Έσπασε το ρόδι, ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός 2-1

12.09.2022 Αναγνώστηκε 234 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Σπουδαίας βαθμολογικής και ψυχολογικής σημασίας νίκη πήρε το απόγευμα του Σαββάτου ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε με 2-1 του Λεβαδειακού στο «Ζωσιμάδες» για την 4η αγωνιστική της Super League και ξεκόλλησε από τις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

Έσπασε το ρόδι, ΠΑΣ Γιάννινα- Λεβαδειακός 2-1
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

Οι Γιαννιώτες μπήκαν φορτσάτοι στον αγώνα και προηγήθηκαν με κεφαλιά του πρωταγωνιστή της αναμέτρησης Ροσέρο (2’), έχασαν σημαντικές ευκαιρίες για δεύτερο, όμως δέχτηκαν αναπάντεχη ισοφάριση από τους Βοιωτούς με το γκολ του Μουτίνιο (45+1’) στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους. Στην επανάληψη η ομάδα του Θανάση Στάικου έχασε σπουδαίες ευκαιρίες με τους Μπιλμπάο και Σταματελόπουλο πριν την λυτρώσει ο Εραμούσπε (73’) και της χαρίσει το πρώτο τρίποντο της σεζόν.

Την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα πανηγύρισε το Σάββατο ο ΠΑΣ Γιάννινα καθώς επικράτησε με 2-1 του Λεβαδειακού στο «Ζωσιμάδες» για την 4η αγωνιστική, παίρνοντας σημαντική βαθμολογική ανάσα και ψυχολογική ώθηση ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Η ομάδα της Ηπείρου μπήκε δυναμικά στον αγώνα και πέτυχε γκολ από τα… αποδυτήρια με τον πρωταγωνιστή της αναμέτρησης Κέβιν Ροσέρο (2’), ο οποίος θύμισε σε πολλά σημεία τον ξάδερφο του Χουάν Περέα, ο οποίος πλέον αγωνίζεται στη γερμανική Στουτγκάρδη.

Παρά τις ευκαιρίες ο ΠΑΣ δεν πέτυχε δεύτερο γκολ ή σωστότερα πέτυχε με τον Μπαγκαλιάνη, αλλά ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Η μπάλα τιμώρησε τους Γιαννιώτες που δέχτηκαν την ισοφάριση στις καθυστερήσεις από τον Λεβαδειακό με τον Μουτίνιο (45+1’). Το γκολ της νίκης ήρθε στην επανάληψη με υπογραφή του Εραμούσπε (73΄), ο οποίος ήταν και αρχηγός και πανηγυρίστηκε δεόντως από παίκτες και φιλάθλους.

Πώς έπαιξαν

Με απώλειες παρατάχθηκε στο παιχνίδι με τον Λεβαδειακό ο ΠΑΣ Γιάννινα. Πέραν των τραυματιών Κόντε και Λέο που θα απουσιάσουν για αρκετούς μήνες, ο Θανάσης Στάικος μέτρησε και τις απουσίες των τραυματιών Ριένστρα, Λώλη και Πριόρ που αποκλείστηκε από την αποστολή, μιας και θεωρήθηκε ανέτοιμος. Ο τεχνικός του ΠΑΣ έδωσε φανέλα βασικού στον Μπαγκαλιάνη που έκανε ντεμπύτο ως βασικός, αφήνοντας στον πάγκο τον Παντελάκη.

Παρά το ανακάτεμα της τράπουλας, ο σχηματισμός παρέμεινε το 4-3-3. Kάτω από τα δοκάρια ήταν ο Σούλης, δεξί μπακ ο Σόρια και αριστερό ο Κιάκος, ενώ δίδυμο στα στόπερ ήταν οι Μπαγκαλιάνης και ο Εραμούσπε. Αμυντικό χαφ έπαιξε ο Καραχάλιος, έχοντας μπροστά τους τον Λιάσο και τον Μπιλμπάο. Δεξιά στην επίθεση αγωνίστηκε ο Ροσέρο, αριστερά ο Μορέιρα και στην κορυφή ήταν ο Παμλίδης.

