H ανάλυση του ΠΑΣ - Κέρκυρα

26.09.2014 Αναγνώστηκε 766 φορές

0pau.jpg" mce_src="http://i57.tinypic.com/w00pau.jpg" alt="Image and video hosting by TinyPic" border="0">

Άτυπη ρεβάνς πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα με τη νίκη του επί της Κέρκυρας για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας με 1-0. Με τελείως διαφορετικό πρόσωπο παρατάχθηκαν στον αγώνα και οι δύο ομάδες, καθώς η ενδεκάδα του ΠΑΣ ήταν κατά τα 7/11 αλλαγμένη, ενώ η Κέρκυρα είχε 8 νέα πρόσωπα σε σχέση με το ματς πρωταθλήματος. Αλλαγή είχαμε και στη τακτική προσέγγιση του ματς απ’ το Γιάννη Πετράκη, με τον Κρητικό τεχνικό να παρατάσσει την ομάδα του με 4-4-2 με Τσάβες και Μανιά στη κορυφή της επίθεσης και τον Τσουκαλά σε πιο επιτελικό ρόλο απ’ το Χαρίση που είχε αναλάβει κυρίως το ρόλο της ανάπτυξης του παιχνιδιού απ’ την άμυνα. Αντίθετα, ο Μιχάλης Γρηγορίου παρέμεινε στο 4-2-3-1 που του έδωσε τη νίκη τη Κυριακή, αν και με πολλές αλλαγές στα πρόσωπα.

Ενέργεια απ’ το rotation και δυναμικό ξεκίνημα

Τα πολλά νέα πρόσωπα στην ενδεκάδα του ΠΑΣ θα περίμενε κανείς να δημιουργήσουν πρόβλημα ομοιογένειας και δυσκολία στις συνεργασίες. Αντίθετα, αυτό που έδωσαν ήταν τρεξίματα κι ένα πιο φρέσκο αέρα. Η αλλαγή της διάταξης σε 4-4-2 και τον Τσάβες σε ρόλο δεύτερου επιθετικού απελευθέρωσε ακόμη πιο πολύ τον Αργεντινό και του έδωσε τη δυνατότητα να κινείται σε περισσότερους χώρους και να δημιουργεί με μεγαλύτερη ευκολία. Επίσης, η είσοδος του Μανιά έφερε ένα βαρύ κορμί μέσα στη περιοχή της Κέρκυρα που μονίμως κρατούσε απασχολημένους τους δύο κεντρικούς αμυντικούς. Πριν ακόμη το γκολ του Ακόστα στο 13’, ο ΠΑΣ έχει απειλήσει άλλες δύο φορές την εστία του Κουτζαβασίλη, η πρώτη με κεφαλιά του Τσουκαλά από κόρνερ και η δεύτερη με τετ-α-τετ, από ωραία διαγώνια κίνηση του Μανιά στη πλάτη της άμυνας και εξαιρετική κάθετη πάσα του Τσάβες. Η υπεροχή του ΠΑΣ καρποφόρησε μόλις στο 13’ με εξαιρετική ατομική προσπάθεια του «ανεβασμένου» Τσάβες που απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο μόνο με αλλαγή κατεύθυνσης, ενώ στη συνέχεια σέντραρε για τον επερχόμενο Ακόστα που είχε συγκλίνει πολύ σωστά εντός περιοχής και με κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Επιθετικός μονόλογος ως το ημίχρονο, προβληματική τελική προσπάθεια

Το μόνο που δεν έκανε ο ΠΑΣ Γιάννινα μετά το 1-0 ήταν να επαναπαυτεί στη σιγουριά του αποτελέσματος, μέχρι το τέλος του ημιχρόνου. Η ομάδα του Γιάννη Πετράκη κυνήγησε με αξιώσεις ένα δεύτερο γκολ και με πολύ σωστή επιθετική ανάπτυξη, αλλά και τελική πάσα -που τόσο της έλλειψε στο ματς πρωταθλήματος- έφτασε αρκετές φορές απέναντι στην εστία της Κέρκυρας, χωρίς ωστόσο να μετατρέψει τις ευκαιρίες σε γκολ. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν να απαντήσουν σε κάποιο διάστημα του πρώτου μέρους, όμως έδειξαν ότι τους έλειπε πολύ η συνοχή και οι γραμμές τους δεν είχαν τις σωστές αποστάσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά στην αμυντική τους οργάνωση.

