ΠΑΣ Γιάννινα, ομάδα που χαίρεσαι να βλέπεις

01.11.2020 Αναγνώστηκε 542 φορές

Δεν είναι η πρώτη φορά που το γράφω. Αυτή η ομάδα του ΠΑΣ Γιάννινα έχει αρκετές δυνατότητες για να τα πάει ακόμη καλύτερα σε σχέση με όσα έχει βγάλει μέχρι στιγμής στους αγωνιστικούς χώρους της Super League 1. Το αποτέλεσμα και η εμφάνιση στο Περιστέρι, όχι μόνο η νίκη με 2-0 επί του Ατρόμητου, είναι οδηγός για τη συνέχεια. Στο ματς των δυτικών προαστίων της Αθήνας αποτυπώθηκε σε μεγάλο βαθμό η δουλειά που έχει ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι στην ομάδα από τον Αργύρη Γιαννίκη και το επιτελείο του και εξελίσσεται μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα.

ΠΑΣ Γιάννινα, ομάδα που χαίρεσαι να βλέπεις

Πλέον, οι Ηπειρώτες έχουν λάβει της αναγνώρισης που τους αρμόζει σχεδόν από το σύνολο του ποδοσφαιρικού κόσμου, αλλά μπορούν -και οφείλουν να το κάνουν για να επιβραβεύσουν τη δική τους προσπάθεια- να παίρνουν και τα αποτελέσματα που θα τους απαλλάξουν γρήγορα από το άγχος της παραμονής (αν και με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βλέπω πώς θα μπορούσαν να μπλέξουν σε τέτοιο σενάριο) και θα τους κάνει να αναπροσαρμόσουν προς τα πάνω, προς την εξάδα δηλαδή, τα σχέδια τους για τη σεζόν. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τα αποτελέσματα.

Δύο ματς είναι χαρακτηριστικά: Αυτό των «Ζωσιμάδων» με την ΑΕΚ και αυτό στο Περιστέρι. Στην πρώτη περίπτωση δόθηκε ένα πέναλτι για μια λάθος έξοδο του Χουτεσιώτη (από τα λίγα λάθη που κάνει), με την μπάλα -σύμφωνα με τους κριτικούς διαιτησίας- να μην περνά για ελάχιστα εκατοστά εκτός αγωνιστικού χώρου, όταν ο Λαρισαίος τερματοφύλακας έρχεται σε επαφή με τον Χνιντ. Επίσης, ο ΠΑΣ σημειώνει δύο γκολ, τα οποία επίσης για εκατοστά (ειδικά του Παμλίδη) επίσης δεν μετρούν ως οφσάιντ. Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση η πρώτη φάση του Ατρόμητου, μόλις στα 45' δευτερόλεπτα πηγαίνει στο δοκάρι, ενώ η πρώτη απόλυτα ολοκληρωμένη τελική προσπάθεια της ομάδας του Γιαννίκη γίνεται γκολ. Έτσι είναι το ποδόσφαιρο, αυτές οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι πως είτε πηγαίνει καλά το παιχνίδι, είτε όχι, αυτό το σύνολο θα παίξει με τον τρόπο του, το δικό του παιχνίδι και δεν θα αλλάξει το πλάνο ανάλογα με τον αντίπαλο και το πώς εξελίσσεται η αναμέτρηση. Αυτό είναι το πιο μεγάλο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει. Ο Γιώργος Χριστοβασίλης, στις δηλώσεις που παραχώρησε μετά το παιχνίδι στο Περιστέρι, το είπε ξεκάθαρα: «Από αμυντικό παιχνίδι, η ομάδα πια παίζει ποδόσφαιρο».

Οπότε, έχει επίσης μεγάλη σημασία η επόμενη φράση του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΣ Γιάννινα, αναφορικά με τον Γιαννίκη: «Είναι ένας προπονητής που μακάρι να τον κρατήσουμε κάποια χρόνια, γιατί προορίζεται για μεγάλη ομάδα πολύ σύντομα». Και εδώ έρχεται η κρυφή μου ελπίδα, να μεγαλώσει και ο σύλλογος ταυτόχρονα με τον προπονητή του ως μέγεθος. Να προχωρήσει ένα πρότζεκτ... Football Manager, που θα κάνει τις δύο πλευρές να συνεργαστούν για πολλά χρόνια, να έρθουν επιτυχίες, να αναδειχθούν παίκτες, να γίνουν ωραία πράγματα.

