Βούλιαξε και...πήδηξαν από το καράβι!

22.04.2024 Αναγνώστηκε 5033 φορές #ΠΑΣ Γιάννινα

Στην Super League 2 υποβιβάστηκε οριστικά ο ΠΑΣ Γιάννινα και θα αποχωρήσει απο την πρώτη κατηγορία μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στην Super League. Η ομάδα της Ηπείρου ηττήθηκε χτες το μεσημέρι με 2-1 από τον Πανσερραïκό, ωστόσο γνώριζε ήδη ότι ήταν καταδικασμένη και μαθηματικά από το Σάββατο μετά τις νίκες Παναιτωλικού και Κηφισιάς σε Τρίπολη και Περιστέρι αντίστοιχα. Παρελθόν από τον ΠΑΣ ο Μιχάλης Γρηγορίου που ανακοίνωσε την άμεση παραίτησή του, με υπηρεσιακό τεχνικό η ομάδα στα τελευταία δύο παιχνίδια με Κηφισιά και Βόλο.

Βούλιαξε και...πήδηξαν από το καράβι!
Μυριούνης
Θανάσης Μυριούνης

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος...θανάτου έζησε το Σαββατοκύριακο που πέρασε ο ΠΑΣ Γιάννινα. Μετά τις νίκες του Παναιτωλικού με 0-2 στην Τρίπολη επί του Αστέρα και της Κηφισιάς με 1-2 επί του Ατρόμητου στο Περιστέρι οι Γιαννιώτες υποβιβάστηκαν ήδη και μαθηματικά από το Σάββατο στην Super League 2. Έτσι, ο αγώνας με τον Πανσερραϊκό ήταν αδιάφορος βαθμολογικά για τους Γιαννιώτες.  Οι Σερραίοι ήθελαν να εξασφαλίσουν και μαθηματικά την παραμονή και επικράτησαν 2-1 στο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών για την 5η αγωνιστική των Play Out της Super League. Ο Πανσερραϊκός προηγήθηκε με δύο γκολ των Τομάς (29') και Ουάρντα (45+4') στο πρώτο μέρος, ενώ ο ΠΑΣ μείωσε στην επανάληψη με πέναλτι του αρχηγού Κόντε (65'). Παρελθόν ο Μιχάλης Γρηγορίου που ανακοίνωσε την άμεση παραίτησή του, με υπηρεσιακό τεχνικό ο ΠΑΣ στα δύο τελευταία παιχνίδια με Κηφισιά και Βόλο. 

Πώς έπαιξαν

Τον Αθανασίου εμπιστεύτηκε κάτω από τα δοκάρια ο Μιχάλης Γρηγορίου στο χτεσινό παιχνίδι στις Σέρρες. Ο 50 χρονος τεχνικός παρέταξε τον ΠΑΣ με διάταξη 4-2-3-1 που μετατρεπόταν σε 4-3-3 στην επίθεση. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Αθανασίου, δεξί μπακ ο Σόρια, αριστερό ο Κιάκος και στόπερ στο κέντρο της άμυνας αγωνίστηκαν οι Παντελάκης και Εραμούσπε. Αμυντικά χαφ έπαιξαν οι Καραχάλιος και Τζίνο, δεξιά στα εξτρέμ αγωνίστηκε ο  Λεό, αριστερά ο Ροσέρο και ο Ριένστρα αγωνίστηκε στον άξονα πίσω από τον Κόντε που ήταν στην κορυφή της επίθεσης.

Από την πλευρά του, ο Ουρουγουανός τεχνικός του Πανσερραϊκού Πάμπλο Γκαρσία παρέταξε την ομάδα του με 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Κατσίκας, δεξί μπακ ο Δεληγιαννίδης, αριστερό ο Πεταυράκης και στόπερ έπαιξαν οι Μπέργκστρομ και Αυλωνίτης. Στα αμυντικά χαφ αγωνίστηκαν οι Οικονόμου και Ουεντραόγκο, δεξι εξτρέμ ο Τόμας, αριστερό ο Ουάρντα και ο Άλεξιτς ήταν επιτελικό χαφ πίσω από τον Μπετανκόρ που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Δοκάρι με τον Ροσέρο ο ΠΑΣ

Ο ΠΑΣ είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, ωστόσο οι Σερραίοι είχαν την πρώτη καλή στιγμή στο ματς στο 9’ όταν μετά από εκτέλεση κόρνερ του Ουάρντα, ο Αυλωνίτης πήρε την κεφαλιά αλλά η μπάλα έφυγε δίπλα από το δεξί κάθετο δοκάρι του Αθανασίου.

Οι Γιαννιώτες απάντησαν στο 13’ με την ευκαιρία του Ροσέρο. Το αρχικό σουτ του Κολομβιανού επιθετικού κόντραρε πάνω στα σώματα των αμυντικών, στη συνέχεια ο Κιάκος έκανε το σουτ, όμως ο Κατσίκας μπλόκαρε τη μπάλα. Σε σουτ του Τομάς στο 20’ με το αριστερό, η μπάλα έφυγε πάνω από την από την εστία του Αθανασίου. Η ομάδα του Γκαρσία είχε ακόμη μια καλή στιγμή στο 21’ όταν βγήκε στην αντεπίθεση με τον Μπετανκόρ, όμως το σουτ του με το δεξί δεν ήταν καλό και ο Αθανασίου είχε εύκολο έργο.

