Ανασκόπηση 2021: Περήφανοι οι Γιαννιώτες για τον Στέφανο Ντούσκο(video)

31.12.2021 Αναγνώστηκε 395 φορές #Κωπηλασία

Η χρονιά που φεύγει θα μείνει χαραγμένη στους Γιαννιώτες και για την κορυφαία στιγμή που ο Γιαννιώτης Κωπηλάτης Στέφανος Ντούσκος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονό σκιφ ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Τα ξημερώματα της 30ης Ιουλίου ο εθνικός ύμνος ακούστηκε στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου χάρη σε ένα Γιαννιωτόπουλο.

 

Ανασκόπηση 2021: Περήφανοι οι Γιαννιώτες για τον Στέφανο Ντούσκο(video)
Γιωτίτσας
Νίκος Γιωτίτσας

 Η εκπληκτική πορεία του Στέφανου Ντούσκου καθ' όλη τη διαδρομή του αλλά και τη διοργάνωση είχε γεμίσει όλους τους συμπατριώτες του με ελπίδα ότι θα ανέβει στο βάθρο και ξενύχτησαν για να τον δουν να φυλάει την καλύτερη εμφάνιση στον τελικό του σκιφ.

Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα, ο Ντούσκος έκανε και Ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Αυτό ήταν το τέταρτο Ολυμπιακό μετάλλιο της ελληνικής κωπηλασίας στην ιστορία και το πρώτο χρυσό για Γιαννιώτη αθλητή.

 

Σύσσωμη η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία, οι φορείς της περιοχής μας έσπευσαν να τον συγχαρούν και άμεσα ξεκίνησαν στα Γιάννινα οι προετοιμασίες για την υποδοχή της επιστροφής του.

Με το που πάτησε το πόδι του στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ο Γιαννιώτης Ολυμπιονίκης που επέστρεψε μαζί με τις Χριστίνα Μπούρμπου και αδερφές Κυρίδου, είδε τον κόσμο  να τον σηκώνει στα χέρια και φυσικά να χειροκροτεί τον ίδιο και τις υπόλοιπες αθλήτριες.

Εκεί ήταν η οικογένειά του, αντιπροσωπεία του Ν.Ο.Ι. με την πρόεδρο Μάρθα Παλαιοπάνου αλλά και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης. Όπως και ο Λάμπρος Ρίζος που έχει εκπροσωπήσει παλιότερα τη χώρα μας.

Τα Ιωάννινα αποθέωσαν τον Χρυσό τους Ολυμπιονίκη
Με δόξα και τιμή, με χειροκροτήματα, επευφημίες και έντονο το αίσθημα της υπερηφάνειας οι Γιαννιώτες υποδέχθηκαν στις 2 Αυγούστου τον χρυσό Ολυμπιονίκη τους, τον Στέφανο Ντούσκο που ανέβηκε στο πιο υψηλό σκαλί του βάθρου στο σκιφ ανδρών στην Ολυμπιάδα του Τόκιο.

Η υποδοχή που έτυχε ο σπουδαίος αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων τότε και πλέον του Περιβαλλοντικού Ναυταθλητικού Ομίλου Ιωαννίνων, ήταν αντάξια όσων πέτυχε στο Τόκιο και ένα μεγάλο ευχαριστώ που έκανε όλους τους Ηπειρώτες να πανηγυρίσουν, να δακρύσουν από χαρά και να ακουστεί προς τιμήν του ο Εθνικός ύμνος στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Η πόλη των Ιωαννίνων "γκρέμισε τα τείχη" για να υποδεχθεί το δικό της παιδί. Η φράση "γκρεμίστε τα τείχη" έχει τις.. ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και έχει άμεση σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες τους οποίους γέννησε η χώρα μας.
Ο Στέφανος Ντούσκος έφτασε αρχικά στο Πανηπειρωτικό Στάδιο της Ανατολής όπου έτυχε αποθεωτικής αποδοχής και ακολούθως τον μετέφερε στρατιωτικό τζιπ της 8ης Μεραρχίας προς τον κεντρική πλατεία και συνόδευσαν μοτοσικλετιστές της Ελληνικής Αστυνομίας και αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων, ενώ υπήρξε και ανοιχτό λεωφορείο με νεαρούς αθλητές που ανάρτησαν σημαία του ΝΟΙ και συνθήματα για τον Ντούσκο. Σε κάθε σημείο που περνούσε το στρατιωτικό τζιπ, ο κόσμος χειροκροτούσε και ζητωκραύγαζε για τον Γιαννιώτη Ολυμπιονίκη, ο οποίος βαθιά συγκινημένος τον χαιρετούσε.

