Πρωτεύουσα Αθήνα, τον ΠΑΣ Γιάννινα προσκύνα...

04.02.2021 Αναγνώστηκε 412 φορές

Παρακολουθώντας το παιχνίδι με τον Ατρόμητο για το πρωτάθλημα της Super League την προηγούμενη Κυριακή και βλέποντας το πώς πάει να εξελιχθεί μετά το 0-1 των φιλοξενούμενων, είχα γράψει το εξής σχόλιο: «Ο μόνος τρόπος για να πάει μπροστά ο ΠΑΣ Γιάννινα, είναι να σταματήσει να παίζει σε αυτό το γήπεδο». Και αυτό γιατί το έργο το έχουμε δει πολλές φορές φέτος στο «Ζωσιμάδες». Τα ματς της ομάδας του Αργύρη Γιαννίκη στραβώνουν σχεδόν όλα και μάλιστα με τον ίδιο τρόπο… Καρμπόν!

Πρωτεύουσα Αθήνα, τον ΠΑΣ Γιάννινα προσκύνα...

Μάλιστα, είναι σαν οι συγκυρίες, η μοίρα, ο Θεός, η τύχη -όπως θέλει ας το πει ο καθένας- να θέλουν να δοκιμάσουν τις αντοχές των Ηπειρωτών, σε μια σεζόν που θα μπορούσε να πήγαινε πολύ καλύτερα. Άλλωστε, η πορεία στο πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει σχεδόν ιδανικά. Αλλά, οι λεπτομέρειες και ο καιρός στα Γιάννενα, έχουν χαλάσει και την εικόνα της ομάδας και την εικόνα του γηπέδου της. Ο καλύτερος αγωνιστικός χώρος του πρωταθλήματος το φθινόπωρο, μετατράπηκε σε έναν από τους χειρότερους στην πορεία και ειδικά με το που μπήκε ο χειμώνας. Ναι, ξέρουμε ότι στην πόλη ξεκινάει να βρέχει και δεν σταματά. Αλλά, να ανοίγουν σε τέτοιο βαθμό οι ουρανοί, όταν διεξάγονται τα προγραμματισμένα παιχνίδια, είναι κάτι το οποίο μοιάζει να γίνεται με εντολή... από ψηλά.

Σε εκείνο το σχόλιό μου, ήταν σαν ήρθε να συμφωνήσει ο κόουτς Γιαννίκης. Μετά τον θρίαμβο της ομάδας του στο Περιστέρι και τη νίκη-πρόκριση με σκορ 2-3, ο 40χρονος τεχνικός δήλωσε στην κάμερα του συνδρομητικού καναλιού αναφορικά με το τι άλλαξε στον ΠΑΣ σε σχέση με τα δύο προηγούμενα παιχνίδια σε Κύπελλο και πρωτάθλημα με αντίπαλο τους Περιστεριώτες: «Το γήπεδο άλλαξε. Εμείς στα Γιάννενα εδώ και πολύ καιρό έχουμε δύσκολες καιρικές συνθήκες και αυτό μας επηρεάζει στο παιχνίδι μας. Σήμερα είχαμε καλούς συνδυασμούς, καλό παιχνίδι, καλή απόδοση και πιστεύω ότι φάνηκε η διαφορά για το τι μπορούμε να κάνουμε σε άλλο γήπεδο».

Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που καλείται να αντιμετωπίσει η ομάδα των Ιωαννίνων. Φυσικά, όσο θα βελτιώνεται ο καιρός τόσο καλύτερα γίνονται τα πράγματα. Αλλά, μέχρι τότε, θα πρέπει να έρθουν και τα αποτελέσματα, αυτά που θα βγάλουν από τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο το όποιο άγχος για να βγει «αναίμακτα» η αγωνιστική περίοδος και θα βοηθήσουν να απελευθερωθούν οι «συγκρατημένες» δυνάμεις. Αυτές που εμφανίζονται οταν ο αγωνιστικός χώρος το επιτρέπει, όπως στο Περιστέρι.

Ο ΠΑΣ του Γιαννίκη είναι μια ομάδα που έχει συγκεκριμένες αρχές στο παιχνίδι της. Ακολουθεί το σχέδιό της, ασχέτως αντιπάλου και προσπαθεί να παράγει ποδόσφαιρο. Δεν παίζει «κλεφτοπόλεμο», που ναι μεν είναι ιδανικό σύστημα στην Ελλάδα για να έρχονται τα αποτελέσματα, αλλά περιορίζει το εύρος της εξέλιξης σε κάτι καλύτερο. Έτσι, δεν είναι τυχαίο πως τα καλύτερα παιχνίδια της τα έκανε σε χορτάρι που η μπάλα μπορεί να κυλάει κανονικά. Και αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι στα ματς της Αθήνας μετρά ένα 4/6 (3 νίκες για το πρωτάθλημα και 1 για το Κύπελλο). Να θυμηθούμε σε ποια γήπεδα; Στο Περιστέρι 0-2, σε πολύ καλό αγωνιστικό χώρο, στη Ριζούπολη 1-2 σε ένα σχετικά καλό γήπεδο, στο ΟΑΚΑ 0-2 στο οποίο η ΑΕΚ έφτιαξε πρόσφατα τον προβληματικό χλοοτάπητα και ξανά στο Περιστέρι 2-3, στην τελευταία χρονικά κάθοδο στην Αθήνα. Έχασε μόνο στο πάντα εξαιρετικό Καραϊσκάκη 1-0, στην τελευταία φάση του αγώνα, σε ένα ματς που θα μπορούσε να είχε λήξει 0-0, εάν είχε δοθεί το επιθετικό φάουλ στον Λιάσο πριν την αντίστοιχη παράβαση του Κάργα στον Καμαρά και στη Λεωφόρο 2-0. Όποιος θυμάται τον αγωνιστικό χώρο στο «Απόστολος Νικολαΐδης», καταλαβαίνει εύκολα τι γράφω.

Όσον αφορά το αγωνιστικό καθαρά κομμάτι που αφορά το σύνολο του Γιαννίκη, φάνηκε για ακόμη μια φορά ότι θα πρέπει να βελτιώσει το σκέλος της διαχείρισης των ματς. Εύκολα θα μπορούσε να τελειώσει την υπόθεση, κάνοντας το 1-4 στις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν και τελικά στο τέλος πήγε να γίνει θρίλερ. Φυσικά, μην περιμένουμε… θαύματα, σε μια σεζόν που είναι σε όλα μεταβατική και η οποία θα βοηθήσει να χτιστεί μια βάση για να γίνει το επόμενο βήμα. Αρκεί να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Μεταξύ σοβαρού και αστείου, είπα στους ανθρώπους της ομάδας μήπως να... μετακομίσουν στην πρωτεύουσα, δεδομένου ότι εδώ πετυχαίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να γίνει, αλλά είναι τόσο ωραίο συναίσθημα να φεύγεις γεμάτος, βλέποντας τον ΠΑΣ από κοντά να τα πηγαίνει εξαιρετικά. Κρίμα που δεν θα έρθει εδώ ξανά μέχρι την έναρξη των play off/ play out, εκτός εάν κάτσει κάποια κλήρωση στο Κύπελλο και πιο πολύ κρίμα είναι που οι εδώ οπαδοί της ομάδας δεν έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πως κάτι ωραίο δημιουργείται. Όπως και να έχει, φαίνεται πως η Αθήνα φέτος του πάει πολύ του ΠΑΣ Γιάννινα...

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ

Σχολιασμος