Η Σεβίλλη το Europa, 3-2 την Ντνιέπρ (video)

27.05.2015 Αναγνώστηκε 2671 φορές

Ιστορία θα έγραφε σήμερα ο νικητής του Europa League είτε αυτός ήταν από την Ισπανία είτε από την Ουκρανία.

Από την μια η Σεβίλλη που διεκδικούσε το τέταρτο τρόπαιο της ιστορίας της και η Ντνιέπρ το παρθενικό.

Η μπίλια έκατσε, ύστερα από ένα συναρπαστικό ματς, στην Σεβίλλη που επικράτησε 3-2 της ουκρανικής ομάδας και παρέμεινε κάτοχος της διοργάνωσης, φθάνοντας όπως είπαμε τα τέσσερα τρόπαια στο θεσμό.

Για τέταρτη φορά λοιπόν στην ιστορία της και για δεύτερη με back-to-back ύστερα από την διετία 2006-2007 η Σεβίλλη στέφθηκε κυπελλούχος Ευρώπης διατήρησε τα σκήπτρα στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, ενώ εξασφάλισε τη συμμετοχή στους ομίλους του επόμενου Τσάμπιονς Λιγκ με την σημερινή κατάκτηση της.

Από την άλλη η ξεσπιτωμένη, λόγω των πολιτικών ταραχών στην Ουκρανία, αντιμετωπίζοντας καλύτερες κι ακριβότερες ομάδες, Ντνιέπρ έφθασε να διεκδικεί το πρώτο ευρωπαϊκό της τρόπαιο στον παρθενικό τελικό της ιστορίας της.

Στα του τελικού οι Σεβιγιάνοι αιφνιδιάστηκαν, δεχόμενοι ένα από τα γρηγορότερα γκολ σε ευρωπαϊκούς τελικούς. Μόλις στο 7' Κάλινιτς και Ματέους συνδυάστηκαν άψογα σε αντεπίθεση των Ουκρανών, με τον δεύτερο να δίνει ασίστ ακριβείας στον Κροάτη που με κοντινή κεφαλιά άνοιξε το σκορ.

Οι Ισπανοί ανέβηκαν, ανέκτησαν τον έλεγχο του αγώνα, έχοντας θέμα στην τελική προσπάθεια. Πλην ενός σουτ του Ρέγιες στο 20' είχαν την πρωτοβουλία για την ισοφάριση. Στο 24' ο Κριχόβιακ νικήθηκε σε κεφαλιά από τον Μπόικο, ο οποίος, όμως, δεν μπόρεσε να σώσει την Ντνιέπρ από το 1-1 στο 28' όταν ο παίκτης της Σεβίλλης με σουτ από το ύψος του πέναλτι έπειτα από σέντρα του Μπανέγκα και γύρισμα του Μπάκα έφερε το ματς στα ίσια.

Η ομάδα του Έμερι έφτασε στο 2-1 με την συμπλήρωση 30 λεπτών στην αναμέτρηση όταν ο Ρέγιες, με κάθετη βρήκε τον Μπάκα που βγήκε στην πλάτη της άμυνας των Ουκρανών, πέρασε και τον Μπόικο και με δεξί πλασέ έφερε τη Σεβίλλη στη θέση του οδηγού.

Το φινάλε του ημιχρόνου είχε μία απίθανη επέμβαση του Ρίκο σε σουτ του Κονοπλιάνκα στο 37', ενώ στο 42' ο Βιντάλ απείλησε με σουτ που πέρασε άουτ για το 1-3. Η Ντνιέπρ έφτασε στο 2-2 με θαυμάσια εκτέλεση φάουλ του Ροτάν στο 44' με τις δυο ομάδες να αποζημιώνουν με 4 τέρματα τους θεατές του τελικού.

Στην επανάληψη οι δυο ομάδες μπήκαν προσεκτικά με κύριο μέλημα να μην επιτρέψουν η μια στην άλλη να απειλήσει με αξιώσεις με συνέπεια η πρώτη καλή στιγμή να έρθει στο 67' όταν ο Κριχόβιακ απέτυχε να κάνει το 2-3 με κοντινό σουτ που κόντραρε στα σώματα των παικτών της ουκρανικής ομάδας.

Έξι λεπτά αργότερα ήρθε το γκολ για την ομάδα της Ανδαλουσίας όταν μετά από στραβοκλωτσιά του Λέο Μάτος και απροσεξία στην ουκρανική άμυνα, ο Μπάκα έγινε αποδέκτης κάθετης μπαλιάς του Βιτόλο, με τον Κολομβιανό άσο να πλασάρει εύστοχα για το 2-3.

Στο 79' ο Μπάκα είχε την ευκαιρία για το χατ-τρικ αλλά είδε τον Μπόικο να αποκρούει σε κόρνερ, με αρκετή τύχη είναι η αλήθεια, την κεφαλιά του σε μια από τις καλύτερες επεμβάσεις της χρονιάς.

Στο 87' το γήπεδο πάγωσε όταν ο Ματέους λιποθύμησε μετά από χτύπημα που είχε στο κεφάλι, αποχωρώντας με φορείο αλλά, ευτυχώς, έχοντας τις αισθήσεις του.

Η Ντνιέπρ, παρα το σοκ με τον Ματέους που την ανάγκασε να παίξει με 10 τα τελευταία λεπτά, απείλησε για το 3-3 με συνεχόμενα κόρνερ που κέρδισε τα οποία και πέρασαν ανεκμετάλλευτα με το 2-3 να αποτελεί το τελικό αποτέλεσμα.

Ντνιέπρ (Μ. Μάρκεβιτς): Μπόικο, Ντάγκλας, Φεντέτσκι, Κανκάβα (85' Σακόφ), Μάτος, Τσεμπεριάτσκο, Φέντορτσιουκ (68' Μπέζους), Ροτάν, Κάλινιτς (78' Σελέζνιοφ), Κονοπλιάνκα, Ματέους.

Σεβίλλη (Ο. Έμερι): Ρίκο, Τρεμουλινάς, Καρίσο, Κολοντζιέτσακ, Κριτσόβιακ, Ρέγιες (58' Κόκε), Μπανέγκα (87' Ιμπόρα), Βιτόλο, Βιντάλ, Εμπιά, Μπάκα (82' Γκαμεϊρό).

Δείτε το video με τα γκολ και τις καλύτερες στιγμές του τελικού ΕΔΩ

Σχολιασμος