 Θερμή υποδοχή

Θερμή υποδοχή του επιφύλαξαν φορείς και κόσμος στην Κεντρική πλατεία.

Με κλαδιά ελιάς στεφάνωσε τον χρυσό Ολυμπιονίκη Στέφανο Ντούσκο ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ ενώ τον βράβευσε με το μετάλλιο της πόλης.
Ανάμεσα σε αυτούς που τον χειροκρότησαν ανεβαίνοντας στην εξέδρα ήταν οι παλιοί Ολυμπιονίκες του ΝΟΙ Τόνια Σβάιερ, Παναγιώτης Μηλιώτης, Γιάννης Τσίλης και Γιώργος Τζιάλλας. Μαζί τους και η Αλεξάνδρα Τσιάβου, ολυμπιονίκης της κωπηλασίας από την Ηγουμενίτσα.
Η Φιλαρμονική του Δήμου έδωσε τους πανηγυρικούς τόνους και φυσικά το πιο θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα εκατοντάδων κατοίκων της πόλης.
Το παρών έδωσε κι αυτή τη φορά το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου.

Στον χαιρετισμό του ο Μωυσής Ελισάφ ανέφερε μεταξύ άλλων: "
« Το ξημέρωμα της Παρασκευής θα το θυμόμαστε για πάντα…
Για όσα μας χάρισες, για όσα μας έκανες να αισθανθούμε, για την μεγάλη συγκίνηση και τη χαρά που την έχουμε τόση ανάγκη μετά από πολλούς μήνες δυσκολιών. Και ήρθες εσύ και με τη νίκη σου απλόχερα μοίρασες την ανακούφιση και τη χαρά σε όλη τη χώρα. Πολύ περισσότερο στην πόλη μας. Έδειξες και απέδειξες ότι και η ατομική προσπάθεια μαζί με την ατομική ικανοποίηση μπορεί να έχει ως στόχο και τη συλλογική χαρά και περηφάνεια. Ανέβασες στην κορυφή του κόσμου τα Γιάννενα, μας έκανες περήφανους με την επίδοση και την ανεπανάληπτη επιτυχία».
Ο Αλ. Καχριμάνης
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δώρισε στον Στέφανο Ντούσκο μία εικόνα της Παναγίας και ένα αντίγραφο νομίσματος της Αρχαίας Δωδώνης, που τόπου που γέννησε τα Νάϊα.
«Ο Στέφανος Ντούσκος είναι το παράδειγμα της Ελλάδας που μάχεται και έχει αξίες. Συγχαρητήρια στο Σύλλογο και πάνω από όλα στον Στέφανο που έδειξε το ευ αγωνίζεσθε» ανέφερε.

Ο χαιρετισμός της Προέδρου του Ν.Ο.Ι.

«Σήμερα είναι μία μεγάλη ημέρα για τα Γιάννενα, για την Ήπειρο ολόκληρη, για τον αθλητισμό, καθώς υποδεχόμαστε όλοι μαζί στον τόπο του, έτσι όπως του πρέπει, τον χρυσό μας Ολυμπιονίκη, τον Στέφανο Ντούσκο.
Είναι αναμφισβήτητα μία μεγάλη ημέρα και για τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων, το σωματείο που πήρε στις τάξεις του τον Στέφανο, τον έφερε για πρώτη φορά σε επαφή με το άθλημα της Κωπηλασίας, τον έκανε αθλητή και πρωταθλητή και του έδωσε όλα εκείνα τα εφόδια που τον βοήθησαν να ανοίξει τα φτερά του στους διεθνείς κωπηλατικούς στίβους και να φτάσει πριν λίγες μέρες στην κορυφή του κόσμου, κατακτώντας την ανώτατη επιτυχία που μπορεί να ονειρευτεί ένας αθλητής, το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο", ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης

«Αυτό το μετάλλιο ανήκει στην Ελλάδα, ανήκει στην πόλη, ανήκει σε όλους σας» ανέφερε ο Στέφανος Ντούσκος, ο οποίος αποθεώθηκε από εκατοντάδες κόσμου που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία.
«Είμαι πολύ συγκινημένος. Είμαι πολύ περήφανος που είμαι Έλληνας και έφερε αυτό το μετάλλιο στην Ελλάδα.. Έβαλα όλη μου την ψυχή.. Χαίρομαι πάρα πολύ που ήρθε τόσος κόσμος εδώ, είναι πολύ συγκινητικό» ανέφερε σε δηλώσεις που έκανε.
Επόμενος στόχος είναι το 2024, στο Παρίσι. «Τελείωσε ένας ολυμπιακός κύκλος και ανοίγει ένας νέος. Υπόσχομαι ότι θα κάνω ότι καλύτερο», κατέληξε.

Σχολιασμος