Η αδικία του ΠΑΣ στον… εαυτό του και τα «φάουλ» Μεταξά

24.10.2021 Αναγνώστηκε 1672 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Είχα γράψει στην προηγούμενη μου στήλη στο PASsports, μετά τον αγώνα του Περιστερίου κόντρα στον Ατρόμητο και την ισοπαλία 1-1, ότι αυτός ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν έχει να φοβάται τίποτα και κανέναν.

Η αδικία του ΠΑΣ στον… εαυτό του και τα «φάουλ» Μεταξά
Κύρκος
Βαγγέλης Κύρκος

Ήρθε η ώρα να αναθεωρήσω, βλέποντας το ματς στους «Ζωσιμάδες» με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, όπου η ομάδα του Ηρακλή Μεταξά δεν πήρε ό,τι δικαιούταν, αλλά ειδικά αυτον στη Ριζούπολη, όπου μόνος του χάρισε το τρίποντο στον Απόλλωνα. Και ναι, φαίνεται πως έχει κάτι να φοβάται. Τον ίδιο τον ΠΑΣ Γιάννινα…

Ο κακός εαυτός του ΠΑΣ ήταν που έδωσε μια ανέλπιστη νίκη στην «Ελαφρά Ταξιαρχία», σε ένα παιχνίδι που ουσιαστικά δεν απείλησε την εστία του Λοντίγκιν. Το μοναδικό γκολ του αγών προήλθε από ένα απίστευτο μπιλιάρδο, που γίνεται μια στις χίλιες, αλλά δεν παύει να είναι στοιχείο του ποδοσφαίρου, ενώ η ισορροπία θα μπορούσε να αποκατασταθεί, εάν στις καθυστερήσεις ο Περέα ευστοχούσε από την άσπρη βούλα. Έλα, όμως, που δεν το έκανε…

Και το κακό είναι πως με αυτήν τη φάση, φάνηκε πως κάτι λειτουργεί λάθος στον ΠΑΣ. Ναι, ξέρουμε άπαντες ότι ο Εραμούσπε είναι ο βασικός εκτελεστής, όταν βρίσκεται μέσα στα ματς, αλλά δεν γνώριζε κανείς ποιος είναι δεύτερος στην ιεραρχία (δεδομένης της απουσίας και του Κόντε φυσικά). Και όπως φάνηκε, δεν γνώριζαν ούτε οι ίδιοι οι παίκτες -εκ των προτέρων. Γι’ αυτό και φάνηκαν να διεκδικούν την εκτέλεση τόσοι παίκτες, γι’ αυτό και εν τέλει πήρε την ευθύνη ο πιο ακατάλληλος -όπως αποδείχθηκε- ποδοσφαιριστής.

Το παράξενο (ή όχι), είναι πως και στην κερκίδα των οπαδών του ΠΑΣ υπήρξε ένα «μούδιασμα», όταν ο Κολομβιανός πήρε την μπάλα στα χέρια του για να τη στήσει στα έντεκα βήματα. Και επαληθεύτηκαν. Η εξήγηση που δόθηκε στις δηλώσεις μετά την αναμέτρηση, είναι πως ο Μεταξάς είπε στον Κάργα να εκτελέσει, όμως υπήρξε ασυνεννοησία. Ωστόσο, τον Ελληνογερμανό προπονητή τον βαραίνει η ευθύνη ότι όλα αυτά δεν ήταν ξεκάθαρα από πριν. Όπως κάνουν σχεδόν όλες οι ομάδες με στοχοπροσήλωση και πλάνο.

