Η ανάλυση του ΠΑΣ Γιάννινα - ΟΦΗ

01.12.2014 Αναγνώστηκε 964 φορές

Άριστη αμυντική προσαρμογή, καλή κυκλοφορία μπάλας, υπομονή στην ανάπτυξη

Image and video hosting by TinyPic

Με όπλα την καλή του άμυνα, αλλά και τον ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης, ο ΠΑΣ Γιάννινα ξεπέρασε και το εμπόδιο του ΟΦΗ στο «Ζωσιμάδες» και έφτασε με άνεση στους τρεις βαθμούς της νίκης. Ο Γιάννης Πετράκης επέμεινε στον ίδιο νικηφόρο σχηματισμό που του είχε δώσει το τρίποντο και με τη Νίκη Βολου(4-4-2). Απ’ την άλλη, ο Τζενάρο Γκατούζο δοκίμασε ένα 4-4-1-1, χωρίς καθαρό σέντερ φορ και με αμυντικογενείς παίχτες στη μεσαία γραμμή. 

Επιφυλακτικό ξεκίνημα, επιβολή ρυθμού μετά το 20’ και αποτελεσματικότητα

Με αρκετή επιφυλακτικότητα ξεκίνησαν το ματς και οι δύο ομάδες, προερχόμενες απ’ την αγωνιστική διακοπή. Την πρωτοβουλία των κινήσεων διατηρούσε ο ΠΑΣ, με αρκετά καλή κυκλοφορία μπάλας μεσοαμυντικά, χωρίς όμως ιδιαίτερη πίεση απ’ τους φιλοξενούμενους που είχαν παρατάξει διπλή ζώνη άμυνας στο αμυντικό τους μισό του γηπέδου. Οι διάδρομοι προς την εστία του ΟΦΗ είναι ελάχιστοι στο πρώτο μισό του ημιχρόνου, όμως ο ΠΑΣ κυκλοφορεί καλά τη μπάλα και δεν καταλήγει σε άσκοπα γεμίσματα και απομακρύνσεις, απόρροια και του γεγονότος ότι εκμεταλλεύεται  το χώρο που του δίνουν οι φιλοξενούμενοι. 

 Μετά τη συμπλήρωση είκοσι λεπτών η ομάδα του Γιάννη Πετράκη αρχίζει να ανεβάζει στροφές, να γίνεται πιο κινητική στην επίθεση, με τις γνωστές διαγώνιες εσωτερικά κινήσεις του Τσάβες, αλλά και τα ξεμαρκαρίσματα του Ίλιτς απ’ τους αμυντικούς του ΟΦΗ παίζοντας στα «κενά» μεταξύ των δύο ζωνών άμυνας των φιλοξενούμενων. Στην πρώτη ουσιαστικά απειλή της εστίας του Λόρια, ο ΠΑΣ καταφέρνει και σκοράρει, με το γκολ να είναι αποτέλεσμα της δημιουργικότητας του Τσάβες που οπισθοχωρεί για να παραλάβει τη μπάλα απ’ το Μπέριο, στη συνέχεια πασάρει τον Ίλιτς και «κόβει» κάθετα στον άξονα ακολουθώντας τη φάση. Έπειτα, ο Σέρβος με εξαιρετική προσποίηση αποφεύγει έναν αμυντικό του ΟΦΗ και βγαίνει αντιμέτωπος με τον Λόρια από πλάγια θέση, καθώς ο Μανιάς έχει πολύ σωστά κρατήσει τη θέση του και μαζί μ’ αυτή και τον κεντρικό αμυντικό του ΟΦΗ, τόσο όσο χρειάζεται ώστε να έχει όλο το χώρο και το χρόνο ο Ίλιτς για να σουτάρει. Την λανθασμένη απόκρουση του τερματοφύλακα των φιλοξενούμενων εκμεταλλεύεται ο σωστά τοποθετημένος Τσάβες και με εύκολο πλασέ ανοίγει το σκορ και το δρόμο προς τη νίκη για τον ΠΑΣ.

