Το χρονικό της ντροπής!

12.01.2011 Αναγνώστηκε 768 φορές

Το ποδόσφαιρο προσπαθεί να επουλώσει τις... πληγές που άνοιξαν στο Εθνικό Στάδιο Ιωαννίνων και η ΕΠΟ να βελτιώσει τον Πειθαρχικό Κώδικα, που για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι έχει κενά.

Οι υπεύθυνοι της ομοσπονδίας υποστήριζαν χθες ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο τιμωρίας του Μάριου Λαμπρόπουλου για την απόφασή του να συνεχίσει το «ντέρμπι της ντροπής» και ότι «ήταν στην κρίση του το τι θα πράξει».

Ως προς την απόφασή του να μη διακόψει τον αγώνα επικαλούνταν και τον κανονισμό παιδιάς της FIFA, τον οποίο έχουν υιοθετήσει στο καταστατικό της ΕΠΟ και έχουν αναρτήσει στο επίσημο site της ομοσπονδίας. Εκεί, στη σελίδα 55 και στο άρθρο «5», που αφορά τις «αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του διαιτητή», αναφέρεται ότι ο «ο διαιτητής σταματά τον αγώνα, τον διακόπτει προσωρινά ή οριστικά, εξαιτίας εξωτερικής παρέμβασης οποιασδήποτε μορφής». Δεν αναφέρεται πουθενά δηλαδή αν ο διαιτητής πρέπει να περιμένει και πόσο προτού πάρει την απόφασή του.

Νέα τροποποίηση

Στις προθέσεις των ανθρώπων της ΕΠΟ, λοιπόν, είναι να τροποποιήσουν για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι τον Πειθαρχικό Κώδικα, να τον ενισχύσουν, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της ομοσπονδίας, και να επιβάλουν στους διαιτητές σε περιπτώσεις όπως αυτές του προχθεσινού ντέρμπι να διακόπτουν άμεσα τον αγώνα με συνοπτικές διαδικασίες, κάτι που στον υπάρχοντα κανονισμό δεν αναφέρεται.

Δύσκολα γλιτώνει την έδρα

Ο ΠΑΣ Γιάννινα θα γλιτώσει πολύ δύσκολα την τιμωρία της έδρας του. Οι Ηπειρώτες θα κληθούν σε απολογία από την Πειθαρχική Επιτροπή της Ένωσης Ποδοσφαίρου Β’-Γ’ Εθνικής και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα τιμωρηθούν με πρόστιμο από 15 έως 100.000 ευρώ για μεμονωμένα επεισόδια (άρθρο 15, 3γ), κατηγορία στην οποία θα είναι υπότροποι, αφού ως μεμονωμένα είχαν χαρακτηριστεί τα επεισόδια στο παιχνίδι με τη Βέροια, όπου τελεσίδικα η ποινή ήταν πρόστιμο.

Το πιο πιθανό είναι τα επεισόδια να χαρακτηριστούν εκτεταμένα και προβλέπεται πρόστιμο για επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο από 70 έως 250.000 ευρώ και μία αγωνιστική, σύμφωνα με το άρθρο 15, παράγραφος 4δ.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση τα επεισόδια να χαρακτηριστούν ευρείας κλίμακας. Χθες ο αναπληρωτής ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Εμμανουήλ Αντωνακάκης ζήτησε από την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου το φύλλο αγώνα και τις εκθέσεις παρατηρητή και αστυνομίας για να δει αν συντρέχουν λόγοι ώστε να ασκήσει δίωξη για ευρείας κλίμακας επεισόδια. Η ποινή τότε θα είναι 1-2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο από 75 έως 150.000 ευρώ.

Έπρεπε να μετρήσει το γκολ

Σε διαθεσιμότητα θα τεθεί ο α’ βοηθός του αγώνα Χρήστος Σωτηρόπουλος (Αχαΐας).

Σύμφωνα με τον παρατηρητή Θανάση Βέλλιο, στη φάση του 24’ στο σουτ του Κατσικογιάννη και στην επέμβαση του Σικαλιά έπρεπε να υποδείξει γκολ, αφού η φάση ήταν μεν δύσκολη, αλλά η μπάλα είχε περάσει ολόκληρη τη γραμμή.

