τον χώρο για να εργαστεί και να κάνει νέο ξεκίνημα. Δεν νομίζω ότι άλλη ελληνική ομάδα θα έδινε τόσες ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Για αυτό όλοι θα εργαστούμε σκληρά για να πετύχει η ομάδα τους στόχους της και να είμαστε στο τέλος βελτιωμένοι και ικανοποιημένοι».

Για την πίεση των αποτελεσμάτων από τον κόσμο: «Ο κόσμος του ΠΑΣ αγαπά παθολογικά αυτή την ομάδα. Την επόμενη ημέρα ενός αγώνα το αποτέλεσμα της ομάδας, είτε θετικό είτε αρνητικό, λειτουργεί στη ψυχοσύνθεση και τη ψυχολογία των ανθρώπων και των πιστών φιλάθλων. Η πίεση είναι μεγάλη και όταν μια ομάδα δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα είναι λογικό να υπάρχει γκρίνια. Η ομάδα τα τελευταία χρόνια είχε σταθερό κορμό με ένα συγκεκριμένο ρόστερ και κατάφερε την περσινή χρονιά να πετύχει μεγάλα πράγματα. Σε μια τέτοια χρονιά που έχει ξεκινήσει με άσχημα αποτελέσματα δεν είναι εύκολο ο κόσμος να το δεχτεί. Είναι λογικό να γκρινιάξει. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική ήξερα ότι όταν δεν πάει κάτι καλά ο προπονητής είναι ο πρώτος που θα δεχτεί τα πυρά. Και πόσο μάλλον ένας προπονητής όπως εγώ που δεν έχω παραστάσεις Super League, είναι πιο εύκολη η κριτική. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι και δεν κατανοώ τους φιλάθλους μας. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα αντιστρέψουμε το κλίμα και θα πείσουμε και τους πιο δύσπιστους. Γιατί υπάρχουν και κάποιοι που βλέπουν την προσπάθεια και μας υποστηρίζουν. Είμαι συνειδητοποιημένος, όχι τώρα μόνο, από όταν ξεκίνησα την προπονητική».

Για την προτίμηση του σε κάποια ομάδα στο Μουντιάλ: «Προσωπικά δεν υποστηρίζω κάποια ομάδα. Μ'αρέσει να βλέπω τα παιχνίδια από άλλη οπτική και με τακτικά στοιχεία. Σαν ΠΑΣ Γιάννινα μπορώ να πω ότι ταυτιζόμαστε με την Αργεντινή. Ο ΠΑΣ έγινε γνωστός τη δεκαετία του 70 από τους Αργεντινούς και υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με αυτή τη χώρα.  Υπάρχουν κι άλλες ομάδες που μου αρέσουν προσωπικά, χωρίς ποτέ να ξέρεις πως θα πορευθεί μια ομάδα σε ένα τουρνουά όπως είναι το Μουντιάλ».

Για τις εντυπώσεις του από τους μέχρι τώρα αγώνες του Μουντιάλ: «Έχω προσπαθήσει να δω κάποια παιχνίδια, ωστόσο έχουν συμπέσει με τις προπονήσεις μας και την δουλειά που κάνουμε εκτός. Έχω δει κάποια παιχνίδια όμως. Βλέπω μεγάλη τακτική προσήλωση στις ομάδες. Οι περισσότερες ομάδες προσπαθούν να χτίσουν παιχνίδι με υπομονή και να μεταφέρουν την μπάλα στο επιθετικό τους μισό. Το αντίστροφο γίνεται σε φάση μη κατοχής. Όταν δηλαδή δεν έχουν την μπάλα συγκεντρώνονται στο δικό τους μισό για να κλείσουν χώρους. Τα περισσότερα γκολ σημειώνονται σε μεταβάσεις. Δηλαδή στην στιγμή που κερδίζεται η κατοχή της μπάλας, εκεί βρίσκεις χώρους  για να πετύχεις γκολ. Ας περιμένουμε και τη συνέχεια γιατί στην αρχή είναι λογικό οι ομάδες  να πάνε πιο συντηρητικά. Όχι όλα τα ματς, δηλαδή στο Γαλλία-Αυστραλία είχαν διάθεση οι ομάδες να δημιουργήσουν ευκαιρίες»

Σχολιασμος