Στις 30/9 κρίνεται το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου

26.09.2022 Αναγνώστηκε 824 φορές #Eρασιτεχνικό Ποδόσφαιρο

Βρισκόμαστε στα τέλη Σεπτεμβρίου και δυστυχώς το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο δεν έχει ξεκινήσει ακόμη αφού η διαδικασία καταγραφής των αθλητικών σωματείων στο μητρώο έχει μπλοκάρει την αγωνιστική δράση σε όλη την Ελλάδα.

Στις 30/9 κρίνεται το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου
Καλύβας
Χρήστος Καλύβας

Η διαμάχη ανάμεσα στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη και την ΕΠΟ καλά κρατεί με ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων και αυτά που την πληρώνουν είναι τα σωματεία, οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές.

Πώς ξεκίνησε το πρόβλημα με το Μητρώο

Είναι γεγονός πως στο να υπάρχει ένα μητρώο στο οποίο θα μπορέσουν να ενταχθούν οι Ομοσπονδίες και όλα τα σωματεία σαν σκέψη υπήρχε αλλά δεν προχωρούσε.

Φτάσαμε έτσι στην εποχή του κορονοϊού όπου η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού αποφάσισε ότι αυτό που υπήρχε σαν σκέψη ήρθε η ώρα να γίνει και πράξη. Έτσι με την ψήφιση του Νόμου από τη Βουλή και χωρίς φυσικά να γίνει κάποια συζήτηση με τους άμεσα εμπλεκόμενους σε αυτή την περίπτωση, οι Ομοσπονδίες και τα σωματεία υποχρεώθηκαν να ενταχθούν στο Μητρώο με άμεσο κέρδος την είσπραξη επιχορήγησης. Από την αρχή γινόταν λόγος για υποχρεωτική διαδικασία, προκειμένου οι ομάδες να έχουν πρόσβαση στα δημοτικά και κρατικά γήπεδα.

Δισεπίλυτα προβλήματα

Κάθε αρχή και δύσκολη λέει ο λαός μας και σε αυτή την περίπτωση η ένταξη στο Μητρώο εν μέσω κορονοϊού και μάλιστα σε περίοδο που είχαν σταματήσει τα πάντα στον αθλητισμό ήταν σίγουρα πολύ δύσκολη.

Τα παράπονα και οι αντιδράσεις από τα σωματεία, κυρίως από αυτά που ήταν μόνο σε ένα άθλημα, δεν άργησαν να έρθουν μια και υπήρχε, πάντα σύμφωνα με όσα έλεγαν, μια πολύπλοκη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο η οποία ήθελε χρόνο, αρκετά χαρτιά και φυσικά χρήματα τα οποία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή οι ομάδες δεν διέθεταν.

Αυτές οι αντιδράσεις ανάγκασαν τον Αυγενάκη να δώσει κάποιες παρατάσεις προκειμένου να μπορέσουν όλες οι ομάδες να ενταχθούν στο Μητρώο. Τα προβλήματα ωστόσο συνεχίζονταν αφού και οι ομάδες που εντάχθηκαν στο Μητρώο θα πρέπει να κάνουν επικαιροποίηση των στοιχείων τους κάθε χρόνο η οποία στοιχίζει 500-700 ευρώ ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο μιας και μιλάμε για ερασιτεχνικές ομάδες.

Αρκετές φορές πρόεδροι ΕΠΣ, αλλά και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ζήτησαν από το υφυπουργείο την απλοποίηση της διαδικασίας, ωστόσο δεν έγινε δεκτό κανένα σχετικό αίτημα.

Το αδιέξοδο

Φτάνοντας στο σήμερα και παρά τις παρατάσεις από το Υπουργείο στη λήξη της προθεσμίας που είχαν οι ομάδες να δηλωθούν στο Μητρώο, είναι αρκετά τα ερασιτεχνικά σωματεία, ανά την Ελλάδα, που δεν το έπραξαν, λόγω και της δύσκολης και ακριβής διαδικασίας. Τα πράγματα άρχισαν να ζορίζουν για τις ομάδες αφού είχαμε φτάσει στον μήνα Αύγουστο και οι περισσότερες Ενώσεις δεν είχαν βγάλει προκηρύξεις, ούτε είχαν κάνει κληρώσεις για το νέο πρωτάθλημα μιας και υπήρχε αβεβαιότητα.

Η ΕΠΟ βλέποντας ότι τα πρωταθλήματα κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα έφερε τον «μπαμπούλα» της FIFA και της UEFA στον Αυγενάκη, θεωρώντας τις κυρώσεις στις ομάδες που βρίσκονται εκτός Μητρώου ως παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο της Ομοσπονδίας. Δυστυχώς όμως ούτε εκεί «ίδρωσ廨το αυτί του Υφυπουργού μιας και από την κουβέντα που έγινε δεν υπήρχε κάτι χειροπιαστό από το να δοθεί μια ακόμη παράταση 15 ημερών στο σωματεία να ενταχθούν στο Μητρώο.

Η αλλαγή στον ΚΑΠ και το θέμα των γηπέδων

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ βλέποντας το αδιέξοδο αποφάσισε να κάνει μια σημαντική παρέμβαση στον ΚΑΠ της φετινής περιόδου η οποία λέει ότι η ένταξη στο Μητρώο δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της Ομοσπονδίας και των ΕΠΣ.

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση από πλευράς Αυγενάκη ο οποίος έστειλε διευκρινήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες τονίζοντας ότι δεν θα δώσουν καμία άδεια τέλεσης λειτουργίας αγώνα σε γήπεδα τους σε ομάδες που δεν είναι εγγεγραμμένες στο Μητρώο. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ενώ σχεδόν όλες οι Ενώσεις ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα τους η μία μετά την άλλη άρχισαν να τα αναβάλλουν

Στις 30/9 η κρίσιμη Γ.Σ. της ΕΠΟ

Υπάρχει ένας άτυπος πόλεμος ανάμεσα σε Μπαλτάκο και Αυγενάκη όπου ο μεγάλος χαμένος είναι το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Είμαστε πια προ των πυλών της διάλυσης του αιμοδότη των επαγγελματικών κατηγοριών και αυτό θα πρέπει να το βάλουν καλά στο μυαλό τους όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί η ΓΣ της ΕΠΟ, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα του Μητρώου και θα παρθούν οι αποφάσεις που θα κρίνουν το μέλλον του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Εκεί θα πρέπει οι Ενώσεις να χτυπήσουν το χέρι στο τραπέζι και να παρθεί άμεσα μια απόφαση. Η αναστολή δεν είναι λύση, όπως φυσικά δεν είναι λύση να βρεθούν και εκτός πρωταθλημάτων τα σωματεία που δεν είναι γραμμένα στο Μητρώο. Μια αναστολή θα επηρεάσει εκτός από τα ερασιτεχνικό και τη Γ’ Εθνική κατηγορία η οποία υπάγεται στην ΕΠΟ, τη Super League 2, που περιμένει να ενημερωθεί από την ΕΠΟ για την 4η ομάδα που θα προβιβαστεί από τη Γ’ Εθνική και τη διαιτησία.

Σχολιασμος