Ενώ μέχρι το 30’ η αμυντική γραμμή του ΟΦΗ έμοιαζε αρκετά συμπαγής και δεν είχε απειληθεί, στην πρώτη φάση του ΠΑΣ δεν έδειξε την απαιτούμενη συγκέντρωση και ο Γκατούζο καλείται πλέον να διαχειριστεί μια κατάσταση βρισκόμενος ένα γκολ πίσω, το οποίο εκ των πραγμάτων τον αναγκάζει να βγει πιο μπροστά και να αναζητήσει την ισοφάριση. Το γκολ έδωσε μεγαλύτερη σιγουριά στους γηπεδούχους, οι οποίοι πλέον δίνουν το χώρο στον ΟΦΗ να αναπτυχθεί και περιμένουν να χτυπήσουν στην αντεπίθεση. Οι φιλοξενούμενοι φαίνονται ανήμποροι να παράξουν παιχνίδι, καθώς οι γραμμές τους είναι εντελώς ασύνδετες, με τους αμυντικούς μέσους (Ραζάκ και Μακρή) να παρουσιάζονται ιδιαίτερα στατικοί, έχοντας ως αποτέλεσμα να «βραχυκυκλώνει» κάθε προσπάθεια επιθετικής δημιουργίας και να παρατηρούνται πολλά λάθη στο χώρο του κέντρου. Επίσης, η έλλειψη καθαρού επιθετικού περιοχής καθιστούσε αδύνατο το να περάσει οποιαδήποτε μακρινή μπαλιά επιχειρούνταν. Το δεύτερο γκολ του ΠΑΣ έρχεται σ’ ένα πολύ κομβικό χρονικό σημείο, κοντά στη λήξη του ημιχρόνου με τον Ακόστα να ανατρέπεται απ’ τον Ραζάκ εντός περιοχής και τον Τσάβες να μην αστοχεί απ’ τα έντεκα βήματα. Ο ΠΑΣ πηγαίνει στα αποδυτήρια με δύο γκολ προβάδισμα, έχοντας 56% κατοχή έναντι 44% του αντιπάλου του, ενώ οι τελικές ήταν 8(6) – 2(0) στο πρώτο μέρος κι αυτές υπέρ του ΠΑΣ.

Κακό ποιοτικά δεύτερο ημίχρονο, ο ΟΦΗ τη κατοχή, ο ΠΑΣ τις ευκαιρίες 

Χωρίς τον καλό αγωνιστικό ρυθμό του πρώτου μέρους άρχισε το δεύτερο ημίχρονο, με τον ΠΑΣ να αρέσκεται στο παιχνίδι αναμονής στο μισό γήπεδο και να αναγκάζει τον ΟΦΗ να ανοίξει το παιχνίδι του στη προσπάθεια για επίτευξη κάποιου τέρματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετοί χώροι για να εκμεταλλευτεί με την ταχύτητα των Τσάβες – Ίλιτς. Ο ΟΦΗ, με την είσοδο του Πετρόπουλου στον αγωνιστικό χώρο, προσπαθεί να γίνει πιο απειλητικός, όμως δεν καταφέρνει να απειλήσει με αξιώσεις σε κανένα σημείο του αγώνα την εστία του Βελλίδη. Τα πολλά γεμίσματα που επιχειρούνται για να τροφοδοτηθεί ο υψηλόσωμος φορ των φιλοξενούμενων αναχαιτίζονται σχετικά εύκολα απ’ την αμυντική γραμμή του ΠΑΣ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι το σκορ βρίσκεται στο 2-0, ο ΠΑΣ συνεχίζει να έχει το πρώτο λόγο στη δημιουργία φάσεων, με τον ΟΦΗ να περιορίζεται σε άκαρπη ανάπτυξη από τα αριστερά με τον επιθετικογενή μπακ Μιλιάζες, αλλά και την είσοδο του Κουτσιανικούλη. Βάρος στη δεξιά πλευρά του ΠΑΣ έριξε και ο Πετράκης, βάζοντας τον Χαρίση στη θέση του Τσάβες, τη θέση του οποίου στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής πήρε ο Λίλα, με το γιαννιώτη μέσο να παίρνει τη θέση του Αλβανού στα χαφ. Ο Λίλα ανταπεξήλθε άψογα και στο μαρκάρισμα του Πορτογάλου Μιλιάζες, με αποτέλεσμα να αποκοπεί κάθε «γέφυρα» της μεσαίας γραμμής των κρητικών με τον Πετρόπουλο. Σε μια από τις αντεπιθέσεις του ΠΑΣ, ο Γιάκος βγήκε τετ-α-τετ με τον Λόρια και κέρδισε πέναλτι και αποβολή του κεντρικού αμυντικού των φιλοξενούμενων, Αντελέγιε, σε μια απόφαση που αμφισβητείται απ’ τους φιλοξενούμενους. Ο κακός αγωνιστικός ρυθμός και η αδυναμίας δημιουργίας φάσεων από πλευράς ΟΦΗ παρέμεινε μέχρι το τέλος του ματς. Η ομάδα της Κρήτης παρουσιάστηκε σε όλο το ενενηντάλεπτο πλήρως ασύνδετη, χωρίς στοιχειώδη κυκλοφορία μπάλας και δίχως συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα και πλάνο, συνεπώς μοιραία ηττήθηκε από έναν σοβαρό και πειθαρχημένο ΠΑΣ Γιάννινα. 