Από εκεί και πέρα, πρέπει να σταθούμε και στο γεγονός ότι ο ΠΑΣ δεν κατάφερε να βγάλει αρκετές φάσεις. Όχι γιατί δεν είχε πλάνο για να το κάνει, αλλά κυρίως επειδή οι παίκτες του Μεταξά δεν μπορούσαν να το υπηρετήσουν. Αυτό που προσωπικά είδα και το έθεσα και ως ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου (αν και ο κόουτς στάθηκε μόνο στο ένα σκέλος της), είναι πως το σύνολό του είχε την υπεροχή, αλλά δεν είχε τη σωστή επιλογή στην τελική ενέργεια. Όχι απαραίτητα τα σουτ (που του Γκαντάρφσκι και του Μιλιντσεάνου ήταν πολύ κακά), αλλά και οι τελικές πάσες. Συνήθως πήγαιναν ένα με δύο μέτρα μακριά από τον συμπαίκτη τους που ήταν σε καίρια θέση. Έτσι, χαραμιζόταν όλη η ανάπτυξη…

Ένα άλλο στοιχείο έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι παίκτες δεν δείχνουν σε καλή κατάσταση. Πρώτος απ’ όλους ο Σνάιντερ, ο οποίος για ακόμη μια φορά ήταν αρκετά κακός. Κατά δεύτερο ο Γκαντάρφσκι, που δείχνει επηρεασμένος από την απουσία του. Και κατά τρίτο και κυριότερο ο Μορέιρα, ο οποίος μπορεί να θεωρηθεί μέχρι και μοιραίος. Δευτερόλεπτα πριν το γκολ του Απόλλωνα βγήκε στην αντεπίθεση, με συμπαίκτη του μόνο και αμαρκάριστο στα δεξιά του γηπέδου. Αλλά, αντί να κάνει με τη μια την πάσα και συρτά, κράτησε την μπάλα στα πόδια του και όταν αποφάσισε να τη μοιράσει, το έκανε με ψηλή μπαλιά, που έκοψε ο μόνος διαθέσιμος αμυντικός των γηπεδούχων. Πραγματικά, τραγική ενέργεια.

Επίσης, ήταν το πρώτο ματς που μετά από καιρό δεν ήταν σε υψηλά στάνταρ ο Ντομίνγκεθ. Ωστόσο, αυτό έχει και μια ποδοσφαιρική εξήγηση, που αφορά το γεγονός ότι ο Τζιανλούκα Φέστα ήξερε πού να «χτυπήσει». Ο Ιταλός έβαλε πάνω στον Ισπανό και τους δύο αμυντικούς του μέσους, τον Κάστρο και τον Φατιόν, δύο πολύ δυναμικά παιδιά και άφηνε πολλές φορές τον Καραχάλιο να παίρνει μέτρα, έναν παίκτη που δεν έχει στο ρεπερτόριό του τη δημιουργία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι περισσότερες προσπάθειες του ΠΑΣ να ξεκινούν από τα πλάγια, όπου -όπως προαναφέρθηκε- δεν είχε σε καλή ημέρα τους παίκτες του. Μου κάνει εντύπωση γιατί ο Μεταξάς «καίει» τον Λιασο, ο οποίος είναι ένα παιδί που έχει στο ρεπερτόριό του τα αρκετά μέτρα με την μπάλα στα πόδια του, αλλά και τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται καλά και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Δεν λέω να παίξει βασικός, αλλά σίγουρα αλλαγή μπορεί να τον περνά.

Φυσικά, είναι δική του δουλειά τι επιλογές θα κάνει, αλλά και δική μας είναι να κρίνουμε τον κόουτς για τα καλά του, αλλά και στα στραβά του -τουλάχιστον κατά τη γνώμη μας. Και στη Ριζούπολη υπήρξαν ανορθογραφίες που χρήζουν διόρθωσης. Δεν ξέρω κατά πόσο αυτό θα συμβεί σύντομα, αλλά πρέπει να γίνει, διότι δεν γίνεται να στηρίζεται η ομάδα μόνο σε αποτελέσματα με τους λεγόμενους «μεγάλους», την ώρα που με τους «μικρομεσαίους» δεν μπορεί να πάρει τους τρεις βαθμούς. Και αυτό πρέπει να γίνει για να μην αδικεί ο ΠΑΣ τον εαυτό του.

Σχολιασμος