4-4-2 ο Γρηγορίου, ξεκίνημα ανάλογο του πρώτου ημιχρόνου ο ΠΑΣ

Με την έναρξη του δεύτερου μέρους ο τεχνικός των φιλοξενούμενων αποφάσισε να κάνει πιο επιθετικογενή την ομάδα του αφαιρώντας ένα μέσο και προσθέτοντας ακόμη ένα σέντερ φορ. Σε συνδυασμό με την είσοδο του Χαβίτο, ο Γρηγορίου επιδίωξε την ανάπτυξη της ομάδας του απ’ τα άκρα με σκοπό την τροφοδότηση των δύο ψηλών σέντερ φορ στη περιοχή. Όμως, ο ΠΑΣ Γιάννινα με την έναρξη του ημιχρόνου παρουσίασε ανάλογη διάθεση με αυτή του πρώτου μέρους και ανέλαβε πάλι τα ηνία του αγώνα, δημιουργώντας μάλιστα ακόμη δύο κλασσικές ευκαιρίες στα πρώτα πέντε λεπτά με τον Τσουκαλά να νικιέται απ’ το Κουτζαβασίλη και τον Μανιά να βλέπει τη κεφαλιά του να σταματάει στο οριζόντιο δοκάρι.

Αντιστροφή ρόλων απ’ το 60’, σταδιακή οπισθοχώρηση του ΠΑΣ, ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας η Κέρκυρα

Το χρονικό σημείο της ευκαιρίας του Χαβίτο (62’) ήταν αυτό που αφύπνισε επιθετικά τους φιλοξενούμενους ενώ επανέφερε στη πραγματικότητα του παίχτες του ΠΑΣ που αμυντικά δεν είχαν προβλήματα μέχρι εκείνο το διάστημα. Έτσι, η Κέρκυρα ανέβηκε αρκετά μέτρα με τη μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, ενώ αντίστοιχα ο ΠΑΣ υποχώρησε στη προσπάθειά του να διαφυλάξει το 1-0. Οι φιλοξενούμενοι είχαν τη κατοχή της μπάλας για περισσότερη ώρα στο τελευταίο ημίωρο, εντούτοις όμως δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν άλλες ευκαιρίες εκτός απ’ αυτές του Χαβίτο και μιας παράλληλης μπαλιάς από δεξιά που έδιωξε σε κόρνερ ο Ντάσιος. Το στοιχείο που προκαλεί περισσότερο προβληματισμό για την ομάδα του Γιάννη Πετράκη είναι η πνευματική κόπωση και η οξυδέρκεια που δεν έδειξαν οι παίχτες του στα τελευταία λεπτά, προκειμένου να πετύχουν ένα δεύτερο (ή και τρίτο) τέρμα που θα τους αποφόρτιζε απ’ το άγχος και θα ολοκλήρωνε ουσιαστικά το ματς. Παρά τα πολλά ρίσκα της Κέρκυρας (στα τελευταία λεπτά αγωνίστηκε με ένα σέντερ μπακ), ο ΠΑΣ φάνηκε αδύναμος να βρει τους κενούς χώρους στο τέλος και εκτός απ’ τη μεγάλη ευκαιρία του Μιχαήλ στο τέλος του αγώνα, δεν απείλησε με τον ίδιο τρόπο την εστία των φιλοξενούμενων.

                                                                      Man2Man

Σωτηρίου: Στις εξόδους του ήταν σταθερός, ενώ και τα σχετικά εύκολα σουτ που πήγαν επάνω του τα μπλόκαρε με ασφάλεια. Τα βολέ του δεν ήταν και πάρα πολύ σίγουρα. Βαθμός 6.

Ντάσιος: Αμυντικά δεν αντιμετώπισε προβλήματα αντίστοιχα με αυτά της Κυριακής και ανταπεξήλθε καλύτερα. Στο επιθετικό κομμάτι δεν ήταν κακός, όχι όμως με ιδιαίτερη παρουσία. Σωτήρια η επέμβασή του στη τελευταία φάση της Κέρκυρας, που διώχνει προ του επιθετικού. Βαθμός 6.

Μπέριος: Η σωματοδομή και τα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του θυμίζουν κεντρικούς αμυντικούς άλλων κατηγοριών. Πολύ επιρρεπής στο φάουλ και τα σκληρά μαρκαρίσματα. Απολύτως αναξιόπιστος με τη μπάλα στα πόδια. Βαθμός 5.

Μιχαήλ: Ο πιο σταθερός αμυντικός του ΠΑΣ στο χθεσινό παιχνίδι. Έκοβε με περισσότερη σιγουριά απ’ το καθένα και μοίραζε σωστά τη μπάλα μπροστά. Λίγο έλειψε να πάρει κι αυτός τη δική του προσωπική ρεβάνς στο 93’ για το αυτογκόλ στη Κέρκυρα, όμως το πλασέ του ήταν πολύ άστοχο. Βαθμός 6,5.

Φόνσι: Κανονικός αριστερός μπακ μετά από μερικά χρόνια… Φανερό ότι του λείπουν πολύ τα παιχνίδια και δεν έχει εγκλιματιστεί κατάλληλα, όμως τα πρώτα στοιχεία που έδειξε δεν είναι αρνητικά. Αμυντικά ανταπεξήλθε, ενώ επιθετικά και τακτικά είχε σωστή συμπεριφορά, αλλά και οι σέντρες του ήταν καλές. Βαθμός 6.

