Στάικος: «Οι φίλαθλοι είναι η πηγή της δύναμης μας» (video)

27.09.2022 Αναγνώστηκε 1015 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Ένα απολογισμό των πέντε πρώτων αγωνιστικών αλλά και της αγωνιστικής εικόνας του ΠΑΣ Γιάννινα και τις προσδοκίες ενόψει της συνέχειας έκανε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Θανάσης Στάικος. Ο προπονητής του ΠΑΣ Γιάννινα αναφέρθηκε στη μεταγραφή του μέσου που δεν έγινε ποτέ αλλά και τις επεκτάσεις συμβολαίων στους Καραχάλιο και Εραούσπε.

Στάικος: «Οι φίλαθλοι είναι η πηγή της δύναμης μας» (video)

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Θανάσης Στάικος:

Για την αποτίμηση των πρώτων 5 αγωνιστικών: «Να σας ευχαριστήσω και για σήμερα αλλά και για τη στήριξη. Έχοντας τρία παιχνίδια εκτός με τις τρεις αθηναϊκές ομάδες και δυο εντός με ανταγωνιστικές ομάδες μπορώ να πω πώς σαν εικόνα είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι σε ένα μεγάλο ποσοστό. Ασφαλώς και θέλαμε περισσότερους βαθμούς αλλά από εκεί και πέρα γνωρίζαμε εκ των προτέρων ότι είναι ένα δύσκολο ξεκίνημα, είναι μία νέα ομάδα ο ΠΑΣ Γιάννινα. Από την προετοιμασία προσπαθούμε να χτίσουμε ένα σύνολο ομοιογενές. Πολλές αλλαγές, πολλοί παίκτες αποχώρησαν, ήρθαν νέοι, είχαμε και το νεαρό της ηλικίας κάποιων παικτών και τις δυσκολίες των πρώτων αγωνιστικών. Θέλαμε σίγουρα πιο πολλούς βαθμούς, ίσως κατά διαστήματα θέλαμε και μία καλύτερη εικόνα, όμως είχαμε και διαστήματα που παρουσιάσαμε και ένα ποδόσφαιρο θελκτικό και ελκυστικό και τηρουμένων των αναλογιών προσπαθήσαμε να είμαστε συμπαγείς κυρίως στα εκτός έδρας παιχνίδια που είχαν μεγάλο βαθμό δυσκολίας. Προσπαθήσαμε να αποσπάσουμε παραπάνω βαθμούς, δεν τα καταφέραμε αλλά είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια και θα δουλέψουμε σκληρά».

Για τα σκαμπανεβάσματα της ομάδας: «Όταν πρέπει να αγωνιστείς στην πρεμιέρα στο «Γ. Καραϊσκάκης» ή στην 3η αγωνιστική με την ΑΕΚ εκτός και μετά με τον Παναθηναϊκό την 5η αγωνιστική, αυτά τα παιχνίδια τα προσεγγίζεις διαφορετικά χωρίς να αλλάξεις τον χαρακτήρα που έχει η ομάδα σου, όμως και πάλι πρέπει να είμαστε συμπαγείς και να μπορούμε να διεκδικήσουμε με αυτή τη στρατηγική. Ταυτόχρονα διάβασα ότι παιχνίδια με τη Λαμία και τον Λεβαδειακό σε αγχχώνουν όταν είναι στην έδρα σου γιατί θες οπωσδήποτε να τα κερδίσεις. Δε σημαίνει απαραίτητα πώς θα τα κερδίσεις αλλά θες οπωσδήποτε. Οπότε η εναλλαγή εκτός έδρας με μεγάλες ομάδες και εντός έδρας με ομάδες ανταγωνιστικές μας δημιουργούσε μία εναλλαγή στον τρόπο προετοιμασίας της ομάδας και ίσως όντως να επηρέασε. Όπως είπα το μυαλό της ηλικίας σε όλο τον κόσμο έχει το χαρακτηριστικό των αυξομειώσεων στην απόδοση των παικτών. Οπότε είδαμε διακυμάνσεις της εικόνας μας και καμία ομάδα ειδικά νέα δεν έχει από την αρχή τη ροή που επιθυμούμε. Με αναλύσεις που κάνουμε στα ματς,είμαστε στο σωστό δρόμο, χρειαζόμαστε βέβαια κάποια αποτελέσματα να αναδειχθεί η δουλειά και να έχουμε αυτοπεποίθηση. Είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια».

