Τα σενάρια πρόκρισης των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη

25.11.2014 Αναγνώστηκε 1076 φορές

Φτάσαμε αισίως στην 5η αγωνιστική για τα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Champions League και Europa League μπαίνουν στην τελική ευθεία όσον αφορά τους ομίλους με τις 2 τελευταίες αγωνιστικές να κρίνουν τα πάντα και την ευρωπαϊκή ή μη συνέχεια των ομάδων τον Φεβρουάριο.

Στην τελική ευθεία και οι 4 ελληνικές ομάδες που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά κύπελλα με τις 3 πάντως να είναι στο κόλπο πρόκρισης και μόνο ο Παναθηναϊκός να έχει αποχαιρετήσει την Ευρώπη και μαθηματικά. Το PASsports.gr αναλύει παρακάτω τα όποια σενάρια υπάρχουν για τις ομάδες μας και για το αν θα καταφέρουν τελικά να συνεχίσουν και το 2015 στην Ευρώπη.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Οι "ερυθρόλευκοι" ως γνωστόν συμμετέχουν στο Champions League, έχοντας μέχρι στιγμής 2/2 στο Πειραιά, νίκες με Ατλέτικο, Γιουβέντους και ισάριθμες ήττες από Μάλμε και Γιουβέντους εκτός έδρας. Έχουν αρκετές ελπίδες να προχωρήσουν, όπως πέρσι, στην επόμενη φάση, αλλά παράλληλα υπάρχει και το απευκταίο σενάριο να τερματίσουν 4οι. Το τελευταίο θα συμβεί σε ενδεχόμενο 2 ηττών από Ατλέτικο στην Ισπανία και Μάλμε στο Φάληρο. Τότε οι Σουηδοί θα ισοβαθμήσουν με τον πειραϊκό σύλλογο και θα τον αφήσουν ουραγό του ομίλου.

Η ομάδα του Μίτσελ βέβαια με την εικόνα που έχει παρουσιάσει δύσκολα θα βρεθεί τελευταία, αλλά και λόγω της ήττας στο Μάλμε εξίσου δύσκολα θα προκριθεί μιας και αυτή η ήττα τον αναγκάζει για θετικό αποτέλεσμα αύριο στην Μαδρίτη, ή αν αυτό δεν συμβεί να γκελάρει η Γιουβέντους εκεί που οι Πειραιώτες την πάτησαν ή να νικήσει η ομάδα του Σιμεόνε στο Τορίνο στην αυλαία. Το ευτυχές πάντως για τον Ολυμπιακό είναι ότι έχει την ισοβαθμία με την Γιουβέντους, ενώ αν αύριο πάρει το θετικό αποτέλεσμα τότε και από τους Μαδριλένους.

Εξυπακούεται ότι με "2" αύριο ο Ολυμπιακός μόνο με αυτοκτονία θα χάσει την πρόκριση καθώς θα φτάσει τους 9 βαθμούς μαζί με Ατλέτικο και με Γιουβέντους, αν η Κυρία φύγει με νίκη από την Σουηδία. Σε αυτό το ενδεχόμενο ο Ολυμπιακός θα θέλει έστω την ισοπαλία με την πρωταθλήτρια Σουηδίας για να προκριθεί στους "16" ενώ αν ηττηθεί τότε μόνο αν λήξει ισόπαλο το ματς στο Τορίνο μένει εκτός, καθώς Ισπανοί και Ιταλοί θα πάνε στους 10 ενώ οι κόκκινοι θα έχουν 9.

Το ιδεατό για τους Πειραιώτες αν ηττηθούν, βάσει λογικής αύριο, θα είναι να μην υπάρξει νικητής στο Μάλμε πράγμα που θα κρατήσει τελευταία την σουηδική ομάδα και την Γιούβε μόλις στο +1 από τον Ολυμπιακό. Αυτό σημαίνει ότι η Γιουβέντους ακόμα και με ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική θα μείνει εκτός επόμενης φάσης καθώς θα έχει 8 βαθμούς έναντι 9 της ομάδας του Μίτσελ.

