Οι νεοναζί δεν είναι πολυφωνία, είναι σκοτάδι και μίσος…

29.01.2022 Αναγνώστηκε 1460 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Με αφορμή την κατάληψη των «Antinazi PAS Giannina» στον ραδιοφωνικό σταθμό Studio E 103 fm πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε σε κάτι, οι νεοναζιστές δεν μπορούν να αποτελούν ούτε μέρος της πολυφωνίας ούτε μέρος της ενημέρωσης γιατί βρίσκονται εκτός δημοκρατίας και εκπροσωπούν το μίσος και τον ρατσισμό. 

Οι νεοναζί δεν είναι πολυφωνία, είναι σκοτάδι και μίσος…
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

Αρκετή συζήτηση έχει προκαλέσει η κίνηση του group «Antinazi Pas Giannina» να πραγματοποιήσει συμβολική κατάληψη στον ραδιοφωνικό σταθμό Studio E 103 Fm και να διακόψει τη ζωντανή ροή του προγράμματος και να διαβάσει σχετική ανακοίνωση εναντίον της αναμετάδοσης της εκπομπής «Παρέμβαση» του Κώστα Παπαζαφειρίου από τον Metropolis 95,5.

Ανεξαρτήτως των πολιτικών πεποιθήσεων του καθενός, το τι κόμμα ψηφίζει ή ποια ιδεολογία πιστεύει πρέπει να συμφωνήσουμε σε κάτι. Οι νεοναζί δεν πρέπει να είναι μέρος του πολιτικού τοπίου και δεν αποτελούν ούτε καν μέρος της ακροδεξιάς. Ο Παπαζαφειρίου έχει πολλάκις φιλοξενήσει μέλη της Χρυσής Αυγής στις ραδιοφωνικές του εκπομπές και κυρίως μέσα από την φυλακή τον Ηλία Κασιδιάρη, τον καταδικασμένο για συμμετοχή και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Για τον ρατσιστικό οχετό και τα μηνύματα μίσους που έχουν ακουστεί μέσα από τη συχνότητα ο σταθμός Metropolis 95,5 έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο από το ΕΣΡ, ενώ ανακοινώσεις-καταγγελίες έχουν κάνει δημοσιογραφικές ενώσεις όπως η ΕΣΗΕΜΘ.

Οι σκοτεινές απόψεις των νοσταλγών του Χίτλερ με τις σβάστιγκες στα μπράτσα δεν αποτελούν μέρος ούτε της πολυφωνίας ούτε του πλουραλισμού της ενημέρωσης. Είναι απλά δεκανίκι και δίαυλος για να ακουστούν εμετικές ρατσιστικές απόψεις που δεν χωρούν σε σύγχρονες πολιτισμένες κοινωνίες. Γιαυτό άλλωστε παρενέβη και το ΕΣΡ και η ΕΣΗΕΜΘ. 

Εμείς ως PASsports έχουμε την ηθική υποχρέωση να αναδημοσιεύσουμε και τις δύο ανακοινώσεις και των Antinazi PAS Giannina και της διοίκησης του Studio E 103 fm. 

Η ανακοίνωση του γκρουπ «Antinazi PAS Giannina»:

Την Τετάρτη 26 Γενάρη 2022 καταλάβαμε τον ραδιοθάλαμο του “Studio E” για να πραγματοποιήσουμε μια αντιφασιστική παρέμβαση ενάντια στη διοίκηση του σταθμού και την επιλογή της να αναμεταδίδει θεσσαλονικιώτικη εκπομπή στην οποία βρίσκουν βήμα ναζί και φασίστες. Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης:

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ ΧΩΡΑΝ' ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ

Τον ραδιοφωνικό σταθμό “Metropolis” Θεσσαλονίκης ας θεωρήσουμε βέβαιο πως τον γνωρίζει κάθε ποδοσφαιρόφιλος. Τον ραδιοφωνικό σταθμό “Studio E” υποθέτουμε πως τον γνωρίζει καθένας που ασχολείται με τη μουσική και τα ποδοσφαιρικά στην πόλη μας. Άλλοτε με δυνατότερη κι άλλοτε με δευτεροκλασσάτη ομάδα ραδιοφωνικών παραγωγών, η εν λόγω συχνότητα κατέχει ένα μερίδιο ακροαματικότητας μεταξύ όσων ασχολούνται με  τα του ΠΑΣ Γιάννινα. Αυτό το μερίδιο υπήρξε, εδώ και χρόνια, η αφορμή για συνεργασία μεταξύ των δυο σταθμών και την αναμετάδοση θεσσαλονικιώτικων εκπομπών στα ερτζιανά των Ιωαννίνων.

Μάλλον όχι από παραδρομή, ούτε από ανεμελιά, αλλά από συνειδητή επιλογή η διοίκηση του “Studio E” επιτρέπει κάθε Σάββατο να αναμεταδίδεται η διόλου αθλητική εκπομπή “Παρέμβαση” του Κ. Παπαζαφειρίου. Για όσους είχανε την ατυχία να σταματήσουνε τη βελόνα στον σταθμό την ώρα που ο Παπαζαφειρίου ανοίγει τον οχετό που κρύβει μέσα στο στόμα του, ίσως να ένιωσαν την ίδια οργή με εμάς: πάμπολλες φορές, είτε από το κελί, είτε από τα πολιτικά τους γραφεία, οι δολοφόνοι της εγκληματικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” και των πολιτικών της παραμάγαζων βρήκανε διαθέσιμο μικρόφωνο για να εκτοξεύσουν το μισανθρωπικό, ρατσιστικό και φασιστικό τους δηλητήριο. Για όσους το αγνοούν, το σήμα του ραδιοθαλάμου της Θεσσαλονίκης εκπέμπει στην πόλη μεσω κεραιών εγκατεστημένων στο χωριό Λιγκιάδες, την πλέον αιματοβαμμένη περιοχή της Ηπείρου από τη δράση των ναζί και των φασιστών.

Μιλάμε για συνειδητή επιλογή της ιδιοκτησίας του σταθμού, κι όχι για κάτι άλλο, διότι αμέτρητες ήταν φορές που είτε ως απλοί ακροατές, είτε με live παρεμβάσεις, είτε με τηλέφωνα προς την ομάδα σύνταξης, ζητήσαμε επισταμένα να παύσει ο σταθμός να βρωμίζει τα ερτζιανά της πόλης μας με την εκπομπή του Παπαζαφειρίου. Το σύνολο των απαντήσεων που διαχρονικά συλλέξαμε θα ήταν τουλάχιστον γελοίες, αν το θέμα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Φαίνεται πως η πολιτική ατζέντα της ιδιοκτησίας του σταθμού δεν επιτρέπει να ιδρώσει το αυτί της...

Επειδή εμάς ιδρώνει το αυτί μας, επειδή τιμούμε ξεχωριστά τον κάθε παίκτη που φόρεσε τη φανέλα με τον ΤΑΥΡΟ -ασχέτου καταγωγής, χρώματος δέρματος, θρησκευτικών πεποιθήσεων ή σεξουαλικού προσανατολισμού-, επειδή γνωρίζουμε πολύ καλά από ξενιτειά, επειδή χρωστάμε μια υπόσχεση στη Μάγδα Φύσσα και τη Σούκραν Μπίμπι Λουκμάν, επειδή κάθε οπαδός στους Ζωσιμάδες είναι δικός μας άνθρωπος -ασχέτως εάν έχει μητρική γλώσσα την αττική διάλεκτο-, επειδή δακρύζουμε όταν χορεύουμε τα “Ξεχωρίσματα”, επειδή έχουμε ιστορική μνήμη και συνείδηση, επειδή το οφείλουμε στους εαυτούς, “ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ” σήμερα τον σταθμό για να διακόψουμε την ομαλή ροή του προγράμματος και να ξεκαθαρίσουμε πως ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΤΟΥΜΕ ΦΑΣΙΣΤΑΡΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΕΡΤΖΙΑΝΑ.

“Ανέμελοι”, “ανεκτικοί”, “δημοκράτες”, “ωχαδερφιστές” ιδιοκτήτες του “Studio E”, φροντίστε να ήταν αυτή η πρώτη και τελευταία μας επίσκεψη....

Υ.γ. Να συγχαρούμε τη διοίκηση του ΠΑΣ Γιάννινα για τα αντανακλαστικά που επέδειξε στην υπόθεση της ρατσιστικής επίθεσης κατά του αθλητή της ΑΕΚ Λάζαρου Ρότα και αναμένουμε να αποδείξει πως αυτή της η ευαισθησία είναι αταλάντευτη, καθολική κι όχι... επιλεκτική!

antinazi pas giannina – est.2006

26/01/2022

Η ανακοίνωση του Studio E 103 Fm:

Από τη διεύθυνση του ραδιοφωνικού σταθμού Ιωαννίνων Studio E 103 fm ανακοινώνονται τα εξής:

«Την Τετάρτη το βράδυ 26/1/22 πραγματοποιήθηκε εισβολή - κατάληψη στις εγκαταστάσεις  του ραδιοφωνικού σταθμού μας STUDIO E 103 FM, από τους “Antinazi pas giannina” την ώρα της εκπομπής «El paca στα Fm».

Απαίτησαν να διαβάσουν ένα κείμενο - όπως και έγινε - με το οποίο ζητούν να σταματήσει η αναμετάδοση της εκπομπής του κ. Παπαζαφειρίου, κάθε Σάββατο και Κυριακή 9-12 το πρωί από το «Metropolis 95,5» της Θεσσαλονίκης, μέσω της συχνότητάς μας.

Αυτό που θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους ακροατές μας είναι ότι σε κάθε περίπτωση η πόρτα του ραδιοφώνου μας είναι ανοιχτή σε κάθε πολίτη για να εκφράζει κόσμια τα αιτήματά του και τις οποιεσδήποτε διαφωνίες του.

Το Studio E 103 fm που λειτουργεί από το 1991 έχει δώσει τη δυνατότητα έκφρασης και στους οπαδούς του ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ και συνεργάζεται από ετών με το Metropolis 95,5. Επειδή έχουν πέσει στην αντίληψή μας κάποια περιστατικά ιδεολογικών ακροτήτων που χρήζουν εξέτασης, η ιδιοκτησία του σταθμού μας έχει έρθει σε επαφή με την αντίστοιχη του Metropolis για τη διευθέτησή τους.

Φυσικά και δεν είναι αποδεκτό με όποιον διαφωνούμε να κλείνουμε το μικρόφωνo ή οποιοσδήποτε διαφωνεί με αυτά που ακούει, να επιβάλει το φίμωμα μιας εκπομπής επειδή θεωρεί ότι δε συμβαδίζει με τις όποιες πεποιθήσεις του. Απαράβατος κανόνας της δημοκρατίας μας. Απλά μπορεί να αλλάξει συχνότητα...

Να επαναλάβουμε ότι παρακολουθούμε το περιστατικό, αλλά σε κάθε περίπτωση επισημαίνουμε ότι θα προασπίσουμε το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, τα συμφέροντα του ραδιοφώνου, των εργαζομένων σε αυτό και των επιχειρήσεων που επιλέγουν να διαφημιστούν μέσω αυτού, με κάθε νόμιμο τρόπο, στα πλαίσια μιας ευνομούμενης δημοκρατίας, όπου η ελεύθερη έκφραση και η πολυφωνία αποτελούν όχι μόνο δικαίωμα, αλλά και προστατευόμενο αγαθό».

Σχολιασμος