Με διάταξη 4-3-3 παρέταξε τον Λεβαδειακό και ο προπονητής Γιάννης Ταουσιάνης, παλιός γνώριμος του ΠΑΣ μιας και υπήρξε βοηθός προπονητή του Γιάννη Πετράκη. Στη βασική ενδεκάδα του Λεβαδειακού ήταν ο Θέμης Τζημόπουλος που έπαιξε για 9 σεζόν στον ΠΑΣ, αλλά και ο Γιώργος Βρακάς, γιος του προέδρου της ΕΠΣΗΠ Κώστα, που αγωνίζεται ως δανεικός από τον ΠΑΟΚ.Ο Μάρκοβιτς ήταν κάτω από τα δοκάρια, δεξί μπακ ο Κωνσταντινίδης, αριστερό ο Βήχος και στόπερ έπαιξαν οι Τζημόπουλος και Μπάχανακ. Αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Μπέλμοντ, Σκβάρκα και Μεχία. Δεξί εξτρέμ αγωνίστηκε ο Βρακάς, αριστερό ο Μουτίνιο και στην κορυφή της επίθεσης ο Δούμτσιος.

Γκολ από τα… αποδυτήρια με Ροσέρο

Ψυχωμένοι και αποφασισμένοι να βάλουν από νωρίς τις βάσεις για την πρώτη τους νίκη στο φετινό πρωτάθλημα μπήκαν οι παίκτες του Θανάση Στάικου και ευτύχησαν να πετύχουν γκολ από τα αποδυτήρια. Μόλις στο 2’ μετά από σέντρα του Σόρια από δεξιά, η μπάλα πέρασε απ' όλους, έφτασε στο δεύτερο δοκάρι όπου ο Μπιλμπάο έκανε τη σέντρα και με γυριστή χαμηλή κεφαλιά ο Ροσέρο την έστειλε στα δίχτυα του Μάρκοβιτς για το 1-0. Ήταν το πρώτο γκολ του Ροσέρο σε επίσημο παιχνίδι με τη φανέλα του ΠΑΣ. Ο Κολομβιανός σκόρερ σήκωσε τη φανέλα με το νούμερο 9 στον πανηγυρισμό του, αφιερώνοντας το γκολ στον μεγάλο άτυχο και της φετινής σεζόν, τραυματία Πέδρο Κόντε.

Με τη φόρα του γρήγορου γκολ ο ΠΑΣ έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει κι άλλο τέρμα στο 4’.Σε παράλληλο γύρισμα του Ροσέρο από δεξιά, ο Παμλίδης έκανε το σουτ από το ύψος του πέναλτι αλλά η μπάλα έφυγε άουτ. Η ομάδα της Βοιωτίας απάντησε στο δυναμικό ξεκίνημα του ΠΑΣ, με την ευκαιρία που δημιούργησε στο 16’. Έπειτα από σέντρα του Βήχου, ο Βρακάς βρέθηκε τετ α τετ με τον Σούλη, προσπάθησε να τον κρεμάσει αλλά ο γκολκίπερ του ΠΑΣ έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ.

Στο 19’ ήταν η σειρά του γκολκίπερ του Λεβαδειακού Μάρκοβιτς να διώξει τη μπάλα δύσκολα με ανάποδο χέρι σε απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Μπιλμπάο. Στο 22' ο Ροσέρο έκανε το διαγώνιο σουτ αλλά η μπάλα έφυγε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Μάρκοβιτς.