Χαρίσης: Το βασικό θετικό που έχει είναι ότι γνωρίζει τα βασικά του παιχνιδιού. Αν κατανοήσει τα (πολλά) λάθη που έκανε στο χθεσινό παιχνίδι, μόνο κερδισμένος μπορεί να βγει. Τα οποία λάθη εκπορεύονται σίγουρα απ’ την απειρία και την έλλειψη παιχνιδιών, κάτι στο οποίο πρέπει να βρει την απάντηση ο προπονητής. Αξίζει να στηριχθεί. Βαθμός 5,5.

Τσουκαλάς: Σε πιο δημιουργικό ρόλο απ’ αυτόν που έχει στο 4-2-3-1 χθες. Η συνεισφορά του στην ομάδα σε τέτοια ματς, με πολύ rotation και νέα πρόσωπα είναι απαραίτητα και είναι ο κύριος υπεύθυνος για το γεγονός ότι ο ΠΑΣ είχε πολύ καλή κυκλοφορία μπάλας (και) χθες. Βαθμός 6,5.

Ακόστα: Έχει αναλάβει να είναι ο «αντι-Βίλα» (στο πιο ποιοτικό…) στο φετινό ΠΑΣ. Ένα εργαλείο στα χέρια του προπονητή που τον τοποθετεί όπου υπάρχει «τρύπα». Και ο Ισπανός όχι μόνο ανταποκρίνεται σ’ αυτό, αλλά είναι και πολύ αποτελεσματικός. Βαθμός 7.

Κρητικός: Αν θέλει να δικαιώσει όλους αυτούς που τον πιστεύουν και τον στηρίζουν, τότε σίγουρα πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο από χθες. Είναι δεδομένο ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του τα έχει, όμως αν δεν προσπαθήσει να τα εξελίξει και να βάλει και τη τακτική στη εξίσωση, θα παραμείνει στάσιμος. Καλή η συμμετοχή του χτες, με μικρή συνεισφορά όμως αναλογικά με τους υπόλοιπους μεσοεπιθετικούς. Βαθμός 6,5.

Τσάβες: Είναι φανερό ότι στο παιχνίδι του κυριαρχεί το λατινοαμερικάνικο ταμπεραμέντο. Μπορεί σε ένα παιχνίδι να είναι το «αστέρι» της ομάδας και στο άλλο ο αποδιοπομπαίος τράγος. Όπως συνέβη και στα δύο παιχνίδια με την Κέρκυρα. Εξαιρετικές ενέργειες, ατομικές και ομαδικές, και πάρα πολύ καλές συνεργασίες με τον Μανιά. Βαθμός 8,5.

Μανιάς: Αυτό που πρέπει να κρατήσει απ’ το χθεσινό ματς ήταν οι τοποθετήσεις του στη περιοχή και τα ξεμαρκαρίσματά του απ’ τους αμυντικούς. Το ότι δεν ήρθε το γκολ είναι και θέμα τύχης αλλά και έλλειψης αγωνιστικού ρυθμού. Ο Μανιάς είναι ένας παίχτης με χαρακτηριστικά σέντερ φορ που τόσο μας έχουν λείψει απ’ την περίοδο Ίλιτς και μετά. Παιχνίδι με παιχνίδι θα γίνεται καλύτερος. Βαθμός 7.

Οι αλλαγές είχαν μικρή συνεισφορά στο ματς καθώς αγωνίστηκαν για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Συμπέρασμα

Σ’ ένα ματς που ο ΠΑΣ είχε απ’ την αρχή τη πρωτοβουλία των κινήσεων, δεν κατάφερε να μετουσιώσει αυτή την υπεροχή σε γκολ και να καθαρίσει από πολύ νωρίτερα το ματς. Στα θετικά που πρέπει να κρατήσει ο Γιάννης Πετράκης είναι η είσοδος νέων προσώπων στην ενδεκάδα, που έφεραν περισσότερο ενθουσιασμό και φαντασία, ενώ και το 4-4-2 φάνηκε να απέφερε ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε εντός έδρας ματς. Επίσης, η τελική πάσα που τόσο έλειψε στο παιχνίδι της Κέρκυρας, δεν έμοιαζε τόσο δύσκολη στον αγώνα Κυπέλλου. Στα αρνητικά του παιχνιδιού, η δυσκολία στα τελειώματα φάσεων, που όμως είναι απόρροια ενεργού χρόνου συμμετοχής κάποιων παιχτών αλλά και τύχης. Ακόμη, η αδυναμία εκδήλωσης επιθετικού transitionόταν η Κέρκυρα είχε ανέβει πολλά μέτρα στο γήπεδο.

ΓΕΠΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ

*Ο Κλεάνθης Γέπης είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος διπλώματος σχολής προπονητών ποδοσφαίρου UEFA.

Σχολιασμος