Δευτέρα, 22 Αύγουστος 2016 10:05
Αξιολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Κληρώνει σήμερα για Α’ και Β’ και για κύπελλο

Σήμερα στις 19:00 στα γραφεία της ΕΠΣΗΠ θα πραγματοποιηθούν οι κληρώσεις των πρωταθλημάτων της Α’ και Β’κατηγορίας, καθώς και η κλήρωση του κυπέλλου ερασιτεχνών, για την αγωνιστική περίοδο 2016-2017.

Ήδη οι ομάδες αυτών των κατηγοριών έχουν ξεκινήσει εδώ και σχεδόν ένα μήνα την προετοιμασία τους καιμε την σημερινή κλήρωση μπαίνουμε για τα καλά σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς στο ερασιτεχνικό μας ποδόσφαιρο.

Πάμε να δούμε αναλυτικά τις ομάδες που θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Α’και Β’ κατηγορία.

Α’ κατηγορία

Α..Ο.Ανατολής, Α.Ο.Βελισσαρίου, Α.Ο.Αμπελόκηποι, Α.Ε.Χουλιαράδων, Δόξα Κρανούλας, Κένταυρος Μουσιωτίτσας, Θύελλα Ελεούσας, Θύελλα Κατσικάς, Θρίαμβος Σερβιανών, ΠΑΣ Αγίας Μαρίνας, ΠΑΣ Κράψης, Π.Α.Ο.Κουτσελιού, Προοδευτική Περάματος, Πασσαρών Ροδοτοπίου, Πίνδος Κόνιτσας, Τιτάν Λογγάδων.

Στην Α’ κατηγορία από φέτος το πρωτάθλημα θα διεξάγεται με 16 ομάδες (και όχι με 18 όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια), με τον πρωταθλητή να ανεβαίνει απευθείας στη Γ’ Εθνική κατηγορία (καταργήθηκαν οι αγώνες μπαράζ), ενώ θα υποβιβάζονται στη Β’ κατηγορία οι τέσσερις τελευταίες ομάδες.

Όσον αφορά την συμμετοχή ποδοσφαιριστών κάτω των 20 ετών, ο αριθμός τους μειώθηκε και από τρεις που ήταν υποχρεωτικά να συμμετέχουν σε αγώνες, από φέτος έγινε δύο.

Β’ κατηγορία

Στον πρώτο όμιλο συμμετέχουν οι εξής ομάδες:

Αετός Νήσου, Π.Α.Ο.Κόνιτσας, Σταυράκι 2009, Πανζαγορισιακός,  Π.Α.Ο.Ιωαννίνων, Α.Ε.Δ.Πωγωνάτος, Α.Π.Ο.Ε.Λ., Αγρ.Αστ. Άνω Καλαμά, Α.Ε.Γιάννενα, Α.Σ.Απείθαρχος, Α.Ο. Ζωοδόχος, Π.Α.Ο.Κρύας, ΠΑΣ Περίβλεπτος, Α.Ο.Κόντσικας, Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου, Αλμυρός Βουνοπλαγιάς.

Β' όμιλος

Α.Ε.Πλατανιάς, Α.Ε. Δαφνούλας, Α.Ε. Πραμάντων, Π.Α.Σ.Μέτσοβο, Α.Ο.Πεδινής, ΠΑΣ Αναγέννηση Ελληνικού, Ολυμπιακός Βοτανικού, Α.Ο.Αετός Αετορράχης, Αετός Χαροκοπίου, Παντελεήμων Δροσοχωρίου, ΠΑΣ Πηγών Λούρου, Α.Ο. Κοσμηράς, Π.Α.Ο. Ηλιόκαλης, Π.Α.Ο.Ασβεστοχωρίου, Α.Ε.Μικρασιάτων, Α.Σ.Χαραυγής,

 Και στην Β’ κατηγορία είχαμε μείωση των ομάδων σε σχέση με πέρυσι και από δεκαοκτώ έγιναν δεκαέξι σε κάθε όμιλο. Φέτος υπάρχει μια αλλαγή σε ότι αφορά την άνοδο στην ‘Α κατηγορία σε αυτό το πρωτάθλημα που ψηφίστηκε στην Γενική Συνέλευση της ΕΠΣΗΠ.

Συγκεκριμένα οι ομάδες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση του κάθε ομίλου κερδίζουν απευθείας την άνοδο τους στην Α’ κατηγορία, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 2η εως την 4η θέση κάθε ομίλου, θα δώσουν μεταξύ τους αγώνες μπαράζ, ώστε να προκύψει η δεύτερη ομάδα από κάθε όμιλο που θα ανέβει στην Α’ κατηγορία.

