Άμεση διόρθωση λαθών και πνευματική ετοιμότητα

12.10.2022 Αναγνώστηκε 1710 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Ο Βαγγέλης Κύρκος βρέθηκε στο Περιστέρι για λογαριασμό του PASsports και γράφει για τα λάθη που έφεραν την ανατροπή του σκορ και την ήττα του ΠΑΣ Γιάννινα, τα κενά και την έλλειψη ποιότητας στο ρόστερ, αλλά και το...κουμπί που πρέπει να γυρίσει στο παιχνίδι με τον ΟΦΗ.

Άμεση διόρθωση λαθών και πνευματική ετοιμότητα
Κύρκος
Βαγγέλης Κύρκος

Αυτό που συμβαίνει με τον ΠΑΣ Γιαννινα την τρέχουσα σεζόν μοιάζει τόσο ανεξήγητο, κι όμως έχει τόσο εύκολη εξήγηση. Δεν είναι μόνο θέμα συγκέντρωσης όπως μας εξήγησε ο Θανάσης Στάικος στη συνέντευξη Τύπου. Είναι και ζήτημα ποιότητας παικτών, που φαίνεται να έχουν ζητήματα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που υπάρχουν. Γιατί αν αυτό είναι η αποφυγή του υποβιβασμού, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα έρθει. Εκτός εάν έρθει μια ασταμάτητη κατρακύλα από τα αποτελέσματα και την (ενδεχομένως μεγάλη) κακοδαιμονία που «χτυπά» την ομάδα.

Οι τραυματισμοί που έχει από την αρχή της αγωνιστικής χρονιάς, με αποκορύφωμα αυτόν του Πέδρο Κόντε, ενός από τους τους πλέον ποιοτικούς παίκτες του ρόστερ, δεν μπορούν να παραβλεφθούν. Ωστόσο, ένας ποδοσφαιρικός οργανισμός πρέπει να βρίσκει τρόπους να τους αντιμετωπίζει. Μην πάμε μακριά. Παράδειγμα μπορεί να αποτελέσει η ίδια η ομάδα περίπου τέτοιον καιρό πέρσι. Ναι, είναι πολλά τα πρόσωπα που άλλαξαν σε σχέση με κάποιους μήνες πριν, ωστόσο πρέπει να βγει και ένας καλώς εννοούμενος εγωισμός.

Αυτά τα δεδομένα τα ξέρουν όλοι όσοι βρίσκονται γύρω από τον ΠΑΣ. Δεν είναι κάτι νέο. Βάσει αυτών, το σχέδιο του κόουτς Στάικου και ο τρόπος που κατέβασε την ομάδα στο Περιστέρι ήταν υποδειγματικά. Ο Ατρόμητος έκανε λίγα πράγματα, αν και αντιστοίχως συνέβη και από τη γιαννιώτικη πλευρά. Και ενώ όλα πάνε ιδανικά, με το γκολ που βρήκε από άλλο ένα στημένο, χάρη στην κεφαλιά του Παντελάκη και την κόντρα πάνω στον Μαυρομάτη, έρχεται η τρικυμία. Ο προπονητής το εξήγησε και το απέδωσε σε έλλειψη συγκέντρωσης. Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό.

Το γεγονός ότι ο Κιάκος έδειχνε να χάνει δυνάμεις, όπως είπε ο κόουτς, έχοντας τρέξει πάρα πολύ, έκανε ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Ποζνάνσκι στο να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι ο Ατρόμητος έκανε επιθέσεις κυρίως από τη δεξιά πλευρά (την αριστερή της άμυνας του ΠΑΣ). Φάνηκε σε όλες τις φάσεις που έγιναν στα τελευταία 20+ λεπτά. Η αλλαγή του στο 1-1 και πριν προλάβει να ρίξει τον Μπαγκαλιάνη στο ματς, ήταν κάτι που μπορεί να θεωρηθεί και ατυχία.