                                                                    Man2man

Βελλίδης: Θεατής σε όλο τον αγώνα, αλλά σταθερός όποτε χρειάστηκε να επέμβει. Δύο σουτ που επιχείρησε ο ΟΦΗ έφυγαν εκτός εστίας. Βαθμός 6,5 .

Στρούνα: Αρκετά θετική παρουσία κυρίως στο ανασταλτικό κομμάτι. Είχε την οξυδέρκεια να βρίσκει συμπαίχτη όταν είχε τη μπάλα στη κατοχή του και πιεζότανε. Θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο επιθετικά. Βαθμός 7.

Τζημόπουλος: Πάρα πολύ σταθερή παρουσία στο αμυντικό κομμάτι, δεν άφησε την εστία του Βελλίδη να απειληθεί ούτε μία φορά. Η τεχνική του κατάρτιση ήταν πολύ χρήσιμη όταν καλούνταν να «πάρει μέτρα» και έβγαζε σωστά τη μπάλα απ’ την άμυνα. Βαθμός 7.

Μπέριος: Άξιος συμπαραστάτης του Τζημόπουλου και πραγματικός «βράχος» στην άμυνα του ΠΑΣ. Η ικανότητά του στο ψηλό παιχνίδι τον καθιστά απαραίτητο όταν ο αντίπαλος έχει δυνατά κορμιά στην επίθεση(λ.χ. Πετρόπουλος) και απ’ τη στιγμή που ο Πετράκης του έδωσε φανέλα βασικού, τον έχει βγάλει ασπροπρόσωπο. Βαθμός 6,5.

Μιχαήλ: Συνεπής στα ανασταλτικά του καθήκοντα χωρίς όμως να έχει κάποιον ιδιαίτερα απειλητικό παίχτη από τη μεριά του. Θα μπορούσε να βοηθήσει λίγο παραπάνω την επιθετική ανάπτυξη, παρά το γεγονός ότι έχασε και ευκαιρία στο τέλος να χρηστεί σκόρερ. Βαθμός 6,5.

Λίλα: Καταλυτική η παρουσία του Αλβανού μέσου στη μεσαία γραμμή του ΠΑΣ για άλλη μια αγωνιστική. Είτε ως αμυντικό χαφ, είτε ως δεξιός μέσος ανταπεξήλθε άψογα και εξολόθρευε εν τη γενέσει της κάθε επίθεση του ΟΦΗ. Βαθμός 7,5

Τσουκαλάς: Το ότι γενικά είναι «ντεφορμέ» είχε διαπιστωθεί και πριν τη διακοπή. Το ότι ακόμη και στη κακή του μέρα είναι απαραίτητος για τον ΠΑΣ φαίνεται απ’ το γεγονός ότι σπάνια αντικαθίσταται. Σημαντική συνεισφορά στο αμυντικό κομμάτι, όμως αυτό που έχει εκλείψει απ’ το παιχνίδι του τελευταία είναι η συνεισφορά στον τομέα της ανάπτυξης. Βαθμός 6.

Τσάβες: Μπορεί να μην είναι και ο πιο πειθαρχημένος τακτικά παίχτης, όμως ο Αργεντινός του ΠΑΣ έχει τη δυνατότητα αυτό του το μειονέκτημα να το αντιστρέφει σε πλεονέκτημα με το να γίνεται απρόβλεπτος για τις αντίπαλες άμυνες. Έχει συμμετοχή και στη δημιουργία και στην επίτευξη του πρώτου τέρματος, ενώ ευστοχεί και στο πέναλτι για το 2-0. Αδιαμφισβήτητα  ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης. Σωστή η αντικατάστασή του για να διατηρηθεί «φρέσκος» ενόψει Λεβαδειακού, αλλά και για να αποφύγει μια δεύτερη κίτρινη κάρτα. Βαθμός 8.