Από την τηλεόραση δε φάνηκε, πάντως, αν όντως έγινε κάτι τέτοιο, αφού την τελευταία στιγμή ο πορτιέρο του ΠΑΣ μπλόκαρε την μπάλα και την κάλυψε.

Μ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από τη νεκροφόρα έως τη διακοπή

Από τον Φεβρουάριο του 2008 είναι στους πίνακες της Super League ο Μάριος Λαμπρόπουλος, που έχει τιμωρηθεί έξι φορές, τις δύο με υποβιβασμό.

 

Η πρώτη τιμωρία ήταν ένα χρόνο μετά. Φεβρουάριος του 2009, στο παιχνίδι Κέρκυρα - ΠΑΣ (Β' Εθνική, 2-2) είχε δώσει ανύπαρκτο πέναλτι στους Ηπειρώτες στο 8ο λεπτό των καθυστερήσεων με το οποίο είχαν ισοφαρίσει. Ο ρέφερι από την Ηλεία είχε φύγει από το γήπεδο συνοδεία παράγοντα που οδηγούσε νεκροφόρα (!).

Την επόμενη σεζόν είχε τρεις τιμωρίες: την 7η αγωνιστική, στο παιχνίδι του Ηρακλή με τον Πανιώνιο, τη 17η αγωνιστική (ΑΕΚ - Ατρόμητος, 3-3) είχε δώσει ανύπαρκτο πέναλτι στον Ατρόμητο και είχε υποβιβαστεί στη Β' Εθνική.

 

Στο επόμενο παιχνίδι του, ανάμεσα στη Δόξα Δράμας και τον Διαγόρα (19η αγωνιστική, 2-2), είχε δώσει ανύπαρκτο πέναλτι και 15 κάρτες στο παιχνίδι.


Δύο τιμωρίες φέτος

Φέτος, τη 2η αγωνιστική, στο 1-1 της Ξάνθης με τον Πανιώνιο, ο 33χρονος λογιστής τιμωρήθηκε με ένα μήνα γιατί δεν απέβαλε τον Ριέρα για αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Κωστούλα.

Τη 12η αγωνιστική, πριν από ένα μήνα, παραπέμφθηκε για τον αγώνα του Ολυμπιακού Βόλου με την Καβάλα (2-2), όπου μεταξύ άλλων δεν είχε δώσει πέναλτι στους φιλοξενούμενους. Η ΚΕΔ τον είχε υποβιβάσει και προχθές ήταν το πρώτο του παιχνίδι μετά την τιμωρία.

Δημόσια συγγνώμη από Χριστοβασίλη

Ζήτησε δημόσια συγγνώμη, υποσχέθηκε ότι οι λίγοι οι οποίοι κάνουν ζημιά θα απομονωθούν, αλλιώς ο ίδιος θα αποχωρήσει, αλλά και αποκάλυψε πως ουδέποτε ο ΟΦΗ κατά τη διάρκεια του αγώνα υπέβαλε αίτημα διακοπής του αγώνα.

 

Ο λόγος για τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα Γιώργο Χριστοβασίλη, ο οποίος μιλώντας στον Sentra 103,3 τόνισε: «Υπάρχει αντιπαλότητα εδώ και μία δεκαετία και ήμασταν σίγουροι ότι κάτι θα συμβεί. Προσπαθούσαμε να πείσουμε τους φιλάθλους πως έγινε κάτι πριν από δέκα χρόνια, αλλά πρέπει να το ξεχάσουν. Κατακρίνουμε το γεγονός, όπως πράξαμε εξαρχής. Από τα βίντεο φαίνεται καθαρά πως, παρ' όλο που προσπάθησε να τον χτυπήσει, ο φίλαθλός μας δεν τον ακούμπησε καν τον τερματοφύλακα του ΟΦΗ. Θα μπορούσε να έχει βγει ένα μαχαίρι και να έχει συμβεί οτιδήποτε. Είμαι πολύ στενοχωρημένος», για να προσθέσει: «Έχω πρόθεση για κατασκευή καινούργιου γηπέδου, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Και βέβαια και η αστυνομία να πιάσει μερικά άτομα».

Συνέλαβαν τους σεκιούριτι!