Ακυρωθέν γκολ ΠΑΣ - ισοφάρισε ο Μουτίνιο

Οι Γιαννιώτες που έψαχναν ένα δεύτερο γκολ για να τους διώξει το άγχος, το πέτυχαν στο 24’ αλλά αυτό ακυρώθηκε ως οφσάιντ. Ύστερα από εκτέλεση φάουλ του Μπιλμπάο, ο Μπαγκαλιάνης στο δεύτερο δοκάρι πήρε την κεφαλιά ψαράκι και την έστειλε στα δίχτυα του Μάρκοβιτς. Το γκολ ακυρώθηκε ορθά καθώς ο αμυντικός του ΠΑΣ ήταν οριακά εκτεθειμένος σύμφωνα με τις γραμμές του VAR.

Στο 34’ ο Παμλίδης έκανε ωραία ντρίπλα σε αντίπαλό του, έκανε το σουτ και ο Μάρκοβιτς έπεσε στο κέντρο της εστίας και μπλόκαρε τη μπάλα. Ο Κατερινιώτης επιθετικός προτίμησε να σουτάρει αντί να πασάρει στον αμαρκάριστο Ροσέρο. Ο Λεβαδειακός που εκτός από τη φάση με τον Βρακά δεν έκανε αισθητή την παρουσία του στο πρώτο μέρος, ισοφάρισε αναπάντεχα στο σκορ στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου (45+1’). Ο Ελβετο-Πορτογάλος αριστερός εξτρέμ Μουτίνιο σούταρε από μακρινή απόσταση με το δεξί πόδι και έστειλε τη μπάλα στην κλειστή γωνία του Σούλη, ισοφαρίζοντας σε 1-1 .

Εκατέρωθεν φάσεις

Παρά το γεγονός ότι το μομέντουμ στις αρχές της επανάληψης ήταν με τον Λεβαδειακό, ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν η ομάδα που δημιούργησε πρώτη απειλές για την αντίπαλη εστία στην επανάληψη. Στο 50’ ύστερα από διαγώνια μπαλιά στον Ροσέρο από τον Μπιλμπάο, ο Κολομβιανός επιθετικός έκανε το σουτ εντός περιοχής αλλά ο Μάρκοβιτς με το ένα χέρι έδιωξε σε κόρνερ. Τέσσερα λεπτά μετά, οι Γιαννιώτες έχασαν ακόμη πιο σημαντική ευκαιρία να ανακτήσουν το προβάδισμα. Στο 54’ μετά από σέντρα από δεξιά του Ροσέρο, η μπάλα πέρασε απ' όλους και στρώθηκε στον Μπιλμπάο από το ύψος του πέναλτι. Ο Ισπανός χαφ σούταρε με την μπάλα να φεύγει δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Μάρκοβιτς.

Η ομάδα της Βοιωτίας δημιούργησε τη συνθήκη να πετύχει το δεύτερο γκολ στο 56’. Από τραγικό λάθος του Παμλίδη, έκλεψαν οι του Λεβαδειακού, ο Λούα-Λούα έβγαλε τη σέντρα από αριστερά και ο Βρακάς με πλασέ έστειλε τη μπάλα άουτ. Μετά την είσοδο του Τζίμα στο ματς στο 60΄, ο Θανάσης Στάικος προχώρησε σε εσωτερική αλλαγή. Ο Τζίμας πήγε δεξί εξτρέμ και ο Ροσέρο στην κορυφή της επίθεσης. Βέβαια, ο προπονητής του ΠΑΣ με την είσοδο του Σταματελόπουλου στο 68’ ανακάτεψε εκ νέου την τράπουλα. Ο Ελληνοαυστραλός πήγε στην κορυφή της επίθεσης, ο Τζίμας στα αμυντικά χαφ και ο Ροσέρο γύρισε δεξί εξτρέμ.

Πρώτη νίκη με υπογραφή Εραμούσπε

Μετά τις αλλαγές ο ΠΑΣ έγινε πιο δραστήριος στο επιθετικό σκέλος, φτάνοντας πολύ κοντά στο γκολ στο 70’. Ο Ροσέρο έκλεψε τη μπάλα στη μεσαία γραμμή, έγινε γρήγορη εναλλαγή της μπάλας με τον Τζίμα, ο Μπιλμπάο έβγαλε την τελική ασίστ στον Σταματελόπουλο, ο οποίος ήταν ολομόναχος στο ύψος του πέναλτι και κατάφερε να αστοχήσει.