Για το εάν πιστεύει πώς θα δούμε κάποια έκπληξη στη συνέχεια του πρωταθλήματος ή αν κάποια ομάδα από πάνω πάει προς τα κάτω: «Είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Συνήθως στην αρχή οι ομάδες που είναι χαμηλά ή ομάδα που έχει ξεφύγει, έχει ψυχολογία και συνεχίζει με τον ίδιο ρυθμό. Μπορώ να πω ότι από τις πρώτες αγωνιστικές βλέπουμε ότι θα είναι ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα. Δεν νομίζω πώς θα ξεχωρίσουν ομάδες που είναι στα χαμηλά, αλλά θα είναι αρκετές ομάδες που θα προσπαθούν ως αργά να αποφύγουν τις δυο τελευταίες θέσεις».

Για το εάν περιμένουμε απόκτηση κάποιου ποδοσφαιριστή ελεύθερου: «Πολύ δύσκολα θα γίνει. Προσπάθησε η διοίκηση για μία κίνηση τη τελευταία στιγμή, δεν πραγματοποιήθηκε, δεν έγινε και νομίζω πώς δύσκολα θα επανέλθουμε για να γίνει κάτι. Μέχρι τη διακοπή που θα έχουμε λόγω του Μουντιάλ θα πορευθούμε όπως είμαστε και ότι είναι να προσθέσουμε ή να αλλάξουμε θα γίνει την επόμενη μεταγραφική περίοδο. Αν παίρναμε παίκτη τώρα θα ήταν μέσος».

Για το αν προτιμά γενικά ένα rotation ή να είναι συμπαγής η ενδεκάδα: «Δεν είμαι υπέρ του rotation. Είμαι υπέρ να υπάρχει ένας κορμός και απλά να αλλάζουν σε κάποιες θέσεις. Τώρα κάποια τυχαία περιστατικά ή τραυματισμούς ή όπως είπα με το πρόγραμμα που είχαμε έπρεπε να αλλάζουμε κάθε εβδομάδα την στρατηγική μας, μας οδήγησε πολλές φορές διαφορετική ενδεκάδα ή να έχουμε αλλαγές στα πρόσωπα. Φυσικά μας δίνει το δικαίωμα να έχουμε όλα τα παιδιά έτοιμα απλά από εδώ και πέρα θα φανεί ποιος είναι ο βασικός κορμός. Όλοι οι παίκτες είναι χρήσιμοι. Ναι μεν κάποιοι θα έχουν προβάδισμα, όπως γίνεται σε όλες τις ομάδες αλλά όλοι είναι χρήσιμοι όπως το έδειξαν στα πέντε παιχνίδια».

Για το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει από την πίεση που θα έχει και από τον κόσμο για βαθμούς: «Πάντα υπάρχει η πίεση για τους βαθμούς. Σίγουρα με τα αποτελέσματα που ήρθαν μπορεί να δημιουργηθεί μεγαλυτερη πίεση αλλά όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο είμαστε συνηθισμένοι στη πίεση αυτή. Για αυτό δουλεύουμε καθημερινά και μπορώ να πω πώς η πίεση είναι ωφέλιμη, μας κάνει δημιουργικούς, σκεπτόμενους και μας δίνει λύσεις. Όσον αφορά το κόσμο η πίεση σε μεγάλες ομάδες όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μεγάλη αλλά για εμάς είναι το ατού μας. Ποντάρουμε στον κόσμο, η βοήθεια που παίρνουμε από τον κόσμο της ομάδας στα παιχνίδια και στην καθημερινότητά μας είναι η πηγή της δύναμής μας, η ενέργειά μας. Αρχής γενομένης με τον Παναιτωλικό ξέρω θα είναι κοντά μας ο κόσμος και θα μας βοηθήσει πολύ να φτάσουμε στη νίκη ή στα επόμενα παιχνίδια στα αποτελέσματα που θέλουμε».