Συνοπτικά με απλά λόγια ο Ολυμπιακός λογικά έχει εξασφαλισμένο το Europa League και πάει για να προκριθεί για δεύτερη σερί σεζόν στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Αναλυτικά τα εναπομείναντα ματς του ομίλου του Ολυμπιακού:

5η αγωνιστική 26 Νοεμβρίου

Ατλέτικο Μαδρίτης - Ολυμπιακός

Μάλμε - Γιουβέντους

6η αγωνιστική 9 Δεκεμβρίου

Ολυμπιακός - Μάλμε

Γιουβέντους - Ατλέτικο Μαδρίτης

ΠΑΟΚ

Πολύ καλή είναι η παρουσία του ΠΑΟΚ στο Europa League. Οι Θεσσαλονικείς με εξαίρεση την ήττα από την Γκινγκάμπ στην Γαλλία έχουν δείξει καλή εικόνα, ενώ βρέθηκαν κοντά στην νίκη στην Φλωρεντία με την Φιορεντίνα που θα έκανε ακόμα απλούστερο το έργο τους. Ακόμα και έτσι όμως η ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη είναι το μεγάλο φαβορί να ακολουθήσει στους "32" την Φιορεντίνα αρκεί να πράξει το αυτονόητο. Να νικήσει την αδύναμη Ντιναμό Μίνσκ στην Λευκορωσία και τους Γάλλους στην φλεγόμενη Τούμπα.

Ο ΠΑΟΚ σε αυτό το ενδεχόμενο θα είναι κατα πολύ μεγάλο ποσοστό στην επόμενη φάση καθώς τα πράγματα θα δυσκολέψουν μόνο με νίκη της Γκινγκάμπ απέναντι στην Φιορεντίνα που θα υποχρεώσει τον Δικέφαλο να κερδίσει την γαλλική ομάδα με άνω των 2 τερμάτων διαφορά προκειμένου να καλύψει την ήττα στην Γαλλία.

Το ματς-κλειδί του Δικεφάλου του Βορρά είναια αυτό της 11ης Δεκεμβρίου με την Γκινγκάμπ καθώς ακόμα και αν την προσεχή 5η αγωνιστική νικήσει ο ΠΑΟΚ στο Μίνσκ και χάσουν οι Γάλλοι από την Φιορεντίνα πάλι μόνο με νίκη θα πάρουν την πρόκριση οι "ασπρόμαυροι". Αντίθετα με ισοπαλία στην Λευκορωσία και ήττα των Γάλλων μια απλή νίκη στο φινάλε θα δώσει την πρόκριση, ενώ με ήττα θα χρειάζεται η νίκη με περισσότερα από δυο τέρματα. Το αυτό θα συμβεί επίσης αν και τα δυο ματς λήξουν ισόπαλα, ενώ αν ο ΠΑΟΚ ηττηθεί και δεν χάσει η Γκινγκάμπ τότε αποχαιρετά την πρόκριση και το τελευταίο ματς στην Τούμπα θα είναι τυπική διαδικασία.

Συμπερασματικά ο καλός ΠΑΟΚ δεν χάνει την πρόκριση για την επόμενη φάση και θα είναι και τον Φεβρουάριο στας Ευρώπας.

Αναλυτικά τα εναπομείναντα ματς του ομίλου του ΠΑΟΚ:

5η αγωνιστική 27 Νοεμβρίου

Ντιναμό Μίνσκ - ΠΑΟΚ

Γκινγκάμπ - Φιορεντίνα

6η αγωνιστική 11 Δεκεμβρίου

ΠΑΟΚ - Γκινγκάμπ

Φιορεντίνα - Ντιναμό Μίνσκ

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Η εκπληκτική πορεία, που ξεκίνησε από το χωριό του Άι Βασίλη το Ροβανιέμι το καλοκαίρι, συνεχίζεται για τον Αστέρα που κατάφερε να προκριθεί από όλους τους προκριματικούς γύρους και να βρεθεί σε όμιλο Europa League, όντας μαζί με την Λάρισα οι μοναδικές επαρχιακές ομάδες που έδωσαν το παρών σε όμιλο.

