Kέρδισε μέχρι και…την κληρωτίδα, ο Στάικος έκλεισε στόματα

03.05.2023 Αναγνώστηκε 4860 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Βαγγέλης Κύρκος βρέθηκε στο γήπεδο της Νεάπολης για λογαριασμό του PASsports και γράφει για το εξαιρετικό διάβασμα του παιχνιδιού από τον Στάικο, την πίεση πριν τον αγώνα, αλλά και την επόμενη ημέρα στο διοικητικό τοπίο μετά τη μεταβίβαση των μετοχών στους υιούς Χριστοβασίλη. 

Kέρδισε μέχρι και…την κληρωτίδα, ο Στάικος έκλεισε στόματα
Κύρκος
Βαγγέλης Κύρκος

Με τη χαρά ότι η κατηγορία σώθηκε, άφησα τα δημοσιογραφικά θεωρία της Νίκαιας, μετά τη νίκη του ΠΑΣ Γιάννινα με 1-0 επί του Ιωνικού. Ωστόσο, πηγαίνοντας στη συνέντευξη Τύπου, έμαθα ένα και μοναδικό σενάριο που ρίχνει την ομάδα στη Super League 2. Και αυτό το γνώριζε πολύ καλά και ο Στάικος, ο οποίος υπερθεμάτισε πάνω από μια φορά ότι τίποτα δεν τελείωσε. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η μορφή του πρωταθλήματος, τα αποτελέσματα που έρχονται και οι αγωνιστικές λίγο πριν τελειώσει η κανονική διάρκεια και αυτές των play out, δείχνουν ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί μέχρι το τέλος και δεν το λέω επειδή είθισται να το λέμε, είναι η πραγματικότητα. Ακόμα χρειαζόμαστε βαθμούς και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Και δεν έχει άδικο. Χωρίς να ερμηνεύω τα λόγια του, αλλά παραθέτοντας τις δικές μου σκέψεις, σημειώνω ότι δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει τα «απίθανα» στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πόσες ομάδες να μετατρέπονται ξαφνικά σε… Μπαρτσελόνα, Μπάγερν και Σίτι, κάνοντας πορεία πρωταθλητισμού, εκεί που για ένα μεγάλο διάστημα έδειχναν ψόφιες. Και εκεί που το φοβήθηκα πολύ, ήταν όταν είδα την κλήρωση: όταν διαπίστωσα πως και τις τρεις ομάδες που είχε από κάτω του βαθμολογικά ο ΠΑΣ, είχαν τα ματς εναντίον του στην έδρα τους.

Έτσι όπως είχε πάει η κατάσταση, το παιχνίδι στη Νίκαια ήταν το πλέον κομβικό. Όποιος κέρδιζε, έβαζε τεράστια πίεση στον άλλον -αν όχι τον καταδίκαζε. Παράλληλα, θα κέρδιζε σε μεγάλο βαθμό τη σωτηρία του. Και ο ΠΑΣ τα κατάφερε. Με άπαντες τους παίκτες να κάνουν κατάθεση ψυχής, τον προπονητή να διαβάζει εξαιρετικά όλο το ματς (ξανά) και τους ανθρώπους της ομάδας να κάνουν όσα πρέπει, ήρθε το αποτέλεσμα που τόσο επιθυμούσαμε.

Ο Στάικος έδειξε ότι το έχει, το πρότζεκτ οφείλει να έχει συνέχεια

Μετά το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό και όπως φαινόταν να προδιαγράφεται η σεζόν ήδη από την αρχή της, είχα γράψει χαρακτηριστικά: «Με τον Στάικο και όπου μας βγάλει...». Όχι γιατί έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον κόουτς. Οι φορές που έχουμε ανταλλάξει έστω και δύο λόγια, είναι όταν τον είδα στις συνεντεύξεις Τύπου και στα ματς της Αθήνας που έχω μεταδώσει για λογαριασμό του PASsports. Ωστόσο, μου έβγαζε έναν άνθρωπο που μπορείς να τον εμπιστευθείς. Με απόλυτη ηρεμία, πλήρη επίγνωση της κατάστασης και με σεβασμό τόσο στο δικό του έργο όσο και των συναδέλφων του. Παρά τις ατυχίες, έβγαζε αυτοπεποίθηση και αγάπη για αυτό που κάνει. Κάτι που περνά και στους παίκτες.