Με αυτή την αλλαγή η ΕΠΣΗΠ θέλησε να δώσει περισσότερο ενδιαφέρον σε ότι αφορά την υπόθεση ανόδου και να δώσει την ευκαιρία να διεκδικήσουν την άνοδο ακόμη και οι ομάδες που κατέλαβαν την τέταρτη θέση στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

Στα play-off ανόδου θα υπάρχει και ειδική βαθμολογία με τις ομάδες που θα καταλάβουν την δεύτερη θέση να ξεκινάνε με 2 βαθμούς, τις ομάδες που θα καταλάβουν την τρίτη θέση με έναν και τις ομάδες που θα τερματίσουν στην τέταρτη θέση με μηδέν βαθμούς. Οι ομάδες που θα υποβιβαστούν από τους δύο ομίλους της Β΄κατηγορίας, θα είναι συνολικά έξι (τρεις από κάθε όμιλο).

Η έναρξη των πρωταθλημάτων της Α’ και Β’ κατηγορίας θα γίνει το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Σεπτεμβρίου.

Κληρώνει για κύπελλο

Σήμερα θα γίνει και η κλήρωση του κυπέλλου ερασιτεχνών, όπου εδώ είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η συμμετοχή όλων των ομάδων Α’ και Β’ κατηγορίας και προαιρετική η συμμετοχή των ομάδων της Γ’ κατηγορίας.

Τα πρώτα παιχνίδια του κυπέλλου είναι προγραμματισμένα να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Σεπτεμβρίου.

Τι πρέπει να προσέξουν οι ομάδες στο νέο πρωτάθλημα

Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος η μεταγραφική περίοδο στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα ξεκίνησε την 1η Ιουλίου και τελειώνει 31 Οκτωβρίου. Ένα από τα βασικά που θα πρέπει να προσέξουν οι ομάδες είναι το άρθρο 34 (το οποίο μάθαμε όλοι πολύ καλά την περσινή περίοδο, λόγω των ενστάσεων) που λέει τα εξής:

Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές μπορούν να εγγράφονται – μετεγγράφονται μόνο σε ΤΡΙΑ (3) το ανώτατο ερασιτεχνικά Σωματεία κατά την διάρκεια της περιόδου από την 1η Ιουλίου έως την 30η ΙΟΥΝΙΟΥ του επόμενου έτους. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου ο ποδοσφαιριστής δύναται να αγωνιστεί σε επίσημους αγώνες ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΥΟ (2) ΣΩΜΑΤΕΙΑ (ανεξαρτήτως της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν). Απαγορεύεται η συμμετοχή του σε αγώνες του τρίτου σωματείου. Παράβαση της διάταξης αυτής συνιστά αντικανονική συμμετοχή του ποδοσφαιριστή.

Ένα ακόμη σημείο κομβικό που θα πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι διοικήσεις των ομάδων είναι σε ότι αφορά τους προπονητές, αφού το άρθρο 35 αναφέρει τα εξής:

α) Τα Σωματεία υποχρεούνται να προσλαμβάνουν προπονητές κατόχους διπλώματος ανάλογου των αναφερόμενων στο άρθρο 5 παρ.1 του Κανονισμού Προπονητών Ποδοσφαίρου 19-5-2016.

β) Τα ερασιτεχνικά Σωματεία Α κατηγορίας υποχρεούνται να προσλαμβάνουν Προπονητή κάτοχο Ταυτότητας Προπονητή ΕΠΟ τριετούς διάρκειας τουλάχιστον και σε ισχύ.

γ) Το Δελτίο Πιστοποίησης αποτελεί ειδική ταυτότητα για κάθε προπονητή κάτοχο Ταυτότητας Προπονητή ΕΠΟ τριετούς διάρκειας - ανεξαρτήτως της κατηγορίας στην οποία απασχολείται - αναγκαία για την άσκηση των καθηκόντων του.

Η Ε.Π.Σ.ΗΠ. εκδίδει κάθε νέα αγωνιστική περίοδο τα δελτία πιστοποίησης εισόδου των προπονητών και βοηθών προπονητών στον αγωνιστικό χώρο (τεχνική περιοχή). Το δελτίο πιστοποίησης εισόδου είναι ονομαστικό, σε περίπτωση δε αντικατάστασης του προπονητή, θα πρέπει να εκδοθεί νέο στον αντικαταστάτη του, με υποβολή νέων δικαιολογητικών από το σωματείο.