Τρία λεπτά μετά την ευκαιρία του Σταματελόπουλου, ο ΠΑΣ ευτύχησε να πάρει και πάλι κεφάλι στο σκορ με πρωταγωνιστή τον αρχηγό του, στο παιχνίδι με τους Βοιωτούς, Αργεντινό Ροντρίγκο Εραμούσπε. Στο 73’ σε φάση διαρκείας στα καρέ του Μάρκοβιτς, ο Ροσέρο σέντραρε από τα δεξιά, ο Σταματελόπουλος πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο Εραμούσπε με πλασέ με το δεξί στο δεύτερο δοκάρι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 2-1. Το γκολ πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον Αργεντινό σκόρερ, τους συμπαίκτες του και τους φιλάθλους στις κερκίδες καθώς ήταν ένα τέρμα που ήρθε σαν ανακούφιση στο στρατόπεδο των Γιαννιωτών. Αυτό ήταν το δεύτερο γκολ για τον Εραμούσπε στο πρωτάθλημα, μετά από αυτό που πέτυχε με τη Λαμία. Ο Λεβαδειακός απάντησε στο γκολ στη φάση που έκανε στο 76’, όταν σε σέντρα του Λούα Λούα, ο Βήχος πήρε την κεφαλιά αλλά μπλόκαρε την μπάλα ο Σούλης.

Οι Γιαννιώτες έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 82’ να κλειδώσουν πρόωρα την υπόθεση νίκη και να πετύχουν τρίτο γκολ. Έπειτα από ωραία ενέργεια του Μορέιρα από αριστερά, ο επιθετικός από τη Γουινέα έστρωσε παράλληλα στον Τζίμα στο ημικύκλιο της περιοχής αλλά ο παίκτης του ΠΑΣ αστόχησε, χάνοντας την ευκαιρία να χρηστεί σκόρερ.

Το τελικό σφύριγμα από τον διαιτητή Γκάμαρη βρήκε άπαντες στη γιαννιώτικη ομάδα να πανηγυρίζουν την πρώτη νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, έπειτα από μία ισοπαλία και δυο ήττες. Τον Παναθηναϊκό στο «Απόστολος Νικολαϊδης» αντιμετωπίζει το ερχόμενο Σάββατο για την 5η αγωνιστική ο ΠΑΣ Γιάννινα. Όσο για τον Λεβαδειακό μετράει τρεις ήττες και μία ισοπαλία. Αξίζει να σημειωθεί πώς ο Λεβαδειακός έδωσε τέσσερα παιχνίδια εκτός έδρας, καθώς είχε ζητήσει μεταφορά έδρας στο προηγούμενο παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό, το οποίο έγινε τελικά στη Λεωφόρο λόγω του ότι δεν ήταν έτοιμο το Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς.

Διαιτησία: Γκάμαρης (Φωτόπουλος-Σαμοίλης)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Σούλης, Σόρια, Κιάκος, Μπαγκαλιάνης, Εραμούσπε, Λιάσος (68’ Σταματελόπουλος), Καραχάλιος, Μορέιρα (90+2’ Παντελάκης), Ροσέρο, Μπιλμπάο, Παμλίδης (60’ Τζίμας).

Λεβαδειακός (Γιάννης Ταουσιάνης): Μάρκοβιτς, Μπάχανακ, Μεχία (46’ Χάμοντ), Μουτίνιο, Σκβάρκα (46’ Λούα-Λούα), Βήχος, Βρακάς (78’ Τορό), Δούμτσιος (78’ Τσιριγώτης), Κωσταντινίδης (68’ Ντεντάκης), Μπελμόντ, Τζημόπουλος.

Σχολιασμος