Ο Αστέρας ξεκίνησε με ισοπαλία στην Πόλη (1-1), νίκησε στο "Θ. Κολοκοτρώνης" την Παρτιζάν 2-0 και γνώρισε ισάριθμες ήττες από Τότεναμ με 5-1 στο Λονδίνο και 2-1 στην Αρκαδία. Τα πράγματα για την ομάδα του Στάικου Βεργέτη είναι απλά. Νίκη και μόνο νίκη την Πέμπτη απέναντι στην Μπεσίκτας στην Τρίπολη καθώς με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα τίθεται οριστικά νοκ-άουτ από την πρόκριση στην επόμενη φάση. Αυτό συμβαίνει διότι οι Τούρκοι έχουν 8 βαθμούς έναντι 4 της ελληνικής ομάδας που αν τελικά επικρατήσει την Πέμπτη θα θέλει ακόμα μια νίκη με την αδιάφορη Παρτιζάν και παράλληλα να μην νικήσει η Μπεσίκτας την Τότεναμ γιατί αν συμβεί αυτό τότε οι Αρκάδες θα έχουν 10 βαθμούς, έναντι 11 των Τούρκων.

Το α και το ω για τους Πελοποννήσιους είναι η νίκη την Πέμπτη στο "Θ. Κολοκοτρώνης" απέναντι στην Μπεσίκτας και βλέπουμε ύστερα για την τελευταία αγωνιστική και την αναμέτρηση στο Βελιγράδι.

Συμπερασματικά ο Αστέρας Τρίπολης, που ήδη έχει κάνει την υπέρβαση και ήδη είναι υπερπετυχημένος, μπορεί να πάρει την νίκη την Πέμπτη και να ελπίζει βάσιμα στην πρόκριση του σε μια άκρως επαναλαμβάνουμε πετυχημένη ευρωπαϊκή σεζόν για την αρκαδική ομάδα.

Αναλυτικά τα εναπομείναντα ματς του ομίλου του Αστέρα Τρίπολης:

5η αγωνιστική 27 Νοεμβρίου

Αστέρας Τρίπολης - Μπεσίκτας

Τότεναμ - Παρτιζάν

6η αγωνιστική 11 Δεκεμβρίου

Παρτιζάν - Αστέρας Τρίπολης

Μπεσίκτας - Τότεναμ

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Η ήττα της προηγούμενης αγωνιστικής έθεσε το "τριφύλλι" και μαθηματικά εκτός διεκδίκησης της πρόκρισης και έτσι τα παιχνίδια του με την Ντιναμό στην Μόσχα και την Εστορίλ στην Λεωφόρο είναι καθαρά τυπική διαδικασία. Το μόνο που θέλουν στον Παναθηναϊκο, σε μια αποτυχημένη ευρωπαϊκή χρονιά, είναι οι όσο το δυνατόν περισσότεροι βαθμοί στα δυο ματς για βελτίωση της θέσης στην Ευρώπη αλλά και την αποφυγή της τελευταίας θέσης του ομίλου.

Αναλυτικά τα εναπομείναντα ματς του ομίλου του Παναθηναϊκού:

5η αγωνιστική 27 Νοεμβρίου

Ντιναμό Μόσχας - Παναθηναϊκός

Εστορίλ - Αϊντχόφεν

6η αγωνιστική 11 Δεκεμβρίου

Παναθηναϊκός - Εστορίλ

Αϊντχόφεν - Ντιναμό Μόσχας

Αυτά λοιπόν είναι τα όποια σενάρια πρόκρισης για τις ελληνικές ομάδες και την παρουσία τους σε Champions League και Europa League.

Α. ΡΗΓΑΝΑΚΟΣ

Σχολιασμος