Στις δαγκάνες της αστυνομίας πιάστηκαν οι δύο υπάλληλοι της εταιρείας σεκιούριτι, οι οποίοι ενεπλάκησαν στο περιστατικό. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για υπόθαλψη του δράστη και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, αφού όπως αναφέρεται από την αστυνομική διεύθυνση «όταν τον ακινητοποίησαν, δεν τον παρέδωσαν στις αρχές, αλλά τον κατεύθυναν στις κερκίδες, με αποτέλεσμα να είναι ανέφικτη η άμεση σύλληψή του». Όσο για το δράστη, έγινε ταυτοποίηση και ξεκίνησε επιχείρηση ώστε να μην υπερβεί τα όρια του Αυτόφωρου.

Τα βρόντηξε ο Μαχλάς

Στο μεταξύ, δραματικές εξελίξεις στον ΟΦΗ, με οριστική απόφαση του Νίκου Μαχλά για παραίτηση από την προεδρία της ΠΑΕ, έφεραν τα γεγονότα στους «Ζωσιμάδες».

Ο ισχυρός άνδρας των Κρητικών άρχισε να μοιράζεται από το πρωί χθες με άτομα του περιβάλλοντός του τις σκέψεις του για αποχώρηση από τον θώκο και δεν άλλαξε γνώμη ούτε στην άκρως φορτισμένη βραδινή συνεδρίαση του Δ.Σ., όπου όλα τα μέλη έπεσαν πάνω του για να τον μεταπείσουν, ενώ επικύρωσαν την υποβολή ένστασης σήμερα κατά του κύρους του αγώνα.

«Είναι οριστική η απόφασή μου. Πιστεύω να είναι ένα σοκ. Να πάρουν μηνύματα στην ομάδα και να καταλάβουν ότι προσπαθούμε νόμιμα και ηθικά. Για αυτόν τον λόγο πήρα αυτήν την απόφαση. Εγώ έχω παραιτηθεί και τα υπόλοιπα είναι διαδικαστικά. Ελπίζω να αλλάξουν κάποια πράγματα. Δεν μπορώ να είμαι μέσα σε έναν κύκλο και όλοι να κρύβονται. Υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες και άνθρωποι που πρέπει να μας βοηθήσουν. Είμαι άνθρωπος που έχω δείξει ότι στα δύσκολα ό,τι κάνω το κάνω γιατί το αγαπάω. Έχω αποδείξει ότι στηρίζω αυτήν την ομάδα γιατί την αγαπάω. Νιώθω ότι δεν έχω τη στήριξη από κανέναν», τόνισε ο ισχυρός άνδρας του κρητικού συλλόγου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη δεν έκαναν αποδεκτή την απόφαση του Μαχλά, ενώ ανακοίνωσαν: «Σύσσωμο το ΔΣ τελεί υπό παραίτηση μετά την πάροδο 15 ημερών, αν δεν γίνει αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστη η ΠΑΕ ΟΦΗ στον αγώνα των Ιωαννίνων και δεν υπάρξει ενεργός συμμετοχή και συμπαράσταση όλων των θεσμικών και πολιτικών φορέων της Κρήτης στον αγώνα για τη δικαίωση της ομάδας μας».

Βεζυρίδης: «Μου είπε ότι θα με σκοτώσει!»

Λίγη ώρα νωρίτερα, στον επίσημο ιστότοπο της ΠΑΕ ανέβηκε δήλωση του Πολυχρόνη Βεζυρίδη: «Πρώτη φορά μου συνέβη ένα τέτοιο γεγονός και δεν κρύβω ότι τρομοκρατήθηκα. Αισθάνθηκα ένα δυνατό χτύπημα στο στέρνο. Προσπάθησα να τον αποφύγω και συνέχισε να με χτυπάει. Αμέσως πήγα να γυρίσω και δέχτηκα ένα νέο χτύπημα στο σημείο που είναι η καρδιά. Του είπα τι έχει μαζί μου, γιατί μου επιτίθεται; Αυτός συνέχισε να με βρίζει, να βρίζει χυδαία τον ΟΦΗ, την Κρήτη και να με απειλεί ''θα σε σκοτώσω εάν δεν κερδίσει ο ΠΑΣ''.

