Στους "16" ο Ολυμπιακός, 3-1 την Άντερλεχτ (video)

10.12.2013 Αναγνώστηκε 956 φορές

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να περάσει στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ έστω και με άγχος. Οι παίκτες του Μίτσελ έβγαλαν την ψυχή των φιλάθλων τους, αφού αστόχησαν δύο φορές από την άσπρη βούλα, ωστόσο στο τέλος πανηγύρισαν τη νίκη επί της Άντερλεχτ (3-1) και την πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Οι Βέλγοι που τελείωσαν το ματς με οκτώ παίκτες, απείλησαν λίγες φορές τον Ολυμπιακό, αλλά στάθηκαν όρθιοι μέχρι τις καθυστερήσεις όταν και ο Τσόρι Ντομίνγκες έγραψε το τελικό 3-1. Το άγχος των "ερυθρολεύκων" και ο Προτό εμπόδισε τους πρωταθλητές από το να μετατρέψουν τη νίκη σε θρίαμβο και να περάσουν με πιο εμφατικό τρόπο στις 16 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Πλέον τη Δευτέρα στη Νιόν ο Ολυμπιακός θα περιμένει να μάθει την ομάδα που θα αντιμετωπίσει στους "16", εκεί που βρίσκεται ξανά μετά από τέσσερα χρόνια. Με αυτή την πρόκριση, η Ελλάδα είναι κοντά στο να κλειδώσει τη 12η θέση στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε δυνατά το παιχνίδι, όπως αναμενόταν, καθώς ήθελε από νωρίς να πάρει το προβάδισμα. Ο Χολέμπας από τα αριστερά ήταν ο παίκτης που δημιουργούσε ρήγματα στην άμυνα της Αντερλεχτ, ωστόσο όσο περνούσαν τα λεπτά οι Βέλγοι κατάφεραν να περιορίσουν τις επελάσεις του διεθνούς άσου. Ο Σαβιόλα ήταν αρκετά κινητικός, αν και πολλές φορές καθυστερούσε την ανάπτυξη της μπάλας. Ο Αργεντινός γύριζε και έπαιρνε την μπάλα, ενώ όποτε βρισκόταν έξω από την περιοχή, ανάγκαζε τους αντιπάλους του να τον σταματήσουν αντικανονικά. Η πρώτη καλή στιγμή για τους "ερυθρόλευκους" ήρθε στο 15' με τον Προτό να διώχνει σε κόρνερ το φάουλ του Μασάντο. Η Άντερλεχτ δεν μπορούσε να κρατήσει για αρκετή ώρα την μπάλα στην κατοχή της, με αποτέλεσμα να βρίσκεται συνεχώς σε θέση άμυνας και να προσπαθεί να διώξει από την περιοχή της την πίεση.

Μετά το 30' ο Ολυμπιακός έγινε πιο επικίνδυνος επιθετικά. Στο 32΄ο Κάμπελ αχρήστευσε την αντεπίθεση, προτιμώντας να σουτάρει από μακρινή απόσταση, ενώ ένα λεπτό αργότερα ο Σαβιόλα απέναντι από τον Προτό σημάδεψε τις διαφημιστικές πινακίδες δίπλα από το αριστερό δοκάρι. Ο Αργεντινός λίγα δευτερόλεπτα μετά το άστοχο σουτ του βρέθηκε και πάλι σε θέση βολής, αλλά αυτή τη φορά τιμώρησε την αντίπαλη άμυνα που του άφησε αμαρκάριστο. Με δυνατό σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έβαλε τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού στο σκορ. Οι πανηγυρισμοί των "ερυθρολεύκων" δεν κράτησαν για αρκετή ώρα. Συγκεκριμένα στο 39' ο Ολυμπιακός είχε κερδίσει κόρνερ και αντί να απειλήσει δέχθηκε και γκολ. Η κακή αντίδραση των παικτών του Μίτσελ, όταν έδιωξαν οι Βέλγοι, έφερε τον Πρατ σε θέση βολής. Ο τελευταίος αντί να σουτάρει προτίμησε να σιγουρέψει το γκολ δίνοντας δίπλα του στον Ναχάρ, ο οποίος σε κενή εστία έκανε το 1-1.

Στα πρώτα λεπτά της επανάληψης οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν πολλά λάθη στη μεσαία γραμμή, αλλά οι Βέλγοι ακολουθούσαν το παράδειγμα των αντιπάλων τους, με αποτέλεσμα οι φάσεις μπροστά στις δύο εστίες να είναι ελάχιστες.

Στο 48' ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα, όταν ο Κουγιατέ με το χέρι σταμάτησε την μπάλα μέσα στην περιοχή. Ο Σταρκ για πρώτη φορά στο ματς έδειξε την άσπρη βούλα και την κόκκινη κάρτα στον παίκτη της Άντερλεχτ. Ο Σαβιόλα που είχε ανοίξει το σκορ είδε τον Προτό να αποκρούει το πέναλτι που εκτέλεσε. Η είσοδος του Βάις στη θέση του Μασάντο έκανε πιο επιθετικό τον Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική τους υπεροχή στο 68' με τον Σαβιόλα να εξιλεώνεται για το χαμένο πέναλτι. Ο Αργεντινός με εναέρια προβολή έστειλε για δεύτερη φορά τα δίχτυα, δίνοντας ξανά το προβάδισμα στην ομάδα του.

Θα περίμενε κανείς πως μετά από αυτό το σημείο ο Ολυμπιακός θα κυριαρχούσε και θα έφτανε σε μία εύκολη νίκη. Το άγχος σε μερικούς παίκτες ήταν φανερό, γι αυτό και ο Μίτσελ έβαλε τον Τσόρι Ντομίνγκες για να ηρεμήσει το παιχνίδι των "ερυθρολεύκων". Η Άντερλεχτ δεν πέταξε λευκή πετσέτα και όποτε της δινόταν η ευκαιρία έβγαινε μπροστά με σκοπό να φτάσει στην ισοφάριση. Ο Ρομπέρτο όπως στο πρώτο ματς έτσι και στο δεύτερο όποτε χρειάστηκε σταμάτησε τους Βέλγους. Συγκεκριμένα στο 67' είπε "οχι" στο βολέ του Πρατ και στο 73' έδιωξε σε κόρνερ το σουτ του Ζιλέ.

Δύο λεπτά νωρίτερα ο Προτό στην άλλη μεριά του γηπέδου έδωσε το δικό του σόου, καθώς απόκρουσε και δεύτερο πέναλτι. Συγκεκριμένα στο 71' ο Ενσακαλά ανέτρεψε τον Βάις μέσα στην περιοχή, με τον Σλοβάκο να εκτελεί και την εσχάτη των ποινών, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να νικήσει τον αντίπαλο γκολκίπερ. Οι κακές επιλογές των γηπεδούχων στην τελική πάσα και στην τελική προσπάθεια κρατούσαν την Άντερλεχτ μέσα στο παιχνίδι. Ο Βάις είχε βαλθεί να "καθαρίσει" μόνος του το παιχνίδι, καθώς στο 88' ανάγκασε τον Ενσακαλά να τον σταματήσει αντικανονικά πριν βγει απέναντι από τον Προτό. Μάλιστα, ο αμυντικός της Άντερλεχτ αντίκρισε για δεύτερη φορά την κίτρινη κάρτα και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια, όπως και ο Προτό τρία λεπτά αργότερα, ο οποίος ανέτρεψε τον Σλοβάκο που τον είχε περάσει και ετοιμαζόταν να σκοράρει σε κενή εστία. Αυτή τη φορά το πέναλτι το εκτέλεσε ο Ντομίνγκες ο οποίος "σημάδεψε" τη δεξιά γωνία και έγραψε το τελικό 3-1.


Ολυμπιακός (Μίτσελ): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Χολέμπας, Μανωλάς, Σιόβας, Σάμαρης, Μασάντο (53΄ Βάις ), Κάμπελ, Σαβιόλα (61΄ Ντομίνγκεζ), Φουστέρ (89΄ Εντινγκά), Ολαϊτάν.

Άντερλεχτ (Τζον Φαν Ντεν Μπρομ): Προτό, Βαν Ντεν Μπόρε (72΄ Ατσεαμπόνγκ) , Κουγιατέ, Μπεμπά, Ν' Σακάλα, Μιλιβόγεβιτς ( 53΄ Νούιτιγνκ), Κλιέσταν, Ζιλέ, Ναχάρ, Πράετ (83΄ Τιέλεμανς) , Μίτροβιτς.

Σχολιασμος