Οι Γιαννιώτες παραλίγο να παγώσουν το σχεδόν άδειο Δημοτικό Γήπεδο Σερρών στο 22’ έχοντας δοκάρι. Μετά από ωραία κίνηση του Ροσέρο από αριστερά, ο Κολομβιανός έκανε τις προσποιήσεις και σούταρε με το δεξί, η μπάλα βρήκε τη ρίζα του δεξιού κάθετου δοκαριού του Κατσίκα και έφυγε άουτ.

Προβάδισμα με Τομάς

Η γιαννιώτικη ομάδα όχι μόνο δεν κατάφερε να βρεθεί μπροστά στο σκορ, αλλά δέχτηκε το γκολ από τους Σερραίους στην επόμενη φάση μετά το δοκάρι του Ροσέρο. Στο 29’ μετά από βολέ του Κατσίκα, ο Τομάς έκανε το κοντρόλ υπό πίεση και άνοιξε στον Άλεξιτς, ο οποίος του γύρισε τη μπάλα και ο Τομάς με εκπληκτικό αριστερό σουτ έστειλε τη μπάλα στο οριζόντιο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα του Αθανασίου για το 1-0. Αυτό ήταν το πρώτο γκολ του Ουρουγουανού μεσοεπιθετικού και το πανηγύρισε δεόντως. 

Ο ΠΑΣ χωρίς άγχος μιας και είχε οριστικοποιηθεί από το Σάββατο ο υποβιβασμός στη Super League 2 συνέχισε να είναι δραστήριος επιθετικά και στο 33' σε κεφαλιά του Κόντε μετά από σέντρα του Σόρια από δεξιά, μπλόκαρε ο Κατσίκας. Σε εκτέλεση φάουλ του Κιάκου στο 36’ ο προωθημένος Παντελάκης πήρε την κεφαλιά, όμως η μπάλα έφυγε πάνω από τα δοκάρια.

Διπλασίασε τα τέρματα με Ουάρντα

Λίγο πριν οι ομάδες πάνε στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα του ημιχρόνου, ο Πανσερραϊκός κέρδισε πέναλτι στο 45’.  Ο Πεταυράκης με βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του ΠΑΣ έβγαλε τον Μπετανκόρ τετ α τετ με τον Αθανασίου. Ο πορτιέρο του ΠΑΣ ανέτρεψε τον Ισπανό επιθετικό και ο διαιτητής Γκορτσίλας καταλόγισε πέναλτι, όμως στη συνέχεια σήκωσε off side μετά από υπόδειξη του δεύτερου βοηθού Τοροσιάδη. Η φάση ελέγχθηκε στο VAR και με τις γραμμές φάνηκε ότι ο Κιάκος κάλυπτε τον Μπετανκόρ, ενώ ο Παπαδόπουλος συμφώνησε με τον Γκορτσίλα ότι ο Αθανασίου ανέτρεψε τον παίκτη του Πανσερραϊκού. 

Στο 45+4’ ο Ουάρντα ανέλαβε την εκτέλεση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα παρά την προσπάθεια του Αθανασίου που έπεσε στη σωστή γωνία, όμως είχε ύψος η μπάλα στην εκτέλεση του Ουάρντα και κατέληξε στα δίχτυα για το 2-0. Με το πέμπτο φετινό γκολ του ιδιόρρυθμου Αιγύπτιου, η ομάδα της Κεντρικής Μακεδονίας πήγε στα αποδυτηρια με ένα σαφές προβάδισμα ενόψει της επανάληψης με τα κενά της γιαννιώτικης άμυνας στο πρώτο μέρος να είναι οφθαλμοφανή.

Μοίρασε χρόνο συμμετοχής

Με την έναρξη της επανάληψης ο Μιχάλης Γρηγορίου έριξε στον αγώνα τους Πανάγου και Κύρκο στις θέσεις των Κιάκου και Ριένστρα που ήταν αρνητικοί στο πρώτο μέρος. Ο Σόρια έπαιξε αριστερό μπακ με ανάποδο πόδι, ενώ ο Πανάγου πήγε στο δεξί άκρο της άμυνας. Ελάχιστα λεπτά αργότερα χρειάστηκε να κάνει και τρίτη αλλαγή ο ΠΑΣ όταν χτύπησε ο Παντελάκης και αντικαταστάθηκε από τον Μπακαδήμα.

Ο Πανσερραϊκός μπήκε δυναμικά και στην επανάληψη και στο 46' ο Μπετανκόρ βρήκε τον Άλεξιτς και ο τελευταίος σούταρε, όμως μπλόκαρε ο Αθανασίου τη μπάλα. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Γρηγορίου έδωσε για πρώτη φορά και χρόνο συμμετοχής στον Μπεγκάλα που μπήκε στη θέση του Τζίνο στον αγώνα. 

