Η οπαδική βία ανοιχτή «πληγή» και στη γιαννιώτικη κοινωνία!

10.04.2023 Αναγνώστηκε 871 φορές

Ανάστατη και προβληματισμένη είναι η κοινωνία των Ιωαννίνων μετά την πρόσφατη αιματηρή επίθεση οπαδών του Ολυμπιακού σε οπαδούς του ΠΑΣ Γιάννινα στα Σεισμόπληκτα, από την οποία παρά λίγο να θρηνήσουμε θύματα.

 

Η οπαδική βία ανοιχτή «πληγή» και στη γιαννιώτικη κοινωνία!

Πρόκειται για πρωτόγνωρο συμβάν για την περιοχή μας εξαιτίας του οποίου τέσσερα άτομα κατέληξαν στο Νοσοκομείο, με τον ένα να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το συγκεκριμένο κρούσμα είναι σαφές ότι πρέπει να κινητοποιήσει την Πολιτεία προκειμένου να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη ανάλογων βίαιων φαινομένων που στιγματίζουν τον χώρο του ποδοσφαίρου. Οι δράστες των επεισοδίων οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα με οπαδούς του ΠΑΣ να τους επιτίθενται. Αντιμετωπίζουν βαρύτατες κατηγορίες, όπως έκαναν γνωστό οι δικηγόροι των νεαρών που δέχθηκαν τη βίαιη επίθεση.

Αιματηρή συμπλοκή

Στα Σεισμόπληκτα έλαβε χώρα η αιματηρή συμπλοκή η οποία αναστάτωση όλη την πόλη. Όλα έγιναν όταν τρία αυτοκίνητα σταμάτησαν ξαφνικά και μπλόκαραν τέταρτο όχημα. Από αυτά κατέβηκαν συνολικά επτά άτομα και κατευθύνθηκαν προς το άλλο αυτοκίνητο. Με τα στυλιάρια που κρατούσαν στα χέρια επιτέθηκαν βίαια στους τέσσερις επιβαίνοντες.

Στο σημείο της επίθεσης βρέθηκαν άμεσα αστυνομικές δυνάμεις, που κατάφεραν να συλλάβουν οκτώ από τα άτομα που συμμετείχαν στο επεισόδιο, ενώ έχουν ταυτοποιήσει ακόμη τρία. Πρόκειται για νεαρούς άνδρες ηλικίας από 19 έως 30 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συμπλοκής, απόπειρας ανθρωποκτονίας και παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα και τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό.

Στο χώρο της συμπλοκής το συνεργείο του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, εντόπισε μεταλλικό σωλήνα, μήκους 14 εκατοστών, πλαστικό πώμα πυρσού, κουκούλα «full-face» και ρολό ταμειακής μηχανής. Από τις Αρχές κατασχέθηκαν τα τρία αυτοκίνητα.

Με βαριές κακώσεις…

Και τα τέσσερα θύματα της επίθεσης διακομίσθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, με τον έναν εξ αυτών, ηλικίας 30 ετών, να νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στη ΜΕΘ καθώς έχει υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Οι χειρουργοί του Π.Γ.Ν.Ι. έδωσαν μάχη για να τον σώσουν. Οι άλλοι δύο νοσηλεύονται εκτός κινδύνου αλλά φρουρούμενοι, ενώ το τέταρτο άτομο πήρε εξιτήριο.

Ένταση στο Δικαστικό

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων προσήχθησαν χθες οι έξι από τους οκτώ συλληφθέντες, οι οποίοι κατηγορούνται για την αιματηρή συμπλοκή στα Σεισμόπληκτα και οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν έξω από το Δικαστικό Μέγαρο ήταν επίσης πρωτόγνωρες για την πόλη.

Οπαδοί του ΠΑΣ Γιάννινα που ανέμεναν τους προσαχθέντες, τους επιτέθηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως «δολοφόνοι» και πετώντας εναντίον τους μπουκάλια και άλλα αντικείμενα, ενώ οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την εκδήλωση σωματικής βίας.

Οι τέσσερις εκ των έξι πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν αύριο, Μεγ. Τρίτη. Αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες όπως απόπειρα ανθρωποκτονίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά συρροή κλπ. Οι άλλοι δύο, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα θύματα της επίθεσης θα βρεθούν σήμερα, Μεγ. Δευτέρα νωρίς το μεσημέρι ενώπιον του ανακριτή. Είναι αντιμέτωποι με πλημμεληματικές παραβάσεις όπως απόπειρα για επικίνδυνες σωματικές βλάβες και συμπλοκή με βάση τη νομοθεσία περί οπαδικής βίας.

«Μαφιόζικη επίθεση…»

«Τους έκλεισαν τον δρόμο και τους επιτέθηκαν άνευ λόγου και αιτίας με ρόπαλα. Δεν υπήρχε κάτι προσχεδιασμένο από πλευράς των εντολέων μου. Κατά τα όσα περιγράφουν τα θύματα, επρόκειτο για ενέδρα» τόνισε χθες το πρωί ο Δημήτρης Μπούκας, συνήγορος των τριών από τους τέσσερις οπαδούς που δέχθηκαν την επίθεση στα Σεισμόπληκτα.

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Δήμος, δικηγόρος της οικογένειας του 30χρονου βαριά τραυματία της αιματηρής επίθεσης, έκανε γνωστό ότι εκείνος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, τονίζοντας πως «αυτού του είδους η μαφιόζικη επίθεση που δέχθηκαν τα παιδιά ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της πόλης μας» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες. Απαντώντας σε ερωτήσεις, σημείωσε πως γνωρίζονταν μεταξύ τους τα μέλη των δύο πλευρών. «Αυτού του είδους τα ένστικτά μεταξύ νεαρών είναι επικίνδυνα και δεν ξέρουμε πού μπορεί να καταλήξουν. Υπάρχουν όμως τα εχέγγυα, υπάρχουν τα δικαστήρια και οι αποφάσεις τους που μπορούν να συγκρατήσουν αυτά τα ένστικτα απ’ όπου και αν προέρχονται», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμος. Όπως πρόσθεσε, «η Πολιτεία πρέπει να ενσκύψει στο πρόβλημα της οπαδικής βίας και να πάρει μέτρα, όσο αυστηρά κι αν είναι αυτά, τόσο για τους πολίτες όσο και για τις ΠΑΕ ώστε να προλάβει καταστάσεις».

 

 

 

 

Σχολιασμος