Διατήρησε την αίγλη του και εντυπωσίασε ο αγώνας ορεινού τρεξίματος στο Ζαγόρι

26.07.2021 Αναγνώστηκε 300 φορές

«Στον τόπο πίσω από το βουνό» χτύπησε και φέτος η καρδιά του ορεινού τρεξίματος και η αδρεναλίνη κόκκινο με τη διεξαγωγή του 10ου επετειακού αγώνα «Ζagori Mountain Running».

 

Διατήρησε την αίγλη του και εντυπωσίασε ο αγώνας ορεινού τρεξίματος στο Ζαγόρι
Γιωτίτσας
Νίκος Γιωτίτσας

H αθλητική εκδήλωση υψηλού επιπέδου πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας έλαβε χώρα στο Δήμο Ζαγορίου το τριήμερο 23-25 Ιουλίου, με τη συμμετοχή επαγγελματιών και ερασιτεχνών δρομέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Το γεγονός πως η διοργάνωση έκλεισε φέτος τα 10 χρόνια πετυχημένης πορείας αποδεικνύει στην πράξη πως αθλητισμός, βουνά και πολιτισμός μπορούν να εναρμονιστούν ιδανικά με την προϋπόθεση της σωστής οργάνωσης και του σεβασμού στη φύση.
Ακυρώθηκε το ΖΑΓΟΡΑΚΙ
Το απόγευμα της Παρασκευής έγινε επίσημη τεχνική ενημέρωση των αθλητών στον χώρο του Γυμνασίου Τσεπελόβου και η αγωνιστική δράση ξεκίνησε το Σάββατο στις 04.30 το πρωί στο Τσεπέλοβο με τον αγώνα ορεινού τρεξίματος TeRA 80 χιλιομέτρων που η θετική του υψομετρική διαφορά του υπερέβαινε τα 5.100 μέτρα.
Στη συνέχεια και την ίδια μέρα, σειρά πήρε ο αγώνας Μarathon 44 χιλιομέτρων, μια χορταστική διαδρομή κυκλική με 2.600m θετικής υψομετρικής, που προκαλούσε τον κάθε αθλητή να ανεβάσει τους προσωπικούς του στόχους και να δει το ορεινό τρέξιμο από άλλη οπτική γωνία.
Χθες οι αθλητές γνώρισαν από κοντά τις δύο ολοκαίνουριες διαδρομές των Half Marathon 21km και Entry Race 10km. Όλες οι διαδρομές είχαν ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού το Τσεπέλοβο και για να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός η εκκίνηση των αθλητών έγινε σταδιακά, ενώ τηρήθηκε πιστά το υγειονομικό πρωτόκολλο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.
Με βασικό γνώμονα την προστασία της υγείας όλων των παιδιών αλλά και των υπόλοιπων παρευρισκομένων στο χώρο του Τσεπελόβου, ακυρώθηκε ο αγώνας των μικρών φίλων της διοργάνωσης «ΖΑΓΟΡΑΚΙ». Αντί αυτού, οι εκπλήξεις δεν ακυρώθηκαν για τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί και τα μπλουζάκια διανεμήθηκαν κανονικά σε όσα είχαν δηλώσει συμμετοχή.
Οι νικητές!
- Ο Ισπανός Migeul Angel Hera ήταν ο μεγάλος νικητής του TeRA 80Km με εξαιρετικό χρόνο 8.38.09. O κορυφαίος και με μεγάλη ιστορία Ισπανός αθλητής (πρωτιές σε Ultra Pirineu, Ultra Sierra Nevada, Penyagolosa Trails, TNF Endurance Challenge California, Transvulcania κ.α…) κράτησε από την αρχή την πρωτιά, η οποία μειώθηκε λίγο μετά το Μονοδένδρι αλλά δεν απειλήθηκε. Στην δεύτερη θέση, τερμάτισε ο Φώτης Ζησιμόπουλος με επίδοση 8.53.38 και μόλις τρία λεπτά πίσω του με χρόνο 8.56.49 ο νεαρός, ανερχόμενος Γιαννιώτης αθλητής Απόστολος Τζουμάκας.
Στην κατηγορία των γυναικών πρώτευσε η Νικολέτα Τζαβάρα, δεύτερη ήταν η Στυλιανή Λεωνιδάκη και τρίτη η Μάρθα Ξηροφώτου.
- Στον αγώνα 44 χιλιομέτρων, ο Θανάσης Παγουνάδης με χρόνο 04.30.37 πήρε την πρωτιά στην κατηγορία, δεύτερος βγήκε ο Αλέξανδρος Τζουμάκας και τρίτος ο Γιώργος Δημουλάς.
Στις γυναίκες με χρόνο 05.24.52 πρώτη βγήκε η Χριστίνα Γιαζιτζίδου, με δεύτερη τη Δήμητρα Τζαλοκώστα και τρίτη την Μαρία Μαλάη.
- Στον αγώνα των 21 χιλιομέτρων, στους άνδρες ο Άγγελος Φραγκούλης πήρε την πρώτη θέση με 1.51.38 και ακολούθησαν οι Β. Μπαλαμωτής και Λ. Μπασιαδήμας. Στις γυναίκες πρώτη με χρόνο 2.22.47 αναδέιχτηκε η Δήμητρα Χαιροπούλου με δεύτερη την Αναστασία Τζάρου και τρίτη την Μαρία Λουφέκη.
- Τέλος, στον αγώνα 10 χιλ. ο Δήμος Μαγγίνας βγήκε πρώτος με δεύτερο τον Θ. Μπαρμπαγιάννη και τρίτο τον Γ. Σταλίκα, ενώ στις γυναίκες πρώτη βγήκε η Παναγιώτα Τόκα.
O Γ. Αμυράς
Το «παρών» στη διοργάνωση το Σάββατο έδωσε και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ. Γιώργος Αμυράς που συνεχάρη διοργανωτές, αθλητές, εθελοντές και τόνισε πώς το Ζαγόρι και η Ήπειρος δείχνουν πώς μπορούν να τα καταφέρουν σε πολλά διαφορετικά επίπεδα. Στάθηκε και στην περιβαλλοντική υπογραφή της διοργάνωσης με μπόλικη ανακύκλωση.

Η ανάρτηση της Υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη για τη διοργάνωση: 

«2600 αθλητές!

Πάνω από 12500 επισκέπτες το τριήμερο με

100% Πληρότητα στα ξενοδοχεία!

Όλα αυτά στο Ζαγόρι, και στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός ορεινού τρεξίματος στη χώρα μας, το Zagori Mountain Running. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, σε όσους στηρίζουν την διοργάνωση αλλά και στους πολυάριθμους εθελοντές.

Ο αθλητικός τουρισμός έχει φοβερή δυναμική και ειδικά στην μετά κόβιντ εποχή η αναζήτηση του ανθρώπου να συνδεθεί με τη φύση και τις δραστηριότητες υπαίθρου θα είναι ακόμα πιο έντονη. Αυτό αποτυπώνεται ήδη στις έρευνες που έγιναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας και αμέσως μετά.

Η στόχευση μας το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι η ενίσχυση της τάσης αυτής με βελτίωση του δικτύου μονοπατιών και μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συμμετοχή σε θεματικές εκθέσεις για την προβολή των ευκαιριών που δίνει η χώρα μας αλλά και τη χάραξη στρατηγικής για την ειδική αυτή μορφή τουρισμού σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία».

Σχολιασμος