Ένατο γκολ του Κόντε

Ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν αργός και χωρίς πολλές φάσεις, όμως ο ΠΑΣ ανέβασε στροφές για ένα δεκάλεπτο από το 60' έως το 70'. Στο 63' η ομάδα της Ηπείρου κέρδισε πέναλτι. Ο Ροσέρο από δεξιά έκανε εξαιρετική ατομική ενέργεια και πάσαρε  παράλληλα, έδιωξε προς το σημείο του πέναλτι ο Αυλωνίτης και ο Λεό πήρε την μπάλα και ανατράπηκε από τον Δεληγιαννίδη. Ο διαιτητής Γκορτσίλας κατάλόγισε το πέναλτι παρά τις διαμαρτυρίες των γηπεδούχων. Η φάση ελέγχθηκε από τον VAR Παπαδόπουλο που συμφώνησε με τον ρέφερι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣ Πέδρο Κόντε στο 65', ο οποίος έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία, ο Κατσίκας έπεσε δεξιά και έγινε το 2-1. Ήταν το ένατο φετινό γκολ του Κόντε και δεν το πανηγύρισε αναλογιζόμενος τον υποβιβασμό και τη δύσκολη στιγμή που βρίσκεται η ομάδα της Ηπείρου.

Ο ΠΑΣ έφτασε μια ανάσα από την ισοφάριση λίγο μετά τη μείωση του σκορ. Συγκεκριμένα, στο 68' μετά από κόρνερ του Σόρια και αρχική κεφαλιά του Μπακαδήμα προς τα πίσω, ο Εραμούσπε έκανε το σουτ και η μπάλα κόντραρε πάνω στον Άλεξιτς. Πάνω στη γραμμή ο Λεό ήταν έτοιμος να σκοράρει, όμως ο Γούλερι με τάκλιν αυτοθυσίας έσωσε τον Πανσερραϊκό από την ισοφάριση και στέρησε από τον ΠΑΣ το δεύτερο γκολ. 

Η τελευταία κίνηση του Γρηγορίου από τον πάγκο ήταν να περάσει τον Παμλίδη στη θέση του Λεό, ενώ ο Πάμπλο Γκαρσία έριξε στον αγώνα τους Στάικο και Χατζηστραβό στις θέσεις των Οικονόμου και Άλεξιτς. 

Στο 79' ένα σουτ του Πεταυράκη από τον άξονα δεν βρήκε στόχο, ενώ στο τελευταίο κομμάτι του παιχνιδιού άρχισαν τα σκληρά μαρκαρίσματα και ο διαιτητής Γκορτσίλας  έβγαλε αρκετές κίτρινες κάρτες.  Η τελευταία αξιόλογη φάση του αγώνα ήρθε στο 88' και ήταν για τον Πανσερραϊκό.  Ο Γούλερι κατέβασε ωραία τη μπάλα και έστρωσε στον Ουάρντα, ο Αιγύπτιος κέρδισε την κόντρα από τον Πανάγου και σούταρε,όμως έσωσε στην κλειστή του γωνία ο Αθανασίου.

Το τελευταίο σφύριγμα του Γκορτσίλα βρήκε τον Πανσερραϊκό να πανηγυρίζει μαζί με τη νίκη και τη μαθηματική εξασφάλιση της παραμονής του. Οι Σερραίοι με 35 βαθμούς ανέβηκαν στην πρώτη θέση των Play Out, ενώ μετά τον ΠΑΣ που ήδη υποβιβάστηκε θα γίνει μεγάλη μάχη τις τελευταίες δύο αγωνιστικές από τρεις ομάδες. Παναιτωλικός με 30 βαθμούς, Βόλος με 29 και Κηφισιά με 28 θα παλέψουν μέχρι τέλους για να μην ακολουθήσουν τους Γιαννιώτες στην Super League 2. 

Από την άλλη τα πράγματα είναι δύσκολα για τον ΠΑΣ και η επόμενη ημέρα δεν είναι ευοίωνη. Ο Μιχάλης Γρηγορίου ήδη αποτελεί παρελθόν, ενώ έχουν αρχίσει ήδη και φεύγουν παίκτες όπως οι Ντεμίρ και Μπάλαν που έχουν ήδη αποχωρήσει από τα Γιάννενα. 

Διαιτησία: Γκορτσίλας (Νίκζας - Τοροσιάδης)

Πανσερραϊκός (Πάμπλο Γκαρσία): Κατσίκας, Αυλωνίτης, Μπέργκστρομ, Δεληγιαννίδης, Πεταυράκης, Ουεντραόγκο, Οικονόμου (77' Στάικος), Τομάς (88' Ντανκερλούι), Ουάρντα, Άλεξιτς (77' Χατζηστραβός), Μπετανκόρ (65' Γούλερι).

ΠΑΣ Γιάννινα (Μιχάλης Γρηγορίου): Αθανασίου, Σόρια, Κιάκος (46' Πανάγου), Εραμούσπε, Παντελάκης (49' Μπακαδήμας), Τζίνο (59' Μπεγκάλα), Καραχάλιος, Ριένστρα (46' Κύρκος), Ροσέρο, Λεό (72' Παμλίδης), Κόντε.

Σχολιασμος