Η βελτίωση της καθημερινότητας σκοντάφτει στα πιο απλά θέματα

16.12.2021 Αναγνώστηκε 86 φορές

Την έναρξη λειτουργίας τοπικού προγράμματος Special Olympics Hellas στα Γιάννενα σηματοδοτεί η υπογραφή συμφώνου συνεργασίας του Δήμου με το σωματείο Special Olympics.

Η βελτίωση της καθημερινότητας σκοντάφτει στα πιο απλά θέματα

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η υλοποίηση προπονητικών προγραμμάτων σε διάφορα αθλήματα και η παροχή ευκαιριών για συμμετοχή σε αγώνες και σε αθλητικές δράσεις τοπικής, πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας, στα άτομα με νοητική αναπηρία που κατοικούν στην περιοχή. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια ενεργοποίησης, εξέλιξης και ένταξης των ατόμων με νοητική αναπηρία στην τοπική κοινωνία, με αποδοχή και ενσυναίσθηση.
Παράλληλα, εξαιρετικής σημασίας είναι η δημιουργία δικτύου ενημέρωσης και ενδυνάμωσης των ατόμων με νοητική αναπηρία στην περιοχή, καθώς και η παροχή ενεργούς υποστήριξης στο οικογενειακό τους περιβάλλον.
Το απόγευμα της Τρίτης, στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, συνυπέγραψε με τον πρόεδρο των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ., κ. Διονύσιο Κοδέλλα, το εν λόγω Σύμφωνο, καθώς τα Γιάννενα έχουν επιλεγεί ως μία από 21 τις πόλεις - στόχους για την υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος με δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Ο κ. Κοδέλλας και οι συνεργάτες του δώρισαν στον Δήμαρχο και τον εντεταλμένο Σύμβουλο αθλητισμού Νίκο Τσόλη συλλεκτικές μπλούζες εθελοντισμού.

Συνεργασία με τον Ν.Ο.Ι.
Την ίδρυση τοπικού προγράμματος Special Olympics για το άθλημα του Κανόε Καγιάκ και στο εγγύς μέλλον και της Κωπηλασίας συμφώνησαν ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων και το σωματείο Special Olympics Hellas υπογράφοντας χθες βράδυ στα γραφεία του Ν.Ο.Ι. ειδικό Μνημόνιο Συνεργασίας.
Το Μνημόνιο υπέγραψαν o Πρόεδρος των Special Olympics Hellas Πρέσβυς ε.τ., Διονύσιος Κοδέλλας και η Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Μάρθα Παλαιοπάνου.
Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου προγράμματος ο Ν.Ο.Ι. θα διαθέσει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις και αποθηκευτικούς χώρους, θα παρέχει υποστήριξη στην εξεύρεση προπονητών και αθλητών με τη συνεργασία και άλλων τοπικών φορέων και θα αναπτύξει παράλληλα προγράμματα Special Olympics (εκπαιδευτικά, εθελοντισμού, οικογενειών, για νεαρούς και για υγιείς αθλητές). Σημειώνεται πως τον απαραίτητο εξοπλισμό για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος θα χορηγήσει το Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος».
Σε δήλωσή της με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου για το πρόγραμμα Soppecial Olympics η Πρόεδρος του Ν.Ο.Ι. τόνισε ότι: «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τον Ναυτικό Όμιλο Ιωαννίνων να συνεργάζεται με τα Special Olympics Hellas προκειμένου άτομα με διανοητική αναπηρία να γίνουν αθλητές του Κανόε Καγιάκ και μελλοντικά και της Κωπηλασίας. Από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για την επιτυχία της προσπάθειας».

***
Τα Special Olympics Hellas, που ανήκουν στο Παγκόσμιο Κίνημα των Special Olympics, εδώ και 33 χρόνια συνεχίζουν απρόσκοπτα τον αγώνα για την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στον αθλητισμό και στην κοινωνία, μέσα από πολυάριθμα καινοτόμα αθλητικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προγράμματα. Προγράμματα τα οποία αγκαλιάζουν τους αθλητές των Special Olympics και τις οικογένειές τους, αποδεικνύοντας ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο όταν υπάρχει η θέληση και η δύναμη της ψυχής.
Σε αυτά τα προγράμματα ανήκει και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο έχει 3ετή διάρκεια και στοχεύει στην επέκταση των προπονητικών προγραμμάτων και των αγωνιστικών δυνατοτήτων και στην ένταξη ατόμων με νοητική αναπηρία σε 21 επιπλέον πόλεις της Ελλάδας. Στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Προγράμματος τα Special Olympics Hellas έχουν ήδη ιδρύσει προπονητικά προγράμματα στην Άρτα, στην Καλαμάτα, στην Κάλυμνο, στην Καστοριά, στην Κω, στη Λευκάδα, στη Σκιάθο, στη Σύρο και στα Τρίκαλα. Τώρα και στα Ιωάννινα και το ταξίδι συνεχίζεται…

Σχολιασμος