Ακόστα: Η σταθερότητα στην απόδοσή του είναι χαρακτηριστικό του γνώρισμα. Είναι εξαιρετικός στο τακτικό κομμάτι του παιχνιδιού, δίνοντας τις απαραίτητες βοήθειες ανασταλτικά και παίζοντας ανοιχτά στη γραμμή δίνοντας πλάτος στο γήπεδο όταν ο ΠΑΣ επιτίθεται. Με ωραία ενέργεια κέρδισε και το πέναλτι. Βαθμός 6,5. 

Ίλιτς: Παρά το γεγονός ότι δεν έχει πιάσει ακόμη τα στάνταρ απόδοσης που μας έχει συνηθίσει, η ποιότητά του φαίνεται ακόμη και στη μέτρια μέρα. Η προσποίηση στο πρώτο γκολ, αλλά και οι περιφερειακές κινήσεις που μπερδεύουν τις αντίπαλες άμυνες είναι δύο απ’ τα στοιχεία που πιστοποιούν μια θετική εμφάνιση απ’ το Σέρβο. Βαθμός 7,5.

Μανιάς: Ο ρόλος του ως επιθετικός περιοχής στο 4-4-2 «κουμπώνει» πολύ καλά με τον  Ίλιτς πιο απελευθερωμένο. Υποδέχεται και μοιράζει σωστά τη μπάλα με πλάτη. Θετική εμφάνιση, χωρίς όμως μεγάλη συνεισφορά στην αναμέτρηση. Βαθμός 6,5. 

Χαρίσης: Για άλλη μια αγωνιστική προσέδωσε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στην ομάδα ερχόμενος από τον πάγκο. Ταχύτητα, τρεξίματα, αλλά και ορθολογική ανάπτυξη. Δέχθηκε κίτρινη κάρτα για ένα μαρκάρισμα που ενδεχομένως να μην είναι ούτε φάουλ. Βαθμός 6,5.

Κοροβέσης: Πήρε ένα εικοσάλεπτο αγωνιστικού χρόνου με την είσοδό του στο ματς, μετά από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, κι αυτό είναι και το σημαντικότερο όσον αφορά τη συμμετοχή του στο ματς. Βαθμός 6,5.

Γιάκος: Ναι μεν κέρδισε το πέναλτι και την αποβολή, όμως ήταν μια φάση που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί με πλασέ. Το γεγονός ότι ο ίδιος ξεκίνησε με προβάδισμα 4-5 μέτρων και αρχική ταχύτητα ενώ ο αντίπαλός του τον πρόλαβε πριν πατήσει καν περιοχή, δεν είναι θετικό δείγμα για παίχτη μάλιστα που έχει μπει ως αλλαγή, ενώ ο αντίπαλός του αγωνίζεται σχεδόν 90 λεπτά. Θετική συμμετοχή για δεκαπέντε λεπτά. Βαθμός 6,5.

Συμπέρασμα

Μπορεί ο ΠΑΣ Γιάννινα να μην παίζει θεαματικό ποδόσφαιρο, όμως είναι ομάδα με συγκεκριμένη αγωνιστική ταυτότητα και πλάνο προπονητή, που ξέρει να παίρνει τα αποτελέσματα. Η αλλαγή της τακτικής απ’ τον Πετράκη, μετά την εκτός έδρας ήττα στη Βέροια, φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως αποδοτική, καθώς βρίσκονται ταυτόχρονα στην ενδεκάδα τα επιθετικά όπλα του ΠΑΣ. Επίσης, με την είσοδο του Μπέριου στο κέντρο της άμυνας και την μετατόπιση του Μιχαήλ στα αριστερά και του Στρούνα δεξιά, ο ΠΑΣ μετράει 5 αγωνιστικές πλέον χωρίς να δεχθεί γκολ. Κι αν το μηδέν πίσω έμοιαζε αυτοσκοπός στα ματς με Πλατανιά και Καλλονή, η ομάδα του Πετράκη απέδειξε ότι έχει και επιθετικές αρετές και μπορεί να «ανοίξει» κλειστές άμυνες, όπως και έγινε στα παιχνίδια με τη Νίκη Βόλου και τον ΟΦΗ. Πλέον, με ανεβασμένη ψυχολογία και με λειτουργικό σχήμα ατενίζει με θετική αύρα το ερχόμενο παιχνίδι με το Λεβαδειακό. 

ΓΕΠΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

*Ο Κλεάνθης Γέπης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διπλώματος σχολής προπονητών ποδοσφαίρου UEFA.


Σχολιασμος