Για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό: «Για να ξέρετε το σύστημα που με εκφράζει είναι το 4-3-3. Και αν αυτό αλλάξει κάποιες φορές θα γίνεται 3-4-3. Από εκεί και πέρα το ματς με τον Παναθηναϊκό ήταν ιδιαίτερων συνθηκών, είχε ποντάρει πολύ στα άκρα του και έχει προσθέσει φέτος και κάποιες λύσεις από τον άξονα, έχοντας και τον Σπόραρ που μπορεί να δημιουργήσει και από εκεί κινδύνους. Ταυτόχρονα έπρεπε να έχουμε συμπαγή άξονα και στα άκρα να μπορούμε να ντουμπλάρουμε κυρίως τον Παλάσιος και τον αριστερό μπακ. Παρόλο το σκορ και το αποτέλεσμα που ήρθε η εικόνα επιτεύχθη σε μεγάλο βαθμό αλλά κάποια ατομική ποιότητα των παικτών του Παναθηναϊκού έφεραν το αποτέλεσμα αυτό.Τα υπόλοιπα παιχνίδια και αν κάτσουμε να τα αξιολογήσουμε με στοιχεία σωστά γιατί εγώ κοιτάω την εικόνα και όχι τα στατιστικά, η ομάδα δεν εμφάνισε τόσες μεγάλες αδυναμίες. Δεν δεχτήκαμε τέτοιο καταιγισμό ευκαιριών. Αν εξαιρέσουμε ένα δεκάλεπτο στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην αρχή ή και ένα δεκάλεπτο μεταξύ 32’ και 42’ στο παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το 3-4-3 με εκφράζει σαν δεύτερη επιλογή σχηματισμού και ήταν και ματς ειδικών συνθηκών. Επίσης, έχουμε τρεις πολύ καλούς κεντρικούς αμυντικούς,Παντελάκη, Εραμούσπε, Μπαγκαλιάνη, οπότε μπορούσαμε και το υποστηρίξαμε, κυρίως στο ματς αυτό».

Για το αν έχει ο ΠΑΣ τα χαρακτηριστικά των παικτών για το 4-3-3 ή αν θα βοηθούσε ένα πιο συμπαγές σύστημα: «Θα πω τη δική μου άποψη η οποία δεν σημαίνει ότι είναι και σωστή, άλλωστε είμαι νέος και έχω χρόνια μπροστά μου. Τα συστήματα είναι αριθμοί, είναι η αρχική διάταξη και μέσα στο παιχνίδι αυτά αλλάζουν. Είθισται να λέμε ότι με τα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών εφαρμόζουμε και επιλέγουμε ένα σχηματικά, δεν είναι πάντα έτσι. Εκεί μπορείς να αξιολογήσεις το σχηματισμό αλλάζοντας τις τακτικές κινήσεις των ποδοσφαιριστών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Οπότε δεν είναι ανάγκη να αλλάζουμε πάντα σύστημα, ώστε να το προσαρμόζουμε στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών, αλλάζουμε τις κινήσεις του ποδοσφαιριστή και τι ζητάμε από τον κάθε παίκτη και από υποομάδες ποδοσφαιριστών οπότε και διατηρούμε το σύστημα μας δίνοντας αγωνιστική ταυτότητα στην ομάδα μας και εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο αν μπορούμε τους ποδοσφαιριστές που έχουμε στη διάθεση μας».

