Το ποδόσφαιρο σε ανταμείβει αργά ή γρήγορα

28.01.2021 Αναγνώστηκε 453 φορές

Είχα την τύχη να βρίσκομαι σε ένα ιστορικό ματς για τον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος το απόγευμα της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου 2021 επικράτησε 0-2 της ΑΕΚ. Θυμίζουμε ότι χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 30 χρόνια για να σπάσουν οι Ηπειρώτες την αρνητική παράδοση που είχαν στην έδρα της Ένωσης (Νέα Φιλαδέλφεια ή ΟΑΚΑ) και να πανηγυρίσουν το δεύτερο «διπλό» στην ιστορία των μεταξύ τους αναμετρήσεων ως φιλοξενούμενοι. Αυτό που κάνει ακόμη πιο μεγάλο αυτό το αποτέλεσμα, είναι το γεγονός πως δεν ήρθε ως τεράστια έκπληξη, αλλά ήταν απόρροια της εξαιρετικής εικόνας που βγάζει στα περισσότερα παιχνίδια το σύνολο του Αργύρη Γιαννίκη.

Το ποδόσφαιρο σε ανταμείβει αργά ή γρήγορα

Βεβαίως, όλοι είχαμε πάρει… χαμπάρι το πόσο δυνατά «χτυπά» τα παιχνίδια με τους λεγόμενους μεγάλους του ελληνικού ποδοσφαίρου ο ΠΑΣ. Ωστόσο, με εξαίρεση το ματς στα Γιάννενα κόντρα στον Ολυμπιακό και το τελικό 1-1, σε κανένα άλλο δεν είχε ανταμειφθεί η προσπάθεια στο χορτάρι έστω με έναν βαθμό. ΟΚ, υπάρχουν και τα δύο ισόπαλα αποτελέσματα με τον Άρη, ωστόσο ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης δεν θεωρείται από αυτούς που έχουν την ίδια επιδραστικότητα (εντός και εκτός γηπέδου) με τους υπόλοιπους τέσσερις -τουλάχιστον αυτήν την περίοδο, κι ας είναι στη δεύτερη θέση.

Τέλος πάντων, ήρθε η σειρά να υπάρξει ανταπόδοση βαθμολογική και μάλιστα με τρίποντο. Το όφειλαν παίκτες και τεχνικό τιμ στους εαυτούς τους, το έφερε και η τύχη. Ναι, γιατί χρειάζεται και αυτή στο ποδόσφαιρο. Όπως είχε σωστά πει μια ψυχή για το λαοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, «δοκάρι και μέσα μάγκας, δοκάρι και έξω μαλ...». Στο ΟΑΚΑ όλα δούλεψαν υπέρ των Γιαννιωτών. Αλλά, η μοίρα τους το όφειλε! Θυμάστε το ματς του πρώτου γύρου στο «Ζωσιμάδες» (φυσικά και το θυμάστε); Ήταν το μοναδικό της ΑΕΚ που επί Καρέρα δεν δέχθηκε γκολ στην τρέχουσα σεζόν και οι «κιτρινόμαυροι» επικράτησαν κατά συνέπεια με 0-1. Τι είχε γίνει τότε; Δύο γκολ του ΠΑΣ που δεν μέτρησαν στα... εκατοστά ως οφσάιντ (σωστά ακυρώθηκαν από το VAR) και ένα πέναλτι (επίσης σωστό βάσει κανονισμού), έπειτα από λάθος του Χουτεσιώτη, το οποίο δεν θα καταγραφόταν ποτέ ως λάθος, εάν η μπάλα είχε βγει άουτ -επίσης για πολύ λίγο, έπειτα από την κεφαλιά του Χνιντ που πήγαινε στο...Μιτσικέλι.