ε) Προπονητής και ο τυχόν βοηθός προπονητή οι οποίοι δεν κατέχουν το Δελτίο Πιστοποίησης απαγορεύεται να εισέλθουν στον αγωνιστικό χώρο (Τεχνική Περιοχή), να παραμείνουν και να δίδουν οδηγίες στους ποδοσφαιριστές. Ο σχετικός έλεγχος διενεργείται από τους διαιτητές του αγώνα σύμφωνα με τον Κ.Α.Π. Ερασιτεχνικών Πρωταθλημάτων.

Ένα ακόμη που θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερη προσοχή όλα τα σωματεία, είναι τα ονόματα που θα δηλώσουν στην ΕΠΣΗΠ και θα έχουν την ευθύνη για την τήρηση της τάξης σε κάθε παιχνίδι. Δείτε τι αναφέρει στην προκήρυξη του πρωταθλήματος η ΕΠΣΗΠ:

Τα Σωματεία είναι υπεύθυνα, κατά την τέλεση των αγώνων των πρωταθλημάτων, για κάθε αντιαθλητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών, των μελών και των οπαδών τους. Για αυτό τα Σωματεία πρέπει να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης και καταστολής πράξεων που δυσφημούν το άθλημα και διεγείρουν το φίλαθλο κοινό.

Τα διαγωνιζόμενα ( γηπεδούχα και φιλοξενούμενα ) σωματεία, είναι υποχρεωμένα, πριν την έναρξη του αγώνα, να επιδεικνύουν, στον Διαιτητή του αγώνα, το Δελτίο Εκπροσώπου Ομάδος το οποίο εκδίδεται από την Ε.Π.Σ.ΗΠ., ο οποίος θα είναι υπεύθυνος για την τήρηση της τάξεως εντός του αγωνιστικού χώρου και σε περίπτωση αντιαθλητικών ενεργειών, από οποιονδήποτε, σε βάρος των Διαιτητών του αγώνα, να ειδοποιεί το ΄΄100΄΄.

Τα σωματεία υποχρεούνται, μαζί με τη δήλωση συμμετοχής στο πρωτάθλημα, να καταθέσουν στην Ε.Π.Σ.ΗΠ. και έγγραφο με τα ονόματα δύο (2) εκπροσώπων τους, στα ονόματα των οποίων θα εκδοθούν τα Δελτία Εκπροσώπου Ομάδος.

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει παράγοντας στον αγώνα, ο αγώνας θα τελείται κανονικά υπό την προϋπόθεση ότι στον πάγκο των ομάδων αυτών θα είναι μόνο οι αναπληρωματικοί ποδοσφαιριστές. Ο Διαιτητής του αγώνα υποχρεούται να κάνει τον παραπάνω έλεγχο στους πάγκους των ομάδων.

Σε περίπτωση που, από τα ανωτέρω πρόσωπα, ( ποδοσφαιριστές, μέλη και οπαδοί ), θα δημιουργηθούν επεισόδια που δυσφημούν το άθλημα ή διεγείρουν το φίλαθλο κοινό και είναι υπεύθυνα για αντιαθλητική ενέργεια των ποδοσφαιριστών τους ή των μελών και των οπαδών τους, θα επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τα Άρθρα 5,6,11,12,13 και 15 του Πειθαρχικού Κώδικα, κυρώσεις με την διαδικασία που τηρείτε μέχρι σήμερα ( κλήση σε έγγραφη απολογία κ.λπ. ).

Το γήπεδο στο οποίο θα αγωνιστεί το Σωματείο το οποίο θα στερηθεί του δικαιώματος να αγωνίζεται στην έδρα του θα οριστεί από την Επιτροπή Πρωταθλήματος.

Κλείνοντας να ευχηθούμε σε όλα τα σωματεία, ποδοσφαιριστές, διαιτητές και φιλάθλους, καλή ποδοσφαιρική χρονιά, με υγεία που είναι το βασικό να διεξαχθούν όλα τα πρωταθλήματα χωρίς επεισόδια και να χαρούν οι φίλαθλοι ένα καλό και όμορφο ποδόσφαιρο.

ΧΡ.ΚΑΛΥΒΑΣ (Αναδημοσίευση από "Πρωινό Λόγο")


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 22 Αύγουστος 2016 11:07

Σχετικά άρθρα (ανά ετικέτα)

επιστροφή στην κορυφή