Όσο κρατάει το μηδέν τόσο θα βάζει «καύσιμα» στη σεζόν

24.09.2021 Αναγνώστηκε 1063 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Ακόμη ένα παιχνίδι που κράτησε το μηδέν ήταν το χθεσινό στη Νίκαια για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Εάν θέλει κανείς να δει το… ποτήρι μισοάδειο, θα μπορούσε να πει ότι ήταν το πρώτο ματς της σεζόν που δεν πήρε τους 3 βαθμούς.

Όσο κρατάει το μηδέν τόσο θα βάζει «καύσιμα» στη σεζόν
Κύρκος
Βαγγέλης Κύρκος

Και μάλιστα στον αγώνα από τους τρεις με τη θεωρητικά μικρότερο βαθμό δυσκολίας. Ωστόσο, εάν τα δει κανείς με μια πιο ψυχρή ματιά, ενδεχομένως να ήταν το πιο δύσκολο σε προσέγγιση από πλευράς Ηπειρωτών. Πρώτον γιατί έμπαινε το «πρέπει» να μην χάσει τουλάχιστον και δεύτερο γιατί η ομάδα προερχόταν από το σοκ που προκάλεσε ο σοβαρός τραυματισμός του Πέδρο Κόντε.

Για μένα, αυτό που μου άρεσε και συνεχίστηκε, είναι ότι για τρίτο διαδοχικό παιχνίδι το σύνολο του Ηρακλή Μεταξά κράτησε ανέπαφη την εστία του. Και μάλιστα σε κανένα από αυτά δεν δέχθηκε πολλές φάσεις. Με τον ΠΑΟΚ ήταν πέντε (με μια στημένη), με τον Παναθηναϊκό μόλις δύο (η μια φάουλ) και χθες τρεις (οι δύο από στημένα). Με άλλα λόγια, είναι μια ομάδα που καταφέρνει να κρατά με ευκολία μακριά από την εστία της τη μεγάλη πίεση. Και δεν είναι τυχαίο ότι είναι η μοναδική στη Super League που δεν έχει ακόμη δεχθεί γκολ.

Αν το σκεφτεί κανείς και βγάλει εκτός τα φιλικά του καλοκαιριού, που δεν έδειξαν την ακριβή εικόνα, αυτό εξηγείται πολύ εύκολα: όλη η αμυντική γραμμή, ο τερματοφύλακας και οι τέσσερις της γραμμής μπροστά του είναι μαζί από την προηγούμενη σεζόν και είχαν ήδη βρει χημεία μεταξύ τους, πριν αναλάβει ο Μεταξάς. Ο ίδιος δεν θέλησε να αλλάξει κάτι εκεί, καθώς είδε ότι θα του έκανε τη δουλειά του. Λίγο μπροστά τους είναι ο Ντομίνγκες που μετά τα μισά της χθεσινής αγωνιστικής χρονιάς παίζει στα επίπεδα που απαιτείται (και μπορεί), ενώ δίπλα του μπήκε ένα παιδί που έχει εξαιρετική ανασταλτική ικανότητα, ο Καραχάλιος. Αν συνυπολογιστεί και το πόσο βοηθούν στα ντουμπλαρίσματα οι πλάγιοι χαφ, τότε τα όσα γίνονται στο χορτάρι, εξηγούνται πολύ εύκολα.

Στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι της Νίκαιας, ο προπονητής του ΠΑΣ δήλωσε: «Στα δύο πρώτα παιχνίδια είδαμε τον Ιωνικό να έχει φοβερές αντεπιθέσεις και ως το 30’ στο πρώτο παιχνίδι, αλλά και μετά στο δεύτερο (με τον Άρη), πήρε τη νίκη με μια τέτοια αντεπίθεση. Αυτό εμείς δεν το επιτρέψαμε, ήταν ο πρώτος στόχος μας να κόψουμε τις αντεπιθέσεις του Ιωνικού. Τον δεύτερο στόχο μας τον δείξαμε σταδιακά, μετά το 25’ παίξαμε μπάλα, αλλά δεν είχαμε διάρκεια». Εάν είχε καταφέρει ο Εραμούσπε απλώς να σπρώξει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα στη μεγαλύτερη φάση του πρώτου μέρους και για τους δύο ομάδες, τότε θα βλέπαμε ένα άλλο ματς.

Και θα μπορούσε να πει κάποιος ότι τη μεγαλύτερη φάση την είχε ο Ιωνικός, με τον Ντάλσιο, που «τρύπησε» την άμυνα. Ωστόσο, εκεί μίλησε η κλάση του Λοντίγκιν, ο οποίος προστάτευσε εξαιρετικά την εστία του και ανάγκασε τον αντίπαλό του να πάει να πλασάρει από πολύ πλάγια για να βρει εστία. Και δεν βρήκε… Η μπάλα πήγε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ ακόμη και προς τα μέσα να πήγαινε, ο Εραμούσπε είχε ήδη προλάβει να καλύψει την εστία. Άρα, και σε αυτήν την περίπτωση φάνηκε ότι τα πράγματα πίσω πάνε αρκετά καλά.

Ας πάμε και λίγο στο πιο μπροστά κομμάτι. Εκεί φαίνεται ότι υπάρχει ένα ζήτημα, καθώς δεν είναι πως οι παίκτες του ΠΑΣ δεν βρίσκουν στόχο. Γενικά η ομάδα δεν βγάζει φάσεις. Αλλά, και αυτό σε μεγάλο βαθμό εξηγείται. Και λόγω της μορφής που πήραν τα ματς που έδωσε μέχρι τώρα, αλλά και γιατί τα πρόσωπα που καλούνται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος σε αυτό, είναι νέοι παίκτες. Ακόμη και για τον Πέδρο Κόντε θα μπορούσε να ειπωθεί αυτό, κι ας ήταν σαν να μην έφυγε ποτέ… Οι δύο Γερμανοί είναι «φρέσκιοι», ο Περέα νέα προσθήκη επίσης κι ας δείχνει πιο ετοιμοπόλεμος από όλους, ενώ και ο Λώλης δεν είναι ακόμη σταθερό μέλος της ενδεκάδας. Μάλιστα, ήταν ο «αδύναμος κρίκος» ως δεξιός χαφ-εξτρέμ χθες και για τον λόγο αυτό ο κόουτς Μεταξάς τον πέρασε σε θέση φορ, δίπλα στον Κολομβιανό.

Όπως είπε και ο προπονητής, αυτό θα έρθει με τον καιρό και φαίνεται να ξέρει πώς να το δουλέψει. Άλλωστε, οι παίκτες σε όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος αυτήν τη στιγμή είναι «δεμένοι». Χαρακτηριστικό παράδειγμα από τον ΠΑΣ ο Μιλιντσεάνου, ο οποίος φάνηκε βαρύς στα μάτια μου, ενώ δεδομένα ο Μορέιρα πρέπει να δουλέψει στη φυσική του κατάσταση. Νομίζω κάνει «μπαμ» και στο μάτι του απλού φιλάθλου αυτό.

Με άλλα λόγια, η άμυνα τον κρατάει να μην χάνει δυνάμεις και αυτοπεποίθηση, κάτι που γεμίζει την ομάδα (την εκάστοτε ομάδα) με άγχος. Ουσιαστικά, είναι αυτό που δίνει «καύσιμα» στο σύνολο του Ηρακλή Μεταξά να συνεχίσει τη διαδρομή του στη Super League χωρίς άγχος. Και καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό είναι αυτό, ειδικά σε μια εποχή που τα καύσιμα έχουν πάρει την ανιούσα.

Σχολιασμος