Ε, αυτήν τη φορά έγιναν όλα από την ανάποδη -καιρός ήταν! Μεγάλη ανοησία του Ινσούα (που ευτυχώς για τους Ηπειρώτες τον επέλεξε ο Χιμένεθ στο βασικό σχήμα της ομάδας του), πέναλτι στον Παντελάκη και γκολ από τον Κρίζμαν. Τεράστια παρέμβαση του Οικονομόπουλου στην κεφαλιά του Σβάρνα, λίγα εκατοστά πριν περάσει η μπάλα την τελική γραμμή, δοκάρι στο σουτ του Μάνταλου στην επόμενη φάση, δοκάρι και στον «κεραυνό» του Ολιβέιρα λίγο αργότερα. Το τέρμα του Λέο στο τέλος, έπειτα από εξαιρετική συνεργασία των συμπαικτών του και το όμορφο τελείωμα, ήρθε ως το… κερασάκι σε μια πολύ νόστιμη τούρτα για την ομάδα του Γιαννίκη. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να επικαλεστούν στην ΑΕΚ θέμα τύχης (που τόσο ήταν στο πλευρό τους στο ματς του πρώτου γύρου) ή οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία, άπαντες αναγνώρισαν ότι ήταν πανάξια η επικράτηση του ΠΑΣ. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Χιμένεθ στην κάμερα της Nova μετά το τελευταίο σφύριγμα. Ναι, το ποδόσφαιρο είναι στιγμές, που μπορούν να αλλάξουν δραστικά την εικόνα ενός ματς, αλλά δεν παύει ο ικανός να ανταμείβεται στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Και γιατί το λέμε αυτό; Πολύ απλά γιατί το σύνολο του Γιαννίκη έκανε ένα εξαιρετικό παιχνίδι τακτικά, με τεράστια προσήλωση στο αγωνιστικό πλάνο. Με τη σιγουριά που έβγαζε ο εξαιρετικός στο ντεμπούτο του Λοντίγκιν, έναν παίκτη που χρειαζόταν η ομάδα και τον απέκτησε, έδινε σιγουριά στους Κάργα και Παντελάκη να κάνουν ένα εξαιρετικό παιχνίδι. Ειδικά ο αρχηγός του ΠΑΣ μετά την αποχώρηση λόγω τραυματισμού του Σιόντη, ήταν για ακόμη ένα παιχνίδι αρχοντικός στον τρόπο με τον οποίο κινούνταν στον αγωνιστικό χώρο. Πίρσμαν και Καρτάλης «έσβησαν» με τις αλληλοκαλύψεις τους τον εξαιρετικό Γκαρσία, ο οποίος δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα από την πλευρά ευθύνης τους, ενώ εξίσου καλά ανταποκρίθηκαν και από την πλευράς του οι Οικονομόπουλος, Μπρένερ (και αργότερα οι Σάλιακας, Ελευθεριάδης) που έπαιξαν εκεί από ένα σημείο του αγώνα και έπειτα. Αρκετά καλός ήταν και ο Ντομίνγκεθ που μέχρι χθες κινούνταν σε… ρηχά νερά, ενώ για δεύτερο ματς απαιτήσεων (μετά από αυτό στο Καραϊσκάκη) ο Λιάσος ήταν χάρμα οφθαλμών. Ο Λέο έκανε αυτό που ξέρει καλά, ο Κρίζμαν ήταν αρκετά συγκεντρωμένος, ενώ και ο Παμλίδης ήταν ουσιαστικός, παρά το γεγονός πως δεν έχει συνηθίσει να έρχεται από τον πάγκο, Πώς, λοιπόν, να μην έρθει ο θρίαμβος;

Φυσικά, και πάλι κάτι θα μπορούσε να στραβώσει και να γράφω άλλα την ώρα που χτυπούσα με μανία τα πλήκτρα στον υπολογιστή μου από ενθουσιασμό. Δεν θα ήταν έκπληξη, δεδομένου ότι αυτή η ομάδα έχει αδικήσει πολύ (πάρα πολύ) τον εαυτό της. Και δυστυχώς, δεν βοηθούν και τα ίδια… τα Γιάννενα. Πραγματικά, ο καιρός που κάνει στην πόλη κάθε φορά που παίζει ο ΠΑΣ, είναι απαγορευτικός για ποδόσφαιρο. Τι κι αν φτιάχτηκε ο αγωνιστικός χώρος. Με βροχές που παραπέμπουν στην εποχή... του Νώε, τα δεδομένα αλλάζουν. Πλέον, αυτό που μένει, είναι να αξιοποιηθεί αυτό το αποτέλεσμα, για να γλιτώσει η ομάδα από τα όποια αρνητικά σενάρια και να συνεχίσει τη βελτίωσή της στους τομείς που χρειάζεται να το κάνει με μεγαλύτερη προσήλωση σε αυτό, παρά στο «πρέπει» που δημιουργεί η ανάγκη του αποτελέσματος.

Τα δύο παιχνίδια με Ατρόμητο για πρωτάθλημα (εντός έδρας) και Κύπελλο (στο Περιστέρι) θα δώσουν και την απάντηση σε όλα αυτά.Τέλος, να σημειώσω ότι το επιθυμητό για την ομάδα των Ιωαννίνων θα ήταν τα παιχνίδια των άμεσων ανταγωνιστών του, να τελειώνουν όπως αυτό στο Αγρίνιο. Δηλαδή ισόπαλα. Θα βοηθήσει πάρα πολύ για να φύγει γρήγορα το όποιο άγχος.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ


Σχολιασμος