Για το τι κρατάει και τι πετάει από τις πρώτες πέντε αγωνιστικές του πρωταθλήματος: «Όλα είναι χρήσιμα στους αγώνες ακόμα και αν άτι δεν πάει καλά. Για εμένα έχουμε εμφανίσει μια σοβαρή ομάδα, συμπαγής, νεανική που έχει περιθώρια εξέλιξης. Σίγουρα τα αποτελέσματα πάντα θα μας πιέζουν γιατί περιμένω ένα αμφίρροπο πρωτάθλημα. Περιμένω αυτή τη συνοχή που είχαμε σε μεγάλα διαστήματα και κάποια μικρά διαστήματα της επιθετικής μας λειτουργίας εκτός έδρας όπως είχαμε στην ΑΕΚ και από τα άκρα και από τον άξονα. Αυτά είναι που κρατάμε και θα προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε και φυσικά κάποια προβλήματα που έχουμε τα οποία θα διορθώνουμε μέρα με τη μέρα».

Για το πόσο χρόνο θα πάρει η εξέλιξη και η βελτίωση της ομάδας μιας και έχει το πιο νεανικό ρόστερ στην κατηγορία: «Όντως είμαστε το πιο νεανικό σύνολο. Αυτό είναι μια πολιτική και μια φιλοσοφία του συλλόγου, θέλουμε να υπάρχει το νεαρό στοιχείο στην ομάδα, θέλουμε ηλικιακά νεαρούς παίκτες οι οποίοι θα εξελιχθούν και παρότι ζούμε στον κόσμο του επαγγελματισμού θα γίνουν και ΠΑΣ Γιάννινα, Όταν κάποιος είναι νέος και βιώνει και γνωρίζει τον ΠΑΣ Γιάννινα στην πόλη, στην κερκίδα και στον αγωνιστικό χώρο θα γίνει και ΠΑΣ Γιάννινα, δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο γιατί είναι νέος. Εμείς σαν ομάδα το θέλουμε αυτό και θα το στηρίξουμε. Από εκεί και πέρα σίγουρα χρειάζεται χρόνος . Δεν είμαι από αυτούς που ψάχνουν δικαιολογίες και γκρινιάζουν, ούτε θα ζητήσω πίστωση χρόνου, χρόνος θα χρειαστεί αλλά εμείς παράλληλα θα προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε, να παρουσιάζουμε καλύτερη εικόνα και να συγκεντρώνουμε βαθμούς που θα μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο άνετα. Επειδή είπαμε για το νεαρό της ηλικίας να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο πολιτική του συλλόγου αλλά η διοίκηση το δείχνει και εμπράκτως. Ο Λιάσος πρόσφατα ανανέωσε το συμβόλαιο του, έγιναν επαγγελματίες οι Τσίρης και Λώλης Ν. από την Κ 19 και έρχονται και άλλοι ποδοσφαιριστές από πίσω και σας το λέω γιατί πέρυσι ήμουν αρμόδιος για την Κ 19 και τώρα όσο μπορώ παρακολουθώ και έχω ενημέρωση. Οπότε το νεαρό στοιχείο θα συνεχίσει να υπάρχει στην ομάδα μας και σας είπα τρία παιδιά που είναι προϊόν των ακαδημιών μας όπου και εκεί με τη συνεργασία με τους προπονητές οι ομάδες μας θα μπουν σε ένα καλό ρυθμό και θα έχουν ασκησιολόγιο από την ομάδας και θα είμαστε πιο κοντά».

Για την αγωνιστική κατάσταση των Μπακαδήμα και Μπάλαν: «Είναι παιδιά που προέρχνονταν από ομάδες, ο Μπακαδήμας ήταν στον Παναιτωλικό και έχει έρθει σε μια καλή αγωνιστική κατάσταση, ο Μπάλαν αγωνιζόταν μέχρι αρχές Σεπτεμβρίου οπότε και για αυτό δεν είχαμε ενδοιασμούς σε αυτό το κομμάτι και ήταν στη λίστα με τους παίκτες προς απόκτηση. Δεν είναι στην αγωνιστική κατάσταση που θέλαμε, αλλά είναι πολύ κοντά και ήδη στις τελευταίες προπονήσεις δείχνει ότι είναι πιο καλά».