Ωστόσο, βλέποντας ξανά τα στιγμιότυπα, διαπίστωσα το εξής. Στο πρώτο γκολ φέρει μεγάλη ευθύνη ο Σούλης. Κανονικά έπρεπε να «καθαρίσει» τη φάση στον αέρα, ενώ η μπάλα κοντράρει στον Τζαβίδα και παίρνει ύψος στη σέντρα. Μετά, ο τρόπος με τον οποίο πέφτει για να αποκρούσει, πηγαίνοντας προς το βάθος της εστίας του, ακομη και αν έβρισκε την μπάλα, δεν θα μπορούσε να την βγάλει από την τελική γραμμή. «Βυθίζεται» στην εστία του, με αποτέλεσμα εκεί να μένει μόνο η αστοχία του Κιάρτανσον για να μην έρθει το γκολ. Ενδεικτικά της ψυχολογίας που είχε ο πορτιέρε του ΠΑΣ σε αυτό το ματς, είναι δύο πράγματα. Μια φάση στο 82’ που ξαπλώνει στο χορτάρι για περίπου μισό λεπτό για να κερδίσει χρόνο (ενώ το σκορ ήταν στο 1-1 και η ομάδα του δεν κέρδιζε), αλλά και ο τρόπος που στο 90’ χάνει την μπάλα μέσα από τα χέρια του, σε μια φάση που φαινόταν ότι είχε «καθαρίσει». Ειδικά στην πρώτη περίπτωση, είναι σαν να λες στον αντίπαλο έχω νοοτροπία μικρής ομάδας και εσύ είσαι ο μεγάλος εδώ. Συγγνώμη, αλλά δεν γίνεται έτσι.

Στο δεύτερο τέρμα υπάρχει σημαντικό λάθος του Μπαγκαλιάνη, τον οποίο ο Στάικος πέρασε για να βοηθήσει στην ανασταλτική λειτουργία της ομάδας του. Ενώ έχει man to man τον Κιάρτανσον, ο Ισλανδός του βγαίνει στην πλάτη και ο Έλληνας στόπερ τον αφήνει να… αλωνίζει πίσω του. Δείτε πόσο μακριά από τη φάση ήταν ο παίκτης που έφερε από τη Β’ ομάδα του Ολυμπιακού. Και σε αυτήν την περίπτωση είναι σαν να λένε στον αντίπαλο επιθετικό «βαλε το γκολ».

Και αυτό έρχεται να «κουμπώσει» με την ποιότητα που έχει ως λύσεις ο κόουτς στα χέρια του. Το είχα γράψει αρκετές φορές και θα το ξαναγράψω: εάν θέλουν να κάνουν κάτι καλό, πρέπει να πάρουν αριστεροπόδαρο στόπερ και μάλιστα με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εμπειρία. Δεν θα βγει αλλιώς η σεζόν. Επίσης, καταλαβαίνουν όλοι πόσο σημαντικό θα ήταν να υπήρχε στο ρόστερ ένας μέσος με τεχνική και ικανότητα να κρατά την μπάλα. Αυτό που «φωνάζει» επίσης ότι λείπει από αυτήν την ομάδα. Στο Περιστέρι θα μετρούσε πάρα πολύ αυτό. Γιατί και θα κρατούσε τον ΠΑΣ πιο ψηλά και ο Ατρόμητος δεν θα έκανε επιθέσεις κατά κύματα. Θα υπήρχε ένας άνθρωπος που θα κουβαλούσε την μπάλα και δεν θα ήταν η ομάδα αναγκασμένη μόνο να αμύνεται. Αλλά. αυτές τις «αμαρτίες» φαίνεται ότι θα τις πληρώνει.

Τώρα όλα τα λεφτά είναι το ματς με τον ΟΦΗ. Άπαξ και έρθει μια στραβή, θα είναι εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα. Άπαντες πρέπει να καταλάβουν τη σημασία που έχει αυτό το παιχνίδι και να αποδώσουν το 101%. Πάνω και από τις δυνατότητές τους. Είναι κρίσιμο σταυροδρόμι και οφείλουν να δώσουν το καλύτερο δυνατό. Και το βασικότερο: να αποφύγουν τα λάθη όπως με τον Παναιτωλικό και τον Ατρόμητο. Είναι η ευκαιρία γυρίσει το κουμπί. Και όχι να πατηθεί αυτό της αυτοκαταστροφής. Ναι, δημιουργεί πίεση αυτή η συνθήκη, αλλά όλοι έχουμε πίεση στη δουλειά μας που καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε αυτήν -ο καθένας με τον δικό του τρόπο. Το ίδιο και οι παίκτες του ΠΑΣ. Και φυσικά και ο κόουτς Στάικος, που πρέπει να δουλέψει σε αυτά τα παιδιά και το πνευματικό κομμάτι.

 

Σχολιασμος