Έπαθα σοκ. Ποτέ δεν προκάλεσα κανέναν. Φυσικά ποτέ δεν είπα κάτι μειωτικό για τον ΠΑΣ. Είναι ντροπή όλα όσα έγιναν. Έχουν φέρει το ελληνικό ποδόσφαιρο σε πολύ χαμηλό επίπεδο με τον ετσιθελισμό και την ατιμωρησία που δείχνουν σε τέτοια γεγονότα. Ας έλθει ένας από τους κυρίους που αποφασίζουν για τέτοια γεγονότα για να καταλάβει πώς αισθανόμαστε όλοι εμείς οι επαγγελματίες παίκτες -πολλοί είμαστε και οικογενειάρχες- όταν κάνουμε τη δουλειά μας και είμαστε στη βορά του οποιουδήποτε να μπει μέσα στο γήπεδο και να απειλήσει ευθέως τη σωματική μας ακεραιότητα, χωρίς λόγο και αιτία», τόνισε ο πορτιέρο των Κρητικών.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια

Μία δεκαετία μεγάλης έχθρας. Ένας πόλεμος ο οποίος φούντωσε από τη στιγμή που ΠΑΣ Γιάννινα και ΟΦΗ φέτος αγωνίζονται στην ίδια κατηγορία. Οι οπαδοί των δύο ομάδων βρίσκονται στα χαρακώματα ύστερα από τους τρεις αλησμόνητους αγώνες μπαράζ του Ιουνίου του 2001, όταν τότε ο «Άγιαξ» της Ηπείρου υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική και οι Κρητικοί κέρδισαν την παραμονή τους στη μεγάλη κατηγορία.

Είναι μια σειρά αγώνων η οποία στιγματίστηκε από τα θλιβερά επεισόδια στον τρίτο αγώνα στη Ρόδο (τυπική έδρα του ΟΦΗ), εκεί όπου όλα κρίθηκαν μετά τη μία νίκη που είχε πετύχει κάθε ομάδα προηγουμένως σε «σμαραγδένιο» νησί και Ιωάννινα αντίστοιχα.

Ο ΟΦΗ κέρδισε, αλλά οι Γιαννιώτες θεώρησαν αιτία πολέμου το γεγονός ότι ένας οπαδός, ο Θοδωρής Βαντόλας, έχασε το ένα του μάτι από σπασμένο μπουκάλι. Ουδέποτε, δε, συγχώρησαν τον Κώστα Κιάσσο (τότε αλλά και νυν παίκτη του ΟΦΗ) για μία χειρονομία του και, όταν ο τελευταίος μεταγράφηκε τον Γενάρη του 2008 στον ΠΑΣ, ξέσπασε θύελλα!

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι δύο χρόνια μετά οι δύο ομάδες συναντήθηκαν εκ νέου, αφού ο ΠΑΣ επέστρεψε στα σαλόνια, χωρίς να συμβεί το παραμικρό. Πέρυσι, εξάλλου, οπαδοί του ΟΦΗ έδωσαν το «παρών» στο παιχνίδι Εργοτέλης - ΠΑΣ Γιάννινα στο Παγκρήτιο (3-1), όπου και πανηγύρισαν τον υποβιβασμό του «Άγιαξ» στη Β’ Εθνική, κάτι που αναζωπύρωσε την κόντρα.

Καταδίκασε η Football League

Ο Σπύρος Καλογιάννης είχε χτυπήσει καμπανάκι στους παράγοντες των ομάδων με αφορμή τη βία και το στοίχημα, αλλά όπως αποδεικνύεται τα παρατράγουδα δεν έχουν τελειωμό.

Χθες, η Football League εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία «καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τα φαινόμενα βίας τα οποία ακυρώνουν την όποια προσπάθεια καταβάλλεται από τη διοργανώτρια για την αναβάθμιση των πρωταθλημάτων μας».

Επιστολή Αυγενάκη

Άμεσα κινητοποιήθηκε ο Λευτέρης Αυγενάκης μετά τα συμβάντα στους «Ζωσιμάδες». Ο βουλευτής Ηρακλείου, ο οποίος πλέον έχει προσχωρήσει στη Δημοκρατική Συμμαχία, απέστειλε επιστολή στον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο αναφέροντας λεπτομερώς ό,τι έγινε και ζητώντας παρέμβαση.

Σχολιασμος