Δυστυχώς, επειδή ζούμε την ελληνική πραγματικότητα και επειδή παράδειγμα Λάρισας (που παρεμπιπτόντως είναι και ο επόμενος αντίπαλος του ΠΑΣ) δεν πρόκειται να ξαναδούμε εύκολα, αυτό φαντάζει κάτι απίθανο. Το σημαντικό, ωστόσο, είναι να προχωρήσουν οι Γιαννιώτες στον δρόμο που έχουν χαράξει εδώ και περίπου ενάμισι χρόνο. Είναι σπουδαίο πως έχει δημιουργηθεί μια ομάδα που χαίρεσαι να τη βλέπεις. Και εδώ έρχεται το άλλο κρίμα, αυτό που έχει δημιουργήσει η συγκυρία με την πανδημία του κορονοϊού και τη μη δυνατότητα των οπαδών να πάνε στο γήπεδο, να δουν από κοντά, όσα ωραία βλέπουμε με την έναρξη της σεζόν -κυρίως από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Έχοντας παρακολουθήσει ήδη δύο παιχνίδια από κοντά, πάντως, είναι άλλη η αίσθηση.

Είναι και η δυνατότητα που δίνει στο μάτι, να βλέπει πράγματα που από μια οθόνη δεν φαίνονται. Εντάξει, έκανε «μπαμ» ότι ο Κάργας ήταν ο καλύτερος παίκτης του αγώνα με τον Ατρόμητο. Αλλά, η εικόνα από κοντά είναι διαφορετική. Είχα τη χαρά και τη δυνατότητα να δω το ματς στο Περιστέρι, έχοντας δίπλα μου έναν πολύ καλό φίλο, που βλέπει αρκετά συχνά παιχνίδια της ομάδας των δυτικών προαστίων και ο οποίος... το μυρίζει πολύ το τόπι. Και αυτός συμφώνησε σε αυτό. Μένει να δούμε εάν καθιερωθεί και το επόμενο διάστημα σε ρόλο αμυντικού μέσου ο 25χρονος Κιλκισιώτης. Κάτι που δεν είναι απίθανό, αν συνεχίσουν να είναι εκτός λόγω τραυματισμών οι Κάστρο και Σιόντης.

Αυτό που επίσης φάνηκε στο Περιστέρι, αφορά το πόσο σημαντικοί είναι για το παιχνίδι του ΠΑΣ οι Σάλιακας και Πίρσμαν. Ειδικά για τον Βέλγο, τον οποίον -λόγω... τρέλας με το ολλανδικό πρωτάθλημα- γνώριζα εδώ και χρόνια, τα λόγια περιττεύουν. Οι τοποθετήσεις του είναι σχεδόν αλάνθαστες, τα ανεβάσματά πάντα σωστά και το παιχνίδι του είναι πολύ μυαλωμένο. Αν είχε και καλύτερη σέντρα, δεν νομίζω καν ότι θα ερχόταν από τα μέρη μας.

Τέλος, θέλω να σταθώ και στο πόσο επιβλητικό παιχνίδια για περίπου 49 λεπτά έκανε ο Λώλης. Μου έκανε εντύπωση που ο κόουτς Γιαννίκης έβγαλε τον σκόρερ Ελευθεριάδη από το ματς στο ημίχρονο για να περάσει τον πιτσιρικά. Κι όμως, εκείνος μπήκε στο γήπεδο και το... όργωσε. Είτε παίζοντας δεξιά (αρχικά), είτε αριστερά (στη συνέχεια), έβλεπες έναν παίκτη που μόνο 18χρονο δεν θυμίζει. Και το γεγονός ότι δεν είναι ο μόνος από τις Ακαδημίες του ΠΑΣ που θεωρείται μέρος του rotation, αποτυπώνει την πρόοδο που έχει γίνει και σε αυτόν τον τομέα.

Τέλος, φαίνεται ότι από παιχνίδι σε παιχνίδι τα πράγματα γίνονται όλο και καλύτερα από άποψη διάρκειας στην τήρηση του πλάνου. Όσο προχωρά ο καιρός, τόσο τα «νεκρά» διαστήματα μειώνονται. Έλεγαν οι άνθρωποι του ΠΑΣ, το είπε και ο Γιώργος Χριστοβασίλης στις δηλώσεις του, ότι περίμεναν αρκετά καλύτερο τον Ατρόμητο στην επανάληψη. Στα δικά μου μάτια δεν τους άφησε ο αντίπαλος να παίξει. Τον «έπνιξε». Κάτι που σημαίνει ότι φαίνεται να λύνεται και το βασικότερο ζήτημα που είχε να κάνει με την έναρξη της σεζόν.

Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για να συνεχιστεί η βελτίωση. Να γίνουν η αφορμή (ή η αιτία) για να πάρουν άπαντες οι Γιαννιώτες αυτοπεποίθηση, να πεισμώσουν, να «καθαρίσουν» γρήγορα την παραμονή, να μειώσουν τα λάθη τους και να στοχεύσουν ακόμη πιο ψηλά, εκεί που για μένα μπορούν να φτάσουν. Είναι κρίμα που υπήρξε οδηγία στον Αργύρη Γιαννίκη να μην μιλήσει στα media αυτήν τη φορά και δεν μπορέσαμε να τον ρωτήσουμε για όλα αυτά, ή έστω για κάποια από αυτά.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΥΡΚΟΣ

Σχολιασμος