Για το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό: «Πάντα είναι ένα ντέρμπι αυτό το παιχνίδι. Ο Παναιτωλικός έχει ξεκινήσει πολύ καλά στο πρωτάθλημα, είναι από τις ομάδες που έχουν ομοιογένεια, έχει κάνει καλά αποτελέσματα κερδίζοντας τον Άρη, τον ΟΦΗ, έχει χάσει δύσκολα από τον ΠΑΟΚ, ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο και παίζει με ένα συγκεκριμένο τρόπο και σίγουρα είναι ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν θα σταθεί στο πιο είναι δύσκολο και πιο εύκολο παιχνίδι, ούτε με ποιον αντίπαλο παίζουμε και που, εμείς θα προσπαθήσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι να δώσουμε χαρά στον κόσμο μας και να συνεχίσουμε την προσπάθεια».

Για το αν υπάρχουν απουσίες: «Η ομάδα αυτή έχει μάθει από την περσινή χρονιά στο να υπάρχουν απουσίες. Δεν ξεκινήσαμε καλά αυτή την εβδομάδα με τους Ριένστρα και Μπιλμπάο να είναι εκτός. Επέστρεψαν κάποια παιδιά που και αυτά θα τα δούμε μέσα στην εβδομάδα πως θα είναι, δείχνουν καλά αλλά πρέπει να κάνουν προπονήσεις για να δούμε σε τι κατάσταση είναι. Επειδή είναι Δευτέρα το παιχνίδι ας περιμένουμε λίγο για να δούμε ποιοι θα είναι ετοιμοπόλεμοι. Θέλουμε οι παίκτες να είναι έτοιμοι 100%. Ξέρω ότι κάποιοι θα σκεφτούν για το τι λύσεις υπάρχουν για τις συγκεκριμένες θέσεις αλλά είναι δύσκολο για εμένα να χρησιμοποιήσω κάποιον παίκτη που δεν είναι 100% έτοιμος».

Για το αν ήταν ενήμερος για την απόφαση του Σούιτσα να φύγει από την ομάδα και πόσο δυσκολεύει το έργο του η αλλαγή εν μέσω της σεζόν: «Ο κ. Σούιτσα ήταν επαγγελματίας, πολύ καλός στη δουλειά του με χρόνια πορείας στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ήταν δική του επιλογή αλλά τόσο η διοίκηση όσο και εγώ συζητήσαμε μαζί του ώστε να παραμείνει στην ομάδα αλλά αποφάσισε να φύγει για προσωπικούς λόγους. Έγκαιρα είχε ειδοποιήσει εμένα και τη διοίκηση και η διοίκηση σε συνεργασία μαζί μου αναζητούσαμε τον καλύτερο αντικαταστάτη και η διοίκηση έκανε μια πολύ καλή συμφωνία με τον κ. Πλαβούκο. Δεν θέλουμε να αλλάζουμε τεχνικό επιτελείο εν μέσω της σεζόν αλλά η δουλειά μας αυτή είναι, οι αλλαγές σε συνεργασίες είναι μέσα στο πρόγραμμα».

«Ένας σύλλογος που έχει μια φιλοσοφία και μια πολιτική μέρος αυτής της φιλοσοφίας είναι όχι μόνο τα νέα παιδιά αλλά και η πλαισίωση τους από έμπειρους ποδοσφαιριστές οι οποίοι και αυτοί να μένουν αρκετά χρόνια στον ΠΑΣ Γιάννινα. Θέλουμε να υπάρχει κορμός και η περσινή χρονιά ήταν μια φυσική εξέλιξη των προηγούμενων χρόνων και τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα σεζόν όπου χτίζουμε ξανά ένα καινούργιο κορμό και σε αυτό το πλαίσιο έχουμε να σας ανακοινώσουμε ότι ο Ζήσης Καραχάλιος και ο Ροντρίγκο Εραμούσπε επέκτειναν τα συμβόλαια τους μέχρι το 2025. Είναι παιδιά που αποτελούν τον κορμό μας και θα βοηθήσουν τους νέους παίκτες να αισθανθούν τι σημαίνει ΠΑΣ Γιάννινα και όλοι μαζί να δημιουργήσουν ένα καλό σύνολο που θα σταθεροποιήσει την ομάδα μας ακόμη πιο καλά στη Super League» «»

Σχολιασμος