Παρά τις ατυχίες, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, δεν το έβαλε κάτω. Μαζί με τους ποδοσφαιριστές του και τους ανθρώπους που στηρίζουν αυτό το πρότζεκτ, όντας οι αφανείς ήρωες, έβγαλαν με εξαιρετικό βαθμό την υποχρέωση που είχαν. Γιατί με βάση την πορεία των δύο προηγούμενων αγωνιστικών περιόδων, η παραμονή ήταν το ελάχιστο που έπρεπε να πετύχουν. Και είναι κατά 99% βέβαιο ότι τα κατάφεραν. Μένει αυτό το 1%, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ πως και αυτό δεν θα «σβήσει» αμέσως την επόμενη αγωνιστική των play out.

Στη Νίκαια φάνηκε για ακόμη μια φορά πώς ο Στάικος έχει διαβάσει εξαιρετικά τα παιχνίδια. Όπως και στο ματς της 23ης Οκτωβρίου, έτσι και σε αυτό της 29ης Απριλίου, ο κόουτς κράτησε το καλό για το δεύτερο μέρος. Εκεί που ήξερε ότι τα μεγάλα σε ηλικία παιδιά του Ιωνικού θα έχαναν σε δυνάμεις. Και πράγματι, αν εξαιρέσουμε τη σέντρα του Ρομαό που πήγε στραβά και τελικά κατέληξε στο πάνω μέρος του οριζόντιου δοκαριού του Αθανασίου, ουσιαστικά απειλή δεν ένιωσε.

Αλλά, παρά την πίεση που υπήρχε, τα διαπιστευτήρια του δεύτερου γύρου έδειχναν ότι ο ΠΑΣ θα τη σώσει την παρτίδα. Και όλα αυτά κόντρα σε όσους έλεγαν ότι η ομάδα δεν έχει προπονητή στον πάγκο, διοίκηση -λόγω των προβλημάτων υγείας του Γιώργου Χριστοβασίλη- και πως πηγαίνει στον αυτόματο. Το βασικό, δυστυχώς, είναι ότι δεν έχει εγκαταστάσεις και αυτό της στοιχίζει σε πολλά.

Και καθώς ανέφερα τη διοίκηση, την Παρασκευή 28 Απριλίου, μια ημέρα πριν το κρίσιμο ματς στη Νίκαια, μάθαμε πως οι μετοχές της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα βρίσκονται πλέον στα χέρια -από κοινού- των δύο γιων του Γιώργου Χριστοβασίλη, Γιάννη και Παναγιώτη κατά 44,775%. Η εξέλιξη αυτή έγινε γνωστή από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Δεν ξέρω ποιος θα τρέξει την επόμενη ημέρα της εταιρείας, αλλά αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί, είναι ότι θα πρέπει να αλλάξει τον σχεδιασμό και τη νοοτροπία στο αγωνιστικό κομμάτι. Επίσης, πρέπει να διασφαλίσει ότι θα πάει ένα και δύο βήματα παραπάνω όσον αφορά το εξωαγωνιστικό κομμάτι και ειδικά σε ό,τι αφορά το προπονητικό και το γήπεδο. Αυτά θα αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τον σύλλογο. Και αυτό μας το έχουν δείξει ομάδες με μικρότερο πρεστίζ, όνομα και υποστήριξη από οπαδούς σε σχέση με τον ΠΑΣ.
Αυτά τα… λίγα και με την ευχή το ταξίδι στη Λιβαδειά να γίνει μόνο για σουβλάκια και χωρίς να γίνει κάποιο δώρο -εάν το χρειάζεται- στην τοπική